צעדי חירום בעולם: אוקראינה מקבלת סיוע, הריבית בדר' קוריאה נחתכה

השווקים הפיננסים רועדים וראשי המדינות ממשיכים בצעדי חירום. כלכלן בגולדמן זאקס: "החשש מפני נחיתה קשה של הצמיחה העולמית הולך ומתגבר"
יוסי פינק |

הסערה הכלכלית בשוקי העולם נמשכת והמאמצים לייצוב המערכות הפיננסיות נמשכים אף הם כאשר השווקים המתעוררים נמצאים בעין הסערה. קרן המטבע העומית (ה-IMF) הודיעה אתמול כי תעניק לאוקראינה הלוואה בהיקף שך 16.5 מיליארד דולר ותעניק להונגריה "חבילת סיוע גדולה", זאת על רקע התגברות החששות לקריסה של אחת הכלכלות במזרח או מרכז אירופה.

כלכלן בכיר בגולדמן זאקס מסר בשיחה עם סוכנות בלומברג, כי "החשש מפני נחיתה קשה של הצמיחה העולמית הולך ומתגבר, אנחנו מצפים מהממשלות להגביר את יישום תוכניות הסיוע רחבות ההיקף".

אוקראינה היא המדינה הראשונה באירופה לקבל סיוע מקרן המטבע (להויצא איסלנד) אבל לא לפני שהמדינה התחייבה למספר דברים. דבר ראשון, אוקראינה הסכימה להקים קרן שתרכוש נתחים מהבנקים במדינה. דבר שני, אוקראינה הסכימה להעביר חקיקה בעניין הפסקת חלוקת הדיבידנדים במדינה. דבר שלישי, המדינה המדינה תגדיל את ביטוח הפקדונות לאזרחיה. דבר אחרון, הבנק המרכזי במדינה שלקחת תחתיו לאחרונה את אחד הבנקים הגדולים במדינה (Prominvestbank - הבנק השישי בגודלו במדינה) התחייב להזרים לאותו בנק סכום של 839 מיליון דולר.

המטבע האוקראיני צנח בשבוע שעבר בשיעור של 13% לשערו הנמוך ביותר מאז הושק ב-1996. האינפלציה במדינה עמדה בחודש ספטמבר על 24.6% לאחר שכבר הגיעה בחודש מאי ל-31.1%.

בעניין הונגריה, פרטים לגבי היקף הסיוע צפויים להתקבל בימים הקרובים. בנוסף, נציין, כי בלארוס ביקשה בשבוע שעבר סיוע בהיקף של 2 מיליארד דולר לאחר שהבנקים במדינה איבדו כל אפשרות למגע עם כסף.

מיכאל שראל, הכלכלן הראשי של הראל פיננסים, התייחס אתמול לעניין האפשרות של קריסה כלכלית של מדינות ואמר, כי "אין ממש בעיה אם אחת המדינות תגיע למצב בעייתי ותזדקק לסיוע, הבעיה תיווצר אם קבוצה גדולה של מדינות תזדקק לסיוע בו זמנית, אז לבנקים המרכזיים בעולם תהיה בעיה שכן מדינות המערב עצמן נמצאות בשלב של צמיחה נמוכה."

נזכיר גם, כי בסוף השבוע דווח כי איסלנד קיבלה הלוואה של 2 מיליארד דולר מה-imf לצורך ייצוב המערכת הפיננסית.

אבל לא רק קרן המטבע העולמית פועלת בימים האחרונים, הבנק המרכזי בדרום קוריאה חתך היום את שיעור הריבית ב0.75% והעמידה על 4.25% ,זאת לאחר פגישת חירום של ראשי הבנק בסיאול. מדובר בהפחתה שניה בתוך שלושה שבועות. נזכיר, כי בשבוע שעבר פורסם נתון הצמיחה במדינה שעמד על 0.6% לרבעון השלישי, שיעור הצמיחה הנמוך מאז 2004.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה