נכסים וגב ים חוטפות הורדת דירוג: פרויקט הפלאזה של דנקנר מגדיל הסיכון הפיננסי
חברת הדירוג מעלות S&P הורידה את דירוג האג"ח של קבוצת נכסים ובניין ואת דירוג האג"ח של החברה הבת גב ים, שבשליטת נוחי דנקנר, ומנמקת זאת בחוסר הוודאות הכרוך בסיכונים היזמיים בפרויקט הפלאזה.
חברת נכסים חטפה הורדת בשתי דרגות דירוג מ-ilA+/Negative - ל Credit Watch NegativeilAA. כלכלני מעלות מציינים כי הורדת הדירוג נובעת מגידול בסיכון העסקי והפיננסי בפעילותה של החברה, הכולל בין היתר: השלכות המשבר הפיננסי והריאלי על ההשקעה בפרויקט הפלאזה לאס וגאס הטומן בחובו סיכון יזמי גבוה יחסית, הרעה בפרופיל הפיננסי של החברה כמתבטא בהרעה ביחסי הכיסוי החוב והריבית של החברה ועליה ברמת המינוף.
"ההשקעה בפרויקט הפלאזה חושפת את החברה לסיכונים הנובעים מרכוזיות ומפעילות יזמית הדורשת היקף מימון והון עצמי גבוהים מאד ואשר מגדילה באופן ניכר את הסיכון העסקי והפיננסי של החברה. כיום, עיקר החשיפה של החברה בפרויקט זה הינה בחלקה ( 25% ) בהשקעה בקרקע בעלות כוללת של כ-1.2 מיליארד דולר, עלות הבנייה של השלב הראשון בפרויקט נאמדת בכ-2 מיליארד דולר, ולדברי החברה צפויה הבנייה החל מסוף 2010 בכפוף, לקבלת מימון בנקאי או מימון ממקורות אחרים ולמצב השווקים באותו מועד", מנמקים במעלות את הורדת הדירוג.
בנוסף מציינים במעלות כי החברה ביצעה החברה רכישת נכסים מניבים בחו"ל ברמות מינוף גבוהות, ונכנסה לפעילות ייזום למגורים בפלורידה,לאס ווגאס והודו, שווקים הסובלים בימים אלו מתנאי שוק קשים,יחד עם זאת משקל השקעות אלו ממאזן החברה אינו גבוה.
יחד עם זאת מדגישים במעלות כי נזילותה של החברה הינה גבוהה ביחס לצרכיה בשנים הקרובות, כמתבטא בהיקף מזומנים גבוה ומסגרות אשראי פנויות העומדים לרשותה ובהיקף גבוה של נכסים לא משועבדים. לנכסים ובנין מזומנים בהיקף של כ-2.2 מיליארד שקלים, ומסגרות אשראי לא מנוצלות מבנקים בהיקף של 95 מיליון שקלים. סך שווי הנכסים המניבים הלא משועבדים של החברה עומד על כ 3.8 מיליארד שקלים.
בעקבות הורדת הדירוג של נכסים, החליטה מעלות להוריד גם את דירוג האג"ח של החברה הבת גב ים מ- ilAA/stable ל-ilAA-/ Negative, יחד עם זאת מציינים במעלות כי הפרופיל העסקי והפרופיל הפיננסי של גב ים, כשלעצמם, בנטרול השפעת החברה האם משקפים יכולת פירעון התחייבויות טובה יותר מזו של חברת האם.
עוד מציינים במעלות כי הדירוג של גב ים עלול להשתוות לדירוג החברה האם במקרה של חלוקת דיבידנד אגרסיבית במהלך השניםהקרובות. כמו כן, הורדת דירוג תתכן במידה והחברה תשנה את מדיניותה העסקית השמרנית ותפתח פעילות ייזום ספקולטיבית בהיקפים גבוהים שיגררו הרעה בפרמטרים הפיננסים.