סיגל שפירא ממריל לינץ': "ב-2009 ו-2010 עדיין לא נראה תשואות דו-ספרתיות"

מנהלת הבנקאות הפרטית במריל לינץ' ישראל בשיחה עם Bizportal ערב השנה היהודית החדשה. "כל נסיון לתזמן את השוק נועד לכישלון אבל בראיה ארוכת טווח, יש מקום להגדלת החשיפה המנייתית"
יוסי פינק |

שנה יהודית חדשה מתחילה כאשר השווקים הפיננסים בעין הסערה. בזמן שמיליוני יהודים ישבו אמש סביב שולחן החג, המדדים בארה"ב רשמו את אחד מימי המסחר הגרועים מאז ומעולם, אם לא הגרוע בהם וכל זאת כאשר. טרם החג שוחחנו עם סיגל שפירא, מנהלת הבנקאות הפרטית במריל לינץ' ישראל, על מצב השווקים מבחינה גיאוגרפית, סקטוריאלית, אפשרות של תזמון הכניסה לשוק ועוד.

על רקע ירידות השערים החדות בבורסה בת"א, לא מעט משקיעים מחפשים את נקודת התחתית בכדי לנסות לתפוס את מלוא מהלך העליות, לכשיגיע במהרה בימיינו. "מה שאנחנו רואים עכשיו בשוק זה תנודתיות אדירה, כמובן שזה אומר שהשוק מונע ע"י אמוציות ולא ע"י רציונאליות. אני לא רואה את התנודתיות הזו מתמתנת משמעותית בתקופה הקרובה ובמצב שכזה זה כמעט בלתי אפשר מבחינת המשקיע לתזמן את השוק" אומרת שפירא ומוסיפה בעניין זה כי "עם החרפת המשבר באו לא מעט אנשים בטענות אל המחלקות לניהול סיכונים, עכשיו כולם הרבה יותר זהירים".

המשבר בשווקים החל בחודש יולי 2007, אז החלו ירידות השערים, כך שאנחנו כבר במרחק של שנה ושלושה חודשים, לפי משברים קודמים בשווקים, הדבר אומר כי אנחנו לקראת יציאה מהמשבר, ב-2000 זה לקח קצת יותר משנתיים. "זה נכון שהמשבר לא התחיל היום וצריך גם את זה לקחת בחשבון, אני בכל אופן חושבת שהמצב היום דומה יותר למצב ב-1989 אז התערב הממשל והזרים הון לקרן RTC במטרה לייצב את השווקים. באותו משבר זה לקח לבורסות כשנתיים למצוא את התחתית ולשוק הנדל"ן זה לקח 3 שנים. ברור שהשאלה היא האם הפיתרון של 1989 הינו מקביל לפיתרון הנוכחי (זה שנכשל בינתיים בקונגרס, י.פ). ההערכה היא שהפיתרון דומה אך לא בצורה של אחד לאחד ולכן אפשר וצריך לקחת בחשבון את העובדה שחלפה יותר משנה מאז תחילת המשבר אך שוב, כנראה שכל נסיון בשלב הנוכחי לתזמן את השווקים צפוי לכישלון".

אז לנסות לתזמן את השווקים זה כנראה לא רעיון טוב אבל איך בכל זאת צריך לבנות את האפיק המנייתי בימים אלו? "כמו כל דבר בתחום ההשקעות, זה צריך להיות בצורה הדרגתית. אם ההנחה היא שאנחנו מתקרבים לנקודת השפל, אז צריך להגדיל את האפיק המנייתי במנות קטנות, בראיה לטווח ארוך ולעשות זאת תוך השקעה בסקטורים שפחות חשופים למשבר, דוגמת תעשיית המזון, התרופות או הטבק, חברות עם מאזן חזק, אומנם ההנחה היא שאנחנו בדרך לנקודת השפל אבל המשבר הזה עדיין לא מאחורינו, אנחנו נכנסים לתוך מצב של מיתון ואין לדעת איך יגיב לכך הצרכן האמריקני".

בראיה קדימה, שפירא צופה כי התשואות ב-2009 ו-2010 צפויות להיות חד ספרתיות. "בשנתיים הקרובות אנחנו לא צפויים לראות תשואות דו-ספרתיות, אנחנו כן נראה תשואות חד ספרתיות כאשר כרגע לא ברור אם זה יהיה תשואה חד ספרתית גבוהה או נמוכה".

השווקים באסיה ספגו ירידות חדות בהרבה מהישירים במדדי וול סטריט, זאת לאחר שנים של עליות שערים חדות. "הצמיחה הכלכלית באסיה עדיין קיימת ובראיה לטווח ארוך, זה עדיין אזור מאוד אטרקטיבי להשקעה. אנחנו עדיין מאמינים במדינות ה-BRIC (רוסיה, ברזיל, סין והודו) כי הסינים עדיין רוצים לנסוע במכוניות ולאכול אוכל טוב יותר, זה תהליך שהחל ולא צפוי להיפסק. כמובן שלמצב הכלכלה האמריקנית יש השפעה אבל הירידות הכ"כ חדות שראינו הן לא בהכרח תוצאה של הרעה במצב הכלכלות במזרח אלא בעיקר סממן לתנודתיות המאוד גבוה בשווקי אסיה".

שפירא מצביעה דווקא על יפן כשוק אטרקטיבי בתקופה הנוכחית. "ביפן יש כיום לא מעט חברות שנסחרות מתחת לשוויין האמיתי באופן משמעותי. המדינה ביצעה לאחרונה רפורמות גדולות בכלכלה (ועדיין מבצעת), רפורמות אלה שמות אותה במקום שיאפשר לה לצמוח, זה מעבר להנחה שהשווקים המפותחים ייצאו ראשונים מהמשבר והכוונה היא קודם כל לארה"ב ויפן".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה