פרופ' בר-אילן: "הבורסה עובדת רק ע"פ ציפיות, ברגע שהתוכנית אושרה היא כבר היתה היסטוריה"
"האווירה בבורסה היא היסטרית, יש ניתוק בין תמחור החברות לבין המחירים בשוק", כך אומר היום פרופסור אבנר בר-אילן ראש החוג לכלכלה באוניברסיטת חיפה בשיחה עם Bizportal בהתייחס למרחש בשוקי המניות בוול סטריט ובבורסה בתל אביב בתקופה האחרונה.
הבורסה המקומית פתחה את שבוע המסחר המקוצר בירידות שערים חדות, בהן מדד המעו"ף נופל לשפל בו לא ביקר בשנתיים האחרונות בצל ירידות בשיעור דו-ספרתיות בקרב המניות המובילות.
ביום שישי ראינו את הבורסות בוול סטריט סוגרות בירידות למרות אישור תוכנית החילוץ בסך 700 מיליארד דולר של הממשל האמריקני. המדדים המובילים שנסחרו לאורך רוב יום המסחר בעליות חדות והתעלמו מנתוני האבטלה המאכזבים, שינו כיוון דווקא לאחר אישור התוכנית. "אנשים מודאגים מסוף השבוע, פוחדים להישאר בשוק ופועלים תוך פחד", אומר פרופ' בר-אילן. "הבורסה עובדת רק על פי ציפיות והסוחרים ציפו שהתוכנית של הממשל תעבור ביום שישי. ברגע שהיא אושרה, זה כבר היה היסטוריה".
"מלבד הטיפול בדברים הריאליים, מטרת התוכנית היא להרגיע את השווקים. החשש הוא מהפסיכולוגיה והנבואות שמגשימות את עצמן", אומר פרופ' בר-אילן ומציין שלדעתו אין סיבה שהמיתון יתחזק.
בהתייחס להשוואה החוזרת ונשנית למשבר הגדול של שנות ה-30 בארה"ב אומר פרופ' בר-אילן כי ההשוואה אינה נכונה, שכן מדובר במשבר הרחוק מאוד במידותיו. "הדבר החשוב הוא שלמדנו", אומר פרופ' בר-אילן. "היום אנחנו יודעים יותר ומתמודדים עם הדברים באופן יותר טוב".
בעניין זה מוסיף פרופ' בר-אילן, כי "בשורה התחתונה הבורסה היא לא העיקר וצריך להבין שאחד הדברים החשובים ביותר הם שוק התעסוקה. נכון שבארה"ב נגרעים מידי חודש משרות רבות וביום שישי האחרון ראינו את זה קורה שוב, אך עדיין שיעור האבטלה הינו רחוק מאוד מהרמות של שנות ה-30, אז הוא עמד על 25%. האבטלה בארה"ב צפויה להמשיך לעלות, אך כל עוד היא לא תגיע לרמות דו-ספרתיות לא יהיה מדובר בשפל ברמה היסטורית", אומר פרופ' בר-אילן.
לאורך השבועות האחרונים הכותרות בעיתונים וברחבי המדיה מלאים בפסימיות. היום אף החלו לדבר על מיתון בישראל. בתגובה לכך אומר פרופ' בר-אילן, כי "בעיתונים האווירה תמיד שלילית. קח כדוגמא את מחירי הנפט שירדו ואיתם גם מחירי הדלק, כשמחיר הדלק עלה, ראית כותרות אבל עכשיו כשהוא יורד אתה כבר לא רואה את אותן כותרות בעיתונים, כבר לא מדברים על זה, מחפשים את הפסימיות".
"זה לא שהמצב טוב היום. הארץ תיפגע מירידה בתיירות ותתבצע פחות קנייה של דירות ע"י זרים - אלה השפעות ישירות. אך השאלה היא האם מדובר בחלק ממחזור העסקים או בדבר חד פעמי", מבהיר פרופ' בר-אילן.
האם להוציא את הכסף מקופות הגמל וקרנות הנאמנות? "זה טעות", אומר פרופ' בר-אילן. "המחירים היום הם טובים. הבעיה היא שלא ניתן לדעת האם עוד שבועיים הם יהיו טובים יותר."
פרופ' בר-אילן מסתכל על המתרחש בשווקים ומזכיר את מקרה יפן. "החשש הגדול הוא שהכלכלה האמריקנית תגיע למצב כמו של יפן. בשנות ה-80, כולם חשבו שהיפנים ישתלטו על העולם, אך בשל ההשפעות של השקעת יתר בסוף שנות ה-80 ומדיניות כלכלית שניסתה להפיק יותר מדי משוקי המניות והנדל"ן, בגלל זה הכלכלה היפנית עומדת כבר 18 שנה".
"אך באותה נשימה נזכיר, כי מדובר במשק זקן, לעומת משק צעיר בו שורר כבר זמן רב שיעור אבטלה יחסית גבוהה עבור יפן (5.5%), בהשוואה ל-2% בשנות ה-80", מסכם פרופ' בר-אילן.