סטין יעקובסון: "2009 תהיה השנה הגרועה בסייקל הנוכחי, שוקי המניות יסבלו"
שנת 2008 קרובה לסיום והיא תיזכר כאחת השנים הגרועות בכלכלה העולמית ובשוקי ההון. מדד הנאסד"ק האמריקני איבד מתחילת השנה כ-40% וזה כולל עליות של למעלה מ-20% בחודש האחרון. מידי פעם אנחנו שומעים אנשים שמתראיינים תחת הכותרת "זה שחזה את הנפילות ...", בדר"כ קשה לאמת את הדברים ואנשים לא טורחים לעשות זאת. במקרה של סטין יקובסון, מנהל ההשקעות הראשי של הבנק הדני 'סאקסו בנק', בהחלט ניתן להצמיד את הכותרת המחמיאה.
בתאריך ה-25 בנובמבר 2007 קיים אתר Bizportal כנס, ויקובסון היה אחד הדוברים המרכזיים. למי שאינו זוכר, בסוף נובמבר 2007 היה מדד הנאסד"ק רחוק רק 7% מהשיא והמציאות הייתה נראית אחרת לגמרי. יקובסון הפתיע את באי הכנס כאשר טען שצריך לפקוח את העיניים - המדדים בעולם הולכים לירידה של 25%-30%. כאמור, באותם ימים זה נראה היה כמעט לא הגיוני לטעון לירידה כזו, במבט לאחור זה נראה שמרני.
בשיחה עם יקובסון ניסינו להבין את עמדתו בנוגע לשנת 2009. "אני זוכר טוב מאוד את הכנס בו אמרתי שהמדדים הולכים לירידה של עד 30%, אנשים לא האמינו אבל מסתבר שהייתי שמרני מידי. 2008 הייתה שנה קשה שבה שוקי המניות השפיעו על הכלכלה, בשנת 2009 אני צופה שהכלכלה תשפיע על שוק המניות".
"השוק יותר מידי מונע על גלי תקוות ופחות מידי ע"י הסתכלות ריאלית"
לדבריו של יקובסון, "הבעיה הגדולה ביותר היא ללא ספק האבטלה ההולכת וגדלה בעולם. מי שמסתכל על מצב האבטלה הנוכחי והעתידי, מבין שכל שאר המרכיבים הם פשוט לא חשובים וכמעט ואין טעם לעסוק בהם. המעסיקים לא ימתינו לעזרה של הממשל, הם יפטרו כי אין להם ברירה וכשלבן אדם אין עבודה זה הדבר הכי גרוע שיכול להיות לאותו בן אדם ובהתאם גם לכלכלה".
"אני חושב שאנשים לא מבינים מה זה להיות מובטל. אני מסתובב בכל העולם, מדובאי, דרך אוסטרליה ועד ארה"ב. מה שאני רואה זה תעשיות שמקצצות בכוח העבודה וזה ילך ויחמיר בשנת 2009 גם אם נראה עוד ועוד חבילות של תמריצים"
"צריך לתת לתעשיות הרכב בארה"ב ליפול, אסור לזרוק כסף טוב"
למרות הגישה לפיה האבטלה היא הבעיה הגדולה ביותר, יקובסון הוא קפיטליסט במלוא מובן המילה וכפי שהוא אומר "אחד היחידים שעוד נותרו בעולם שהולך לכיוון של קומוניזם". לדבריו, "כל הצעדים של הממשל האמריקני הם טעות, הפיתרון של הממשל האמריקני לבעיית החוב האדיר הוא יצירת חובות נוספים. הממשל צריך היה לשבת בשקט ולא לזרוק כסף טוב".
"תעשיות הרכב בארה"ב לא יכולות להמשיך להתקיים בצורה הנוכחית ואסור לתת להם את הכסף שהם מבקשים, אם ארה"ב תמשיך לתמוך בחברות כושלות המצב ילך ויחמיר. תסתכל בעצמך, כל מי שתומך בתוכניות החילוץ האלו הוא אינטרסנט (כלומר מדבר מטעם בית השקעות, בנק או חברה שצריכה כסף) ואילו הכלכלנים האובייקטיבים הם המתנגדים האמיתיים".
כאשר ניסיתי להקשות על יקובסון בעניין הדילמה שבין לעזור למובטל לבין לא להוציא כסף לשווא, אמר יקובסון, כי "אני משלם 60% מס בדנמרק וזו הדרך לנהל חברה סוציאלית, לא צריך לזרוק כסף לפח בשביל לנהל חברה סוציאלית. חברות שצריכות לפשוט רגל, אסור לגעת בהן."
"2009 זו שנה מתה וגם לגבי 2010 אני לא ממש אופטימי"
באשר לשנה הבאה, התחזית של יקובסון אינה מבשרת טובות. "אם ב-2008 ראינו השפעה גדולה של שוקי המניות על הכלכלה הריאלית, אז ב-2009 זה יהיה הפוך. אנחנו הולכים לשנה הגרוע ביותר בסייקל הנוכחי, אומנם אני לא צופה ירידה נוספת של 40%-50% במדדי המניות אבל אנחנו נראה רמות שפל נוספות, כמו שאמרתי, יש היום הרבה תקווה בשוק אבל המצב הריאלי יכתיב את מהלך העניינים".
בעניין מחיר הנפט, אומר יקובסון, כי "יש לחץ על מחיר החבית מצד הביקוש אבל אנחנו רואים גם הקטנה של התפוקה. בשורה התחתונה אני רואה את מחיר הנפט נסחר ברמות של 50 דולר לחבית בעוד 12 חודשים אבל עד אז בהחלט יכול להיות שהמחיר יבקר גם ב-25 דולר לחבית"