פרופסור ישראל אומן: "להערכתי מה שקורה עכשיו בשווקים זה בועה, בועה שלילית"

חתן פרס נובל לכלכלה על עבודתו בתחום תורת המשחקים מתייחס להתנהגות הציבור. "הכלכלה בישראל די בריאה. מה שקרה בשנה האחרונה זה ממש ימות המשיח"
איריס בר טל |

בעקבות הנסיקה במדד הפחד בעולם והסערה בשווקים, פנה Bizportal לזוכה פרס נובל לכלכלה, פרופסור ישראל אומן, ולפרופסור יוג'ין קנדל, שניהם מהמרכז לרציונאליות באוניברסיטה העברית, כדי לשמוע את דעתם על המשבר העולמי ועל התנהגות המשקיעים.

"לעניות דעתי, בסך הכול הכלכלה האמריקנית וכלכלת העולם די בריאה, למעט ענף הנדל"ן הבעייתי, אך נראה לי שהוא לא צריך להשפיע בצורה כל כך חריפה". אומר אומן, ומוסיף: "בבועות יכולים להיות אלמנטים לא רציונאליים. הציפיות היוצרות את הבועות נראות מוצדקות עד שהבועה מתפוצצת. קיימים שני סוג בועה: בועה חיובית, בה עולים המחירים על סמך ציפיות, ומנגד בועה שלילית בה יורדים המחירים על סמך ציפיות. להערכתי ייתכן שמה שקורה כעת בשווקים הוא בועה שלילית: המשקיעים מוכרים מפני שהם מצפים להפסדים גדולים והמכירות עצמן גורמות להמשך ירידת המחירים"

בהתייחסו לכלכלה הישראלית מציין אומן: "הכלכלה בישראל די בריאה. מה שקרה בשנה האחרונה זה ממש ימות המשיח. כשהגעתי לארץ לפני 50 שנה הלירה הייתה מאוד חלשה והאינפלציה דהרה, היום השקל הוא מהמטבעות החזקים בעולם, אולי כעת זה הזמן להשקיע".

פרופסור יוג'ין קנדל, מציין כי "בסיוטואציה שבה השונות כל כך גדולה יש מאבק תמידי בין פחד לבין הרצון להרוויח. אני די בטוח שהמצב בו אנו נמצאים כעת עומד להשתנות בקרוב, דשדוש ממשוך לא נראה כאן. מצד אחד ייתכן שיתברר כי הפגיעה בסקטור הריאלי הרבה יותר חזקה ממה שחשבנו. מצד שני אני פותח עיתון בארה"ב ונתקל בפרסומות לרכישת מכוניות בתוכניות מימון אטקרטיביות".

"להערכתי אפשר לפתור את המשבר רק דרך בתי דין לפשיטות רגל, בהם יוכלו הבנקים לשנות את מבנה החוב שלהם באמצעות רה ארגון או צ'פטר 11, זאת מפני שתוכנית ההצלה של הממשל האמריקני, לא עוזרת לבנקים לתת הלוואות חדשות. הבעיה בכך היא שפעולות כאלו רק מעלות את הפאניקה בציבור, לכן יכול להיות שיהיה הרבה יותר מפחיד עד שיהיה יותר טוב".

בנוגע להתנהגות המשקיעים מציין קנדל: "המושג רציונאלי לא בדיוק עובד בזמן של שריפה. הרציונאליות תלויה בשנאת הסיכון ובכוחות הנפשיים של כל משקיע ומשקיע. אני למשל מסתכל על תיק ההשקעות שלי פעם בשבועיים ובודק אם יש לי אינדיקציה לגבי כיוון השוק ורק אז פועל". לגבי תופעת העדר הוא אומר: "העדר לא רץ מעצמו. גם בתוך העדר יש מרוויחים ויש מפסידים. כך למשל בעדר של אנטילופות שרץ לנהר שורץ תנינים, מי שייאכל על ידי התנינים יהיו הראשונים והאחרונים".

"להערכתי, כעת לאנשים פשוט נמאס מרכבת ההרים ולכן הם רוצים לרדת מהקרון, אך נראה לי שלא מדובר בפעילות של משקיעים מתוחכמים. ייתכן שכיום העדר מתחיל לרוץ לכיוון ההפוך וזה אולי תחילת המהפך. ולראיה, וורן באפט הוא דווקא בין קוני המציאות כיום. גם ברוסיה אנשים התחילו בשנה האחרונה לפתוח חשבונות ברוקארג' בקצב של פי חמישה מהעבר. רוב הסיכוי שלא מדובר באנשים מתוחכמים".

בנוגע למשק הישראלי, שותף קנדל לדעה של אומן ומציין שהכלכלה במצב טוב יחסית, למעט מספר גופים ממונפים. "אין להערכתי מקום לדאגה בטווח הבינוני. ייתכנו אמנם ירידות של 10-15% במחירי הנדל"ן, אולם זה לא קרוב בכלל למה שקורה בארה"ב".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה