הקרב על מכרז עיר הבה"דים: בהתאחדות הקבלנים דורשים לשנות את תנאי המכרז

בעוד שמשרד הביטחון מדווח על היענות רבה של חברות גדולות, בהתאחדות הקבלנים מעוניינים לשלב במכרז גם חברות קטנות
איריס בר טל |

לאחר שבחודש נובמבר 2008 פורסם על ידי משרד הביטחון שלב ה-PQ במכרז להקמת קריית ההדרכה של צה"ל בצומת הנגב, יתקיים ב-8 בינואר כנס וסיור מציעים פוטנציאלים באתר העבודות בצומת הנגב. במערכת הביטחון קיימת שביעות רצון מההתעניינות הרבה של גורמי השוק בפרויקט הקמת והפעלת עיר הבה"דים.

ממשרד הביטחון מדווחים על היענות רבה בשוק הנדל"ן למכרז המיליארדים שייסגר ב-15 בפברואר 2009. עם המתעניינים במכרז: אלביט, שפיר הנדסה ואשטרום.

הפרויקט יוקם בשיטת PPP, בה הזכיין יתכנן, יקים, יתפעל ויתחזק את קריית ההדרכה לפרק זמן ארוך, במסגרתו יועברו לאחריותו מרב הפעולות שאינם בליבת העשייה הצבאית. ממשרד הביטחון נמסר כי שימוש בשיטת התקשרות זו תסייע בהשגת יעדי ההתייעלות של מערכת הביטחון וצפויה ליצור מקומות עבודה רבים לתושבי הנגב.

יצויין כי התאחדות הקבלנים והבונים קוראת למשרד הביטחון לשנות את מכרז עיר הבה"דים באופן מיידי שכן לטענתה, שיטת PPP/BOT שמשמעה מימון הפרויקט על ידי המגזר הפרטי, היא שיטה שאינה מתאימה למצב הכלכלי הנוכחי בישראל ובעולם. בנוסף טוענים בהתאחדות כי המכרז בשיטתו הנוכחית ימנע עבודה ממאות קבלני ביצוע ישראלים, ולכן דורשים להפוך את המכרז למכרז תקציבי.

אשר גרין, סגן נשיא התאחדות הקבלנים ויו"ר האגף לבנייה חוזית, מציין כי השיטה שנבחרה על ידי משרד הביטחון הייתה אולי טובה לתקופה שלפני שנה ושנתיים אך בנסיבות הנוכחיות ברור שיהיו קשיים רבים במימון הפרוייקט שהיקפו כ-3 מיליארד שקלים ומעלה.

בבדיקה של ההתאחדות מסתבר שכבר היום יש בישראל פרוייקטים תשתיתיים שאין אפשרות לממנם, והסגירה הפיננסית נמשכת כמעט שנתיים כמו הרכבת הקלה בת"א. מבדיקה שנעשתה באנגליה וגרמניה עולה שגם שם ישנה האטה משמעותית בחודשים האחרונים בביצוע פרוייקטים בשיטת PPP/BOT . כך למשל בגרמניה בשנת 2007 בוצעו 33 פרוייקטים בשיטת BOT ואילו בשנת 2008 עד חודש ספטמבר בוצעו רק 18 פרויקטים.

"השיטה שנבחרה למכרז תפגע בכל מאות קבלני הביצוע במדינה, הבינוניים ואף הגדולים שיוכלו במקרה הטוב להיות קבלני משנה של היזמים שיביאו את הכסף הנדרש (אם יביאו )", מציין גרין ומוסיף כי שילוב מספר רב של קבלנים במכרז יביא בסופו של דבר למחירים טובים יותר מבחינת משרד הביטחון.

יצויין כי הקמת קריית ההדרכה תיעשה על פי קריטריונים סביבתיים מחמירים, כשהמועד המתוכנן לסיום הקמתה צפוי בשנת 2012. במסגרת העברת מחנות צה"ל לנגב צפויים עשרות אלפי חיילים ואנשי קבע לעבור לשרת בנגב ולהשתקע באזור עם בני משפחותיהם.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה