אלן מלצר: "טיפשי לחשוב שארה"ב ואירופה יכולות להגיע לשת"פ רגולטורי בתוך שבועות"

מלצר, פרופסור באוניברסיטת פיטסבורג, התייחס בראיון לבלומברג, לפגישה הצפויה בין ראשי אירופה לארה"ב, "אני בספק אם ראשי אירופה בכלל מסוגלים להגיע להסכמה בינם לבין עצמם"
יוסי פינק |

על רקע המשבר הכלכלי המתמשך, נפגשו בסוף השבוע בבייג'ינג ראשי מדינות אסיה עם ראשי מדינות אירופה בנסיון להגיע להסכמות בדבר תוכניות כאלו ואחרות. הפגישה הינה סוג של מפגש מקדים לקראת הדבר האמיתי, ב-15 לנובמבר יכנס הנשיא בוש את ראשי 20 הכלכלות המפותחות בעולם בכדי לדון באפשרויות העומדות בפניהם בעניין המשבר.

המנהיגים "מתחייבים לתכנן ולבצע רפורמות מקיפות במדיניות המוניטארית העולמית כמו גם במערכת הפיננסית" כך לפי נוסח ההצהרה ששחררו אתמול ראשי אירופה ואסיה לאחר ההתכנות בבייג'ינג (כ-40 מנהיגים נכחו במפגש). פרטים, כפי שניתן לשים לב, הם לא סיפקו.

לקראת המפגש ב-15 לנובמבר, קרא בסוף השבוע ניקולא סרקוזי, ראש ממשלת צרפת, לפחקוח מחמיר יותר של הממשלות על הבנקים וקרנות הגידור. בוש, מצידו, הדגיש בנאומו אתמול את הצורך בשימור השוק החופשי. אלן מלצר, פרופסור באוניברסיטת פיטסבורג, התייחס בראיון לבלומברג לצפוי בפגישה באמצע נובמבר ואמר, כי "טיפשי לחשוב שארה"ב ואירופה יכולות להגיע להסכמות בנושאים של רגולציה בינלאומית בתוך שבועות. אני בספק אם ראשי אירופה בכלל מסוגלים להגיע להסכמה בינם לבין עצמם". מלצר היה בשנת 2000 יו"ר ועדת הקונגרס שבדקה את המערכת הפיננסית העולמית בימים שלאחר קריסת הכלכלות באסיה.

צלע נוספת בנסיון למצוא פתרונות למשבר היא ה-IMF, הבנק המרכזי העולמי. הבנק הודיע בסוף השבוע כי יעניק הלוואה בסך 2.1 מיליארד דולר לאיסלנד. בכך הפכה איסלנד למדינה המערבית הראשונה שנזקקת לעזקת ה-IMF, מאז העזקה שניתנה לבריטניה ב-1976. הצמיחה באיסלנד צפויה בשנה הבאה להתכווץ ב-10%. איסלנד תוכל למשוך 833 מיליון דולר באופן מיידי לאחר מפגש הבורד של ה-IMF וקבלת ההסכם הסופי למתן ההלוואה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה