ממשלת ישראל בצפירת הרגעה: "נעשה הכל כדי לעמוד מאחורי יציבות המערכת הפיננסית"

רוני בר-און: "ממשלת ישראל, מתוך דאגה לפיקדונות הציבור ועל מנת להבטיח את אמון הציבור במערכת הפיננסית, תעמוד מאחורי יציבות המערכת הפיננסית"
אריאל אטיאס |

"ממשלת ישראל, מתוך דאגה לפיקדונות הציבור ועל מנת להבטיח את אמון הציבור במערכת הפיננסית, תעמוד מאחורי יציבות המערכת הפיננסית", כך אמר היום שר האוצר, רוני בר-און בישיבת הממשלה.

בהמשך לכך, יצאה הבוקר ממשלת ישראל בהודעה רשמית בה היא חוזרת ואומרת, כי "ממשלת ישראל תעשה הכל כדי לעמוד מאחורי יציבות המערכת הפיננסית, זאת מתוך דאגה לציבור".

בכך חוזרים בממשלת ישראל על הצהרות שר האוצר בשבוע שעבר ונגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר, כי למרות שהבנקים בישראל הם יציבים מאוד המדינה תסייע לבנקים בכל הכלים העומדים לרשותה וככל שהדבר יידרש, וזאת, מתוך רצון לתמוך בציבור המפקידים.

הדברים יוצאים בהמשך לפגישה הבוקר בין שר האוצר וראש הממשלה אהוד אולמרט וישיבת הממשלה, המתנהלת ברקע ליום מסחר סוער במיוחד בבורסה לניירות ערך, שם הופסק המסחר למשך שעה ברקע לירידה של יותר מ-8% במדד ת"א 25.

"קיים לחץ ציבורי גדול על הממשלה להכריז על כלי פעולתה ואף לפעול לאלתר ולהתערב בשווקים. אינני שולל התערבות. זהו חלק מחובתה של הממשלה גם במשטר של שוק חופשי", אמר בר-און, אך הוסיף, כי "התערבות מוקדמת חמורה לא פחות מהתערבות מאוחרת. לא אנקוט בצעדים מיותרים שיכולים לחולל משבר, לשעבד את העתיד".

"אנו לומדים את כלי הפעולה שהפעילו מדינות אחרות, לא שוללים שום אופציה – אך חלק מיתרוננו הוא ביכולתנו גם להפיק לקחים מניסיונם של אחרים. חשוב לדעת – ההתערבויות בעולם עד כה היו, בעיקרן, על רקע כשלים וקשיים שהתגלו במערכת הבנקאית – לא נכון לשאוף להתערבויות כאלו כשאנחנו לא באותו מצב בו הם מצויים", הוסיף בר-און.

המציאות הכלכלית והפיננסית בישראל

רוני בר-און הרחיב ופירט את הסיבות מדוע המציאות הכלכלית בישראל הינה שונה.

* המערכת הפיננסית, ובפרט המערכת הבנקאית פעלה בדרך שמרנית יותר. זו מערכת שכמעט ולא אימצה את אותם מכשירים פיננסיים מתוחכמים מהם סובלות כעת מערכות אחרות; וזו גם מערכת אשר שמרה, באמצעות פיקוח הדוק של הרגולטורים, על הלימות גבוהה של הון; ועל רמות גבוהות של שקיפות וגילוי. בפועל – אנו מצויים במצב שבו רמת החשיפות של המערכות הפיננסיות הן מוגבלות יחסית.

* נתוני המאקרו בישראל טובים בהרבה בהיבט של שמירה על מדיניות תקציבית אחראית; עודף במאזן התשלומים וירידה ברמת החוב הציבורי, וחמש שנים של צמיחה גבוהה.

* אין בישראל בנקים להשקעות במתכונת האמריקנית.

* לא התפתחה בישראל בועת נדל"ן (העומדת, בין היתר, מאחורי מהלך התיקון הגדול שעובר על השוק האמריקני).

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה