מיוחד

המסחר בבורסה יקוצר: מה יש לסוחרים הגדולים להגיד?

הזרים טוענים שהמהלך יפגע במסחר והמחזורים ילכו וירדו. מנגד, המקומיים, פתוחים להצעות (אולי נעביר את יום המסחר בראשון ליום שישי) ובעיקר חושבים כי מדובר בהחלטה נבונה אך ללא השפעה משמעותית
אריאל אטיאס |

דירקטוריון הבורסה בתל אביב הודיע היום כי , כך שיסתיים ב-16:30. מבדיקה שנערכה ב-Bizportal עולה, כי הגופים המקומיים חלוקים בדעתם בנוגע לאפקטיביות הצעד והפגיעה במחזורי המסחר והתגובה לאירועים.

ישראל ברמת נחיתות

"ישראל נמצאת כיום ברמת נחיתות בהשוואה לחו"ל והחלטת הבורסה רק מגדילה את הפער בנינו, שכן בארץ יש רק ארבעה ימי מסחר חופפים עם חו"ל (בחו"ל לא סוחרים ביום ראשון)", כך אומר היום מנהל המסחר בארץ באחד הגופים הזרים הגדולים הפועלים בשוק המקומי. "שם המשחק היום הוא משחק גלובלי. מצד אחד אתה רוצה למשוך השקעות מחו"ל ומצד שני אתה מקצר את החפיפה עם השווקים בחו"ל".

"אנשים פה שוכחים שאנחנו הופכים להיות שוק מפותח והמטרה היא להגדיל את החפיפה עם חו"ל. אם אתה רוצה להביא משקיעים זרים אתה חייב לחשוב עליהם כאשר אתה מבצע החלטות. היום אנחנו יושבים באותו טווח זמן של לונדון, כך שזאת לא הבעיה, אבל מה בנוגע למשקיעים האמריקנים שמגיעים למשרד רק בשעה 16:00-16:30 שעון ישראל והבורסה כאן כבר נסגרת להם", אומר מנהל המסחר.

בתור דוגמא, הוא מציין, כי אפילו בתוך השטח הגיאוגרפי של ארה"ב כולם מתכווננים למרכז ההון העולמי, ניו יורק. "בין סן פרנסיסקו לניו יורק יש פער של 3 שעות ולכן מתחילים לעבוד שם בשעה חמש וחצי בבוקר, על מנת לשמור על חפיפה עם ניו יורק. בישראל נמצאים באותו אזור זמן של אירופה ואם אירופה נסגרת בחמש או בשש אין סיבה שפה יצמצמו את החפיפה".

נקודה נוספת אותה מעלה המנהל היא את היכולת של הזרים להגיב לאירועים המתרחשים בישראל וליכולת של המניות בישראל להגיב למה שקורה בחו"ל. "כמעט כל מה שקורה בארץ קשור למה שקורה בחו"ל, ממחזורים עד לכיוון המסחר".

"הבעיה המרכזית בשוק ההון הישראלי היא שיש ירידה במחזורים וזה, מבלי להתייחס למצב הנוכחי בשוק", אומר מנהל המסחר. "כתוצאה מירידת המחזורים הרבה יותר קל לבצע מניפולציות בשוק ובכך שמצמצמים את החפיפה עם חו"ל פוגעים עוד יותר בזרים ובכך מצמצמים עוד יותר את המחזורים". בשורה התחתונה "מדובר בצעד מוטעה", הוא אומר.

זיו פניני ממגדל: אפשר להעביר את המסחר ביום ראשון ליום שישי

זיו פניני מנהל חדר המסחר במגדל שוקי הון אומר ל-Bizportal כי "צריך להבין את היתרונות והחסרונות של כל דבר. ברמת מחזורי המסחר, הנזילות, היכולת להיכנס ולצאת מפוזיציות ועמלות אותן תגבה הבורסה לא צפויה פגיעה. מנגד, צריך להבין גם את הזרים".

פניני מתייחס לדרך בה התנהלו עד היום בבורסה ואומר כי יש להשקיע חשיבה מספקת ולהגיע להחלטה לטווח ארוך. "בהחלטות עד היום, גנבו בכל פעם חצי שעה ולאט לאט עברנו ממצב בו הבורסה עבדה עד שלוש וחצי לעבודה עד חמש וחצי. ולאורך זמן הדבר גרר פגיעה בחברי הבורסה שכל פעם נאלצו לעדכן את המערכות".

פניני מסביר, כי הכל תלוי במטרה. "אם הדיון הוא לתת חפיפה למסחר בארה"ב אז צריך לדון בכל האפשרויות העומדות בפנינו, אומר פניני. אולי יש להגדיל את שעות המסחר או לדחות את שעת הפתיחה, ניתן אפילו להעביר את המסחר ביום ראשון ליום שישי או לנהל יום מסחר ארוך יותר בשתי משמרות. צריך להפעיל חשיבה ולהגיע למסקנות לטווח ארוך".

בשורה התחתונה פניני חושב שמדובר בהחלטה טובה. "אני מאמין שלקיצור של שעה במסחר אין פגיעה בזרים. צריך לזכור כי לרוב הגופים הזרים יש נציגות בלונדון ובאירופה והיום, יש לנו כבר חפיפה מאוד גדולה עם אירופה בכלל ומרכזי הפיננסים הגדולים פרנקפורט ובלונדון בפרט".

נחת לסוחרים?

יואל קירש, מנהל חדר המסחר בלידר שוקי הון אומר היום, כי "החלטת הבורסה תקל על הסוחרים בדרך כלל נאלצים להישאר בעבודה עד שעה 18:30-19:00 כדי לבצע את האדמיניסטרציה (Back Office) שנותרת. למרות זאת, הדבר עלול לפגוע בעמלות אותן גובה הבורסה, אם כי אני מאמין שהיא עשתה את הבדיקות הנחוצות.

בנוגע להשפעה על פעילות הזרים מסכים קירש עם הנהלת הבורסה ואומר, כי "הם דווקא ישמחו לשמוע על הקיצור. רוב המסחר של המשקיעים הזרים כולל האמריקנים מתנהל באמצעות סניפי בתי ההשקעות הזרים בלונדון וכיום השוק הישראלי נסגר מעט מאוחר עבורם בהשוואה לשאר שוקי ההון בעולם".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה