הישג להתאחדות הקבלנים: שינוי שיטת ההצמדה במכרזי המ"מ יקטין את הסיכון בפרויקטים
התאחדות הקבלנים הגיעה לסיכום עם משרד האוצר והחשב הכללי בנוגע לשיטת ההצמדה במכרזי ממשלה של תשתיות ובנייה. על פי הסיכום, הפיצוי בגין עליית מחירי התשומות לא יינתן בהתאם למדד תשומות הסלילה או מדד תשומות הבנייה על פי החלטתו של המזמין, אלא לכל מכרז יקבע מדד ספציפי לפרויקט בהתאם לכמויות החומרים בהן נעשה שימוש במסגרת העבודות.
את המדד יקבע מזמין העבודה, תוך שהוא לוקח תתי פרקים מתוך מדד תשומות הבנייה, מדד תשומות הסלילה, או שניהם, בהתאם לסוג העבודה. מנכ"ל התאחדות הקבלנים, יוסי גורדון , ציין היום כי הוא מעריך את נכונות האוצר ליצור מנגנון פיצוי הוגן יותר לקבלנים במקרה של עליית מחירים חריגה במחירי תשומות הבנייה.
לדבריו, המנגנון החדש יבטיח פיצוי הוגן לקבלנים וימנע גרימת הפסדים כבדים במקרה של עליית מחירים. המנגנון יחול על משרדי הממשלה ויחידות הסמך הממשלתיות וגורדון קורא גם לחברות הממשלתיות ומזמיני העבודה הפרטיים לאמץ את השיטה
"שיטת ההצמדה החדשה הבנויה בהתאם להרכב המכרז מבטיחה פיצוי הוגן לקבלנים במקרה של עלייה חדה בתשומות הבנייה", צייו גורדון והוסיף כי כך למשל,קבלן שניגש למכרז תשתיתי עתיר ברזל (לדוגמא בניית גשר, מחלף וכיוצ"ב ) יקבל פיצוי הולם יותר בגין עליית המחירים של תשומות ספציפיות ולא יספוג הפסדים שעלולים לסכן את המשך הפרויקט.
שינוי השיטה נעשה בתגובה לבקשת התאחדות הקבלנים משר האוצר למצוא פתרון לבעיית ההצמדה בעקבות הפסדים של מאות מיליוני שקלים שנגרמו לקבלנים בעת עליית מחירי הברזל.כך לדוגמא, מחודש נובמבר 2007 ועד חודש יולי 2008 עלה מחיר הברזל בשיעור חד של כ-125%. הקבלנים טענו כי מדד תשומות הסלילה ומדד תשומות הבנייה אליהם מוצמדים מרבית החוזים לא שיקפו את עליית המחירים וביקשו ליצור שיטת הצמדה נכונה יותר.
לפי ההסכם שנחתם השבוע, בפרויקטים שמשך הביצוע הוא פחות משנה לא תהייה הצמדה, אלא אם כן המדד הפרויקטלי יעלה בשיעור של למעלה מ- 4%ובפרויקטים שמשך הביצוע מעל שנה תהייה הצמדה אם המדד יעלה מעל 6%. בשני המקרים ההצמדה תינתן על הפער בין העלייה של המדד בפועל ובין 4% ו- % בהתאמה. ההסכם יהיה בתוקף שלוש שנים.
במסגרת ההסכם התאחדות הקבלנים התחייבה להסיר תביעה שהוגשה נגד משרד האוצר בנושא זה.