יומיים אחרי שכשלה מלעבור: הסנאט אישר את תוכנית החילוץ המשופרת בסך 700 מיליארד דולר

הצעת החוק המתוקנת כוולת הגדלת הביטוח על פקדונות ל-250 אלף דולר והטבות מס. החוזים העתידיים אדומים
אריאל אטיאס |

רק יומיים לאחר שנדחתה בבית הנבחרים אישר היום (ה') לפנות בוקר הסנאט האמריקני את תוכנית החילוץ המתוקנת בסך 700 מיליארד דולר שנועדה לייצב את תעשיית הפיננסים ולהפשיר את שוקי האשראי.

בהצבעה של 74-25, הורו הסנטורים למשרד האוצר לרכוש נכסים בעיתיים ממאזני החברות, אפשרו לתאגיד ביטוח הפיקדונות הפדרלי (FDIC) להגדיל את מכסת הביטוח על פקדונות ל-250,000 דולר מ-100,000 דולר, להרחיב מספר הטבות מס ודרשו מסוכנויות הממשל לעדכן את המשכנתאות הבעייתיות.

הנשיא בוש, שר האוצר הנרי פולסון ויו"ר הפדרל ריזרב בן שלום ברננקי לחצו חזק על המחוקקים לאשר את הצעת החוק, וחברי שתי המפלגות נפגשו בפגישות פרטיות מוקדם יותר השבוע כדי לעדכן את תוכנית החילוץ שנפלה ביום שני כאשר הועלתה להצבעה בבית הנבחרים האמריקני.

הצעת החוק חוזרת עכשיו לבית הנבחרים שם צפויה ההצבעה ביום שישי הקרוב, אך עתידה שם לא ברור בעוד מספר דמוקרטים עשויים להתנגד להטבות המס לעסקים. בית הנבחרים, מהווה, יחד עם הסנאט של ארצות הברית, את שני בתי הקונגרס, הרשות המחוקקת של ארצות הברית.

ביום שני דחיית התוכנית ע"י בית הנבחרים גררה צניחה של 777 נקודות במדד דאו ג'ונס, הירידה החדה ביותר מאז ומעולם. מדדי הנאסד"ק וה-S&P צנחו בשיעור דומה של 8% ו-9% אחוזים. לידיעה המורחבת על .

בתוך כך, החוזים העתידיים על המסחר בוול סטריט מורים כעת על ירידות שערים, בצל חששות המשקיעים, כי התוכנית עשויה להיתקל שוב בקשיים כאשר תעלה להצבעה בבית הנבחרים.

פולסון הפציר בבית הנבחרים לפעול לאישור הצעת החוק בהצהרה קצרה שפורסמה אמש, כמו כן הנשיא בוש. "אני מודה לסנאט על ההצבעה חזקה. הדבר שולח מסר חיובי שאנחנו עומדים מוכנים להגן על הכלכלה האמריקנית בכך שאנו מוודאים שלאמריקנים יש גישה לקבלת אשראי שנחוץ ליצירת עבודות ולשמירה על הפעילות העסקית של החברות", הוא אמר.

"ביחד עם השיפורים שהסנאט עשה, אני מאמין שחברי שני המפלגות בבית הנבחרים יוכלו לתמוך בחקיקה הזאת", אמר בוש. "האזרחים האמריקנים מצפים - והכלכלה שלנו דורשת - שהבית יאשר את הצעת החוק הטובה הזאת עוד השבוע וישלח אותה לשולחני", הוא אמר.

התוכנית בסכום של 700 מיליארד דולר מיועדת להלאים באופן אפקטיבי סדרה של משכנתאות וניירות ערך המגובים על ידם - מכשירים שהירידה בערכם עצרה את המערכת הפיננסית של ארה"ב. ל.

הצעת החוק בשם "חוק חרום לייצוב הכלכלי של 2008" (emergency economic stabilization act of 2008), נצמדת לתוכנית המקורית בכל הקשור לסך הכספיים המיועדים לרכישת החובות: ה-700 מיליארד דולר יוזרמו בשלבים, כאשר המנה ההתחלתית שתסופק במיידית תהיה 250 מיליארד דולר. לאחר שהנשיא יחתום יועברו עוד 100 מיליארד דולר. וה-350 מיליארד דולר הנותרים יוזרמו אחרי שהקונגרס יאשר את הצעת החוק.

כמו כן, למשרד האוצר ניתנו מספר דרכים לרכישת הלוואות בעייתיות ובעיקר ניירות ערך מגובים במשכנתאות. האוצר יוכל לרכוש את החובות באמצעות תהליך של מכרז וכמו כן באופן ישיר מהחברה.

השינוי העיקרי בתוכנית הוא הגדלת הביטוח על הפיקדונות בבנקים המפוקחים ע"י ה-FDIC - עלה מ-100,000 ל-250,000 דולר. הסעיף הנוסף נועד למשוך קולות מחלק מחברי הקונגרס שטענו שמעט מידי נעשה לטובת ה"מיין סטריט", הכלכלה מחוץ לוול סטריט. הבנקים האזוריים דחפו חזק להגדלת מכסת הביטוח על הפיקדונות ואמרו שהגיבוי שהעניק הממשל למכירת וושינגטון מיוצ'ואל ווואכוביה נתן לאזרחים את הרושם שהכסף בטוח יותר בבנקים הגדולים.

בצעד נפרד, הצעת החוק מאפשרת באופן זמני ל-FDIC להלוות כספים בלתי מוגבלים ממשרד האוצר, עלייה מהגבול הנוכחי של 30 מיליארד דולר. מדובר בעדכון שיפוג ב-2009. בנוסף לכך, במקרים מסוימים, שכר המנהלים בחברות שיקבלו את עזרת הממשל גם יוגבל וכמו כן "מצנח הזהב" למנכ"לים. סוכנויות הממשל שירכשו את המשכנתאות יצטרכו לשנות אותם ולהכין אותם למכירה עתידית. הצעת החוק גם כוללת הטבות מס להשקעות במחקר ופיתוח (R&D).

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה