ניסים בובליל מזהיר: שפל של 20 שנה בהתחלות בנייה יגרור עליית מחירים

נשיא התאחדות הקבלנים אומר, כי "ללא פתרון מ"מ למחנק האשראי בענף הבנייה ייווצר מחסור חמור בדירות חדשות"
איריס בר טל |

"ללא פתרון ממשלתי לבעיית מחנק האשראי בענף הבנייה, ייווצר מחסור חמור בדירות חדשות שיגרום לעליית מחירים", כך מציין ניסים בובליל, נשיא התאחדות הקבלנים. הדברים נאמרו בהסתמך על סקירה שהוכנה בעבור ההתאחדות על ידי BDO זיו האפט, ממנה עולה כי בשנים 2009 ו-2010 צפוי שפל של 20 שנים בהתחלות הבנייה בישראל.

לדברי ניסים בובליל, השפל בהתחלות הבנייה בישראל צריך להדליק נורה אדומה בקרב מקבלי ההחלטות, שכן היקף התחלות הבנייה צפוי להמשיך ולרדת בשנים הבאות בשל הקשיים בגיוס אשראי בנקאי.

בובליל קורא למשרד האוצר ונגיד בנק ישראל לנקוט בפעולות שיביאו לפתרון מחנק האשראי של ענף הבנייה, במטרה לאפשר את המשך פעילותו ואת הגדלת מספר הפרויקטים החדשים. בין הפעולות שמציעה התאחדות הקבלנים: הרחבת היקף האשראי לטובת הענף ממקורות ממשלתיים, זאת על בסיס קריטריונים ייחודיים תוך התבססות על המערכת הבנקאית הפרטית, בדומה למימון שניתן בעבר לענף המלונאות (השלמת הון עצמי על ידי קרן ממשלתית מול ערבויות אישיות). פעולה נוספת שמציע בובליל, היא מעבר של משרדי הממשלה והחברות הממשלתיות לתשלום של שוטף פלוס 15 בחוזים שלהם מול הקבלנים, זאת במטרה להקל על הקבלנים ולהפחית את תלותם באשראי מהבנקים. לזאת ניתן להוסיף קיצור מועדי התשלום בין אבני הדרך באופן שיזרום יותר מזומן בפרק זמן נתון.

לדברי בובליל, פתרון ממשלתי נוסף טמון במהלך שהיה נהוג בעבר- שיעבוד חוזים במקום מתן ערבויות, כך שקבלן יוכל לשעבד חוזי ביצוע , בעיקר ממשלתיים כנגד קבלת אשראי מהבנקים. בנוסף יש לטפל בנושא ערבויות המכרזים אותן מפקידים הקבלנים אצל מזמיני העבודה השונים לתקופות ארוכות עד לפרסום תוצאות המכרז, וכן לצמצום הערבויות לביצוע המכרז המופקדות למשך כל תקופת הביצוע. (היקף הערבויות מוערך כיום בלמעלה ממיליארד שקלים)

אמצעי נוסף להקלה על מחנק האשראי, הוא הקטנת הערבויות שמינהל מקרקעי ישראל דורש מהקבלנים בכ-50%, שכן תשלום הערבויות למינהל מקרקעי ישראל, בעת זכייה במכרז על קרקעות, תקופה ארוכה לפני שהקבלן מתחיל להרוויח מהפרויקט מהווה נטל מימוני כבד. נטל נוסף נוצר כתוצאה מהסחבת בוועדות התכנון. לכן מציין בובליל, כי נדרשת כיום גם פעולת ניעור רצינית של הוועדות, פעולה שתקל על עלויות המימון הכבדות של הקבלנים וגם תגדיל את מלאי הדירות בשוק.

לגבי הפריפריה, בובליל מציין כי יש להחזיר את מענקי המקום שניתנו בעבר לרוכשי הדירות בערי הפריפריה שכן לדבריו מדובר בכלי ממשלתי שהוכיח עצמו ככלי לפיזור אוכלוסין ויצירת ביקושים בפריפריה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה