הנתונים הקשים מתבררים: כל רבעון מעוקלים בארה"ב מ-250 אלף בתים
המשבר בשווקים הולך ומתרחב ונוגע ביותר ויותר ענפים ולעיתים כבר קשה לזכור איפה כל זה התחיל וכיצד נראית הפגיעה הריאלית. אז היום אחנו מקבלים את נתוני ליבת המשבר - מספר עיקולי הבתים בארה"ב ונתון ירידת ערך הדירות ברחבי הכלכלה הגדולה בעולם.
לא פחות מ-250 אלף בתים בארה"ב מגיעים למצב של עיקול, כך עולה היום מנתונים שמפרסמת היום ה-FDIC, תאגיד ביטוח הפיקדונות הפדרלי. על רקע מספר העיקולים האדיר הזה, בסוף חודש יוני החזיקו הבנקים בארה"ב בתים מעוקלים בשווי כספי של 9.9 מיליארד דולר וזאת לאחר ששלושה חודש קודם לכן עמד השווי הכולל של הבתים שמחזיקים הבנקים על 8.5 מיליארד דולר.
מספר עצום של 765 אלף בעלי בתים קיבלו ברבעון האחרון הודעה על אפשרות של עיקול או שעוקלו הלכה למעשה, זהו המספר הגבוה ביותר מאז החלה חברת RealtyTrac את הרישום של הנתונים. עם זאת, בחודש אוגוסט נרשמה ירידה של 12% במספר העיקולים, ירידה שמיוחסת בעיקר לשינוי בחוק, שינוי שבא לעכב ביצוע עיקול, זאת לנוכח המצב הקשה באה"ב.
בתוך כך, הסוכנות הפדרלית מסרה כי המחיר הממוצע של דירה בארה"ב ירד ב-12 החודשים האחרונים בשיעור של 5.9%. יש להבין שהקשר שבין מספר העיקולים לבין ירידת ערך הבתים הוא קשר ישיר, שכן ע"פ השיטה האמריקנית, ערך הבית מחושב בהתחשב לערך הבתים בשכונה כולה ולכן בית שמעוקל בשכונה מסוימת מוריד את ערך כל הבתים באותה השכונה.
נתונים חלשים בהרבה בעניין מחירי הבתים פרסמה לאחרונה התאחדות סוכני הנדל"ן בארה"ב, לפיהם מחירי הדירות צנחו בחודש אוגוסט בשיעור של לא פחות מ-9.5% למחיר ממוצע של 203 אלף דולר לבית. יש לציין כי הנתונים של התאחדות סוכני הנדל"ן מתייחסים לכל הבתים שנמכרו בארה"ב ואילו נתוני הסוכנות הפדרלית מתייחסים אך ורק לבתים שנרכשו במשכנתא הגבוהה מסכום מסויים.
עוד נציין כי אזרחי ארה"ב צפויים להוציא השנה כ-900 מיליארד דולר על משכנתאות, זאת בהשוואה ל-1.14 טריליון דולר בשנת 2007, כך עולה מנתונים שפרסמה התאחדות סוכני המשכנתאות בארה"ב שהוסיפה כי ההיקף הכספי השנתי של המשכנתאות לא צפוי לעבור את הטריליון דולר עד 2010.