שראל: "הבעיה תהיה אם מספר רב של מדינות יזדקקו במקביל לסיוע"
המשבר בכלכלות העולם נמשך ומאיים כעת על יציבותן של לא מעט מדינות. איסלנד הייתה הראשונה לקרוס ולבקש סיוע חיצוני אבל המצב במדינה הקטנה היה מיוחד ובעייתי שכן שלושת הבנקים הגדולים החזיקו בנכסים בהיקף הגדול פי 10 מהתוצר האיסלנדי. כעת מדובר על מדינות גדולות בהרבה דוגמת, הונגריה, ארגנטינה ומדינות נוספות.
מיכאל שראל, הכלכלן הראשי של הראל פיננסים אשר שימש בתפקיד בכיר ב-IMF, התייחס בשיחה עם Bizportal לאפשרות של קריסה כלכלית של מדינות גדולות. "כל הזמן נשאלת השאלה בדבר הסיכון במדינות השייכות לסקטור השווקים המתעוררים אבל צריך לחלק את אותן מדינות לשתיים, אלו בעלות מאזן תשלומים חיובי (יצוא מול יבוא) ואלו בעלות גירעון במאזן התשלומים. בימים כתיקונם, מדינות בעלות גירעון במאזן משלימות את הפער בעזרת השקעות זרות והלוואות, במצב של זרימת הון החוצה, אותן מדינות נמצאות בבעיה".
בעניין זה אומר שראל, כי המדינות שנמצאות בסיכון הן מדינות מזרח ומרכז אירופה (המדינות הבלטיות) חלק ממדינות אירופה וגם תורכיה. בקבוצה השניה נמצאות המדינות שלא נראה כי נמצאות בסיכון - סין ומדינות דרום מזרח אסיה. "במידה ואכן המצב יגיע לידי כך שהון ייצא מאותן מדינות שבקבוצה הראשונה והן יגיעו למצב של דיפולט, התוצאה תהיה פיחות חד במטבע ומיתון עמוק באותן מדינות, כלומר צמיחה שלילית בשיעור של כ-10%."
לדבריו של שראל, "מדובר בנבואה שמגשימה את עצמה, בגלל החשש לקריסה כלכלית באותן מדינות, המשקיעים מוציאים מהן את כספם ודווקא בגלל זה הן עלולות לקרוס."
בסוף השבוע דווח כי איסלנד קיבלה הלוואה של 2 מיליארד דולר מה-IMF לצורך ייצוב המערכת הפיננסית. שראל התייחס לעניין ואמר כי "אין ממש בעיה אם אחת המדינות שהזכרתי תגיע למצב בעייתי ותזדקק לסיוע, הבעיה תיווצר אם קבוצה גדולה של מדינות תזדקק לסיוע בו זמנית, אז לבנקים המרכזיים בעולם תהיה בעיה שכן מדינות המערב עצמן נמצאות בשלב של צמיחה נמוכה."
שראל מזכיר, כי "בשנים 1997-1998 כבר קרה שמספר מדינות באסיה (מלזיה, תאילנד, אינדונזיה ואחרות) נזדקקו לסיוע במקביל אבל אז העולם היה בשלב של צמיחה ולא הייתה בעיה של הון, היום אנחנו בשלב אחר לחלוטין".