הפרוטוקולים חושפים: דעות חלוקות בבנק ישראל בנוגע להחלטת הריבית האחרונה

פרופ' סטנלי פישר הוריד את הריבית ברבע האחוז, אך 2 חברי הנהלה דרשו הפחתה חדה יותר בעוד חבר נוסף טען שיש להותיר את הריבית על כנה
אריאל אטיאס |

בהחלטתו הקודמת הוריד בנק ישראל את שיעורי הריבית ברבע האחוז, בהפחתה נוספת שנועדה לעזור למשק הישראלי להתמודד עם ההאטה הגלובלית הצפויה בשנת 2009. אך מהפרוטוקולים של החלטת הריבית המתפרסמים היום, עולה כי לא היה קונצנזוס בנוגע להחלטת הריבית ובעוד היו כאלה שדגלו בהורדה חדה יותר היו גם כאלה שלא ראו צורך להפחית שוב את הריבית.

ב-27 באוקטובר הפחית בנק ישראל את הריבית במשק הישראלי בשיעור של 0.25% והעמידה על 3.5%. נציין, כי לא היה מדובר בהפחתה היחידה שבוצעה באוקטובר, שכן רק שלושה שבועות לפני כן, הפחית נגיד הבנק הפרופסור סטנלי פישר בצעד מפתיע את הריבית בשיעור של 0.5% והקדים בכך ביום אחד את הפחתת הריבית המתואמת שנעשתה בעולם.

בדיוני הריבית, חמישה חברי הנהלה המשתתפים בדיון ממליצים לנגיד לגבי גובה ריבית בנק ישראל הרצויה למשק. בדיון לגבי החלטת הריבית לחודש נובמבר, חבר הנהלה אחד המליץ לנגיד להותיר את הריבית ללא שינוי, שני חברי הנהלה המליצו לנגיד להפחית את הריבית ב-0.25 נקודת האחוז, ושני חברי הנהלה המליצו לנגיד להוריד את הריבית ב-0.5 נקודת האחוז.

מהפרוטוקולים עולה, כי חבר ההנהלה שהמליץ להותיר את הריבית לחודש נובמבר ללא שינוי, ראה בהפחתת הריבית הקודמת כתגובה מספקת להתפתחויות האחרונות וכי הפחתת ריבית נוספת אינה רצויה בשלב זה, בעיקר על רקע ההיחלשות המהירה יחסית של השקל מול הדולר האמריקני בשבועות האחרונים.

מהצד השני עמדו שני חברי ההנהלה שהמליצו לנגיד להפחית את הריבית לחודש נובמבר ב-0.25 נקודת האחוז. קובעי המדיניות הדגישו כשיקולים מרכזיים להפחתת הריבית את הירידה הצפויה באינפלציה בישראל, ההאטה בצמיחה בישראל ואי הוודאות הפיננסית הגבוהה בתקופה זו. כמו כן, חברי ההנהלה ציינו כי הורדת ריביות בעולם בתקופה הקרובה מהווה גורם מרכזי המאפשר הפחתת ריבית בעת זו.

שני חברי ההנהלה שהמליצו לנגיד להפחית את הריבית לחודש נובמבר בחצי נקודת האחוז הדגישו כגורם מרכזי להמלצתם להפחית את הריבית במינון גבוה יחסית, שהמצב בשווקים הפיננסיים בעולם המשיך להתדרדר בימים שקדמו להחלטת הריבית ושבעקבות חוסר יציבות זו גבר החשש ממיתון עולמי. חברי הנהלה אלו ציינו שבהסתכלות לעתיד הסיכון לאינפלציה במשק ירד משמעותית.

בדבריהם הם הדגישו כי הירידה בלחצים האינפלציוניים בעולם, ההאטה הכלכלית הגלובלית, והמשבר הפיננסי העולמי, הביאו לכך, כי צפוי שהבנקים המרכזיים העיקריים בעולם ימשיכו להוריד את הריבית בחודשים הקרובים – התפתחות התומכת בהורדת הריבית גם בישראל ולהערכתם מאפשרת הורדת ריבית של מחצית האחוז לחודש נובמבר.

בשורה התחתונה פרופ' פישר אמר, כי הערכת בנק ישראל היא כי האינפלציה, בהסתכלות ל-12 חודשים אחורה, תיכנס לתוך תחום היעד באמצע שנת 2009. כמו כן, הפחתת הריבית נועדה להקל על עלות האשראי במשק, על רקע העלייה ברמת אי הוודאות השוררת בשווקים הפיננסיים בעולם, המשפיעה גם על המשק הישראלי וכי הפחתת הריבית נועדה לתמוך בפעילות הכלכלית במשק, על רקע ההאטה בקצב הצמיחה בישראל, הנובעת מההאטה העולמית.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה