לאחר סופ"ש של דיונים: הצעת החוק לחילוץ הכלכלה האמריקנית הוכרזה

תוכנית הדרגתית בסכום של 700 מיליארד דולר מיועדת להלאים באופן אפקטיבי סדרה של משכנתאות וניירות ערך המגובים על ידם
אריאל אטיאס |

הבית הלבן וראשי הקונגרס הכריזו היום לפנות בוקר (ב') על הסכם לאישור תוכנית ההצלה הבנקאית הגדולה ביותר בהיסטוריה האמריקנית.

התוכנית בסכום של 700 מיליארד דולר מיועדת להלאים באופן אפקטיבי סדרה של משכנתאות וניירות ערך המגובים על ידם - מכשירים שהירידה בערכם עצרה את המערכת הפיננסית של ארה"ב.

הצעת החוק נקראת "חוק חרום לייצוב הכלכלי של 2008" (Emergency Economic Stabilization Act of 2008), מגיעה אחרי ימים של שיחות סביב תוכנית ה-700 מיליארד דולר שהציע שר האוצר הנרי פולסון, כך שבנקים יוכלו לחזור להלוות כספים ושוקי האשראי, שהוקפאו בתקופה האחרונה, יוכלו להתחיל לפעול באופן נורמלי.

שומרים על האזרח הקטן

"לא מדובר כאן בחילוץ של וול סטריט, מדובר בלהחזיר את הכלכלה שלנו למסלול", אמרה דוברת הבית ננסי פלוסי במסיבת עיתונאים בה הוכרז על ההסכם.

הצעת החוק משאירה הרבה מנגנונים לתפעול התוכנית בידי האוצר. בין הקריטיים ביותר הוא: איך הממשלה האמריקנית תחליט איזה נכסים לקנות וכמה לשלם עבורם. החקיקה משאירה 45 יום למשרד האוצר בהם הוא צריך להוציא קווי ייסוד לפרוצדורות הללו.

בעקבות בקשת הדמוקרטים והרפובליקנים להגן על משלם המיסים האמריקני, נוספו מספר תנאים והגבלות להצעה. בין התנאים: ה-700 מיליארד דולר יוזרמו בשלבים, כאשר המנה ההתחלתית שתסופק במיידית תהיה 250 מיליארד דולר. לאחר שהנשיא יחתום יועברו עוד 100 מיליארד דולר. וה-350 מיליארד דולר הנותרים יוזרמו אחרי שהקונגרס יאשר את הצעת החוק.

כמו כן, למשרד האוצר ניתנו מספר דרכים לרכישת הלוואות בעייתיות ובעיקר ניירות ערך מגובים במשכנתאות. האוצר יוכל לרכוש את החובות באמצעות תהליך של מכרז וכמו כן באופן ישיר מהחברה.

אני מעריך את ההנהגה שהוצגה ע"י החברים משני צדדי הבית, שחברו יחד כדי לכתוב הצעת חוק מאוד טובה", אמר נשיא ארה"ב ג'ורג בוש בהצהרה. "הצעת החוק מספקת את הכלים הנחוצים והמימון כדי לעזור להגן על הכלכלה מהתמוטטות רחבת היקף".

מעודדים חברות להצטרף

הצעת החוק גם מאפשרת למשרד האוצר להקים תוכנית ביטוח – המבוססת על פרמיות שישולמו ע"י התעשייה – שתבטח נכסים בעייתיים של חברות, הכוללים ניירות ערך מגובים משכנתאות, שנרכשו לפני ה-18 במארס, 2008.

במקרים מסוימים, הצעת החוק גוררת מגבלות על משכורות ובונוסים למנהלי החברות שימכרו את הנכסים לאוצר. אך ההגבלות הללו תלויים מאוד בדרך בה מבצע האוצר את הרכישה ובסכום אותו הוא משלם.

"כאשר האוצר קונה נכסים באמצעות מכרז, מוסד שמכר יותר מ-300 מיליון דולר נכסים יצטרך לשלם מיסים נוספים, הכוללים מס בלו בשיעור של 20% על תשלומים עבור מצנח זהב למנהלים כתוצאה מאירוע כלשהו מלבד יציאה לגמלאות, והגבלות להפחתת מס עבור פיצויים מעל סכום של 500,000 דולר", ע"פ ניסוח הצעת החוק.

בעוד שהצעת החוק מונעת מהחברות לחתום על חוזה פרישה שמן עם מנהלים בכירים, לאחר שהאוצר מתערב, היא לא משנה את התנאים בחוזים הקיימים, כנראה כצעד שנועד לעודד חברות להשתתף בתוכנית החילוץ.

כמו כן, תוקם ועדה מפקחת בה כנראה ישתתפו יו"ר הפדרל ריזרב, יו"ר רשות ניירות ערך, מנהל הסוכנות הפדרלית למימון הדיור (FHFA) ושר המגורים ופיתוח העירוני. הוועדה תדווח באופן שוטף לקונגרס.

הצעת החוק כוללת גם הוראות מסוימות, שנועדו לעזור למשפחות הנמצאות במצוקה פיננסים להימנע מעיקולים, כחלק מיצירת תוכנית ל"עודדת שירותי משכנתאות לשינוי הלוואות" ואפשור לאוצר לגבות הלוואה כדי להימנע מעיקול.

שר האוצר הנרי פולסון הכריז לראשונה ב-18 בספטמבר שהממשל האמריקני יחפש תוכנית לחילוץ כלכלי, אחרי שנפגש עם מחוקקים מובילים בסנאט.

מטרת התוכנית היא להפשיר את שוקי האשראי – הלוואת כספים לטווח הקצר בין בנקים לחברות. ליבת הבעיה היא הלוואות גרועות שניתנו לעסקאות נדל"ן דבר שהוביל לשיא במספר העיקולים, כאשר בועת המגורים התפוצצה ומחירי הבתים החלו לרדת.

בשבועיים האחרונים, עולם הבנקאות של וול סטריט עבר רה-ארגון בעקבות גל של פשיטות רגל ומיזוגים בקרב התעשייה. בהתפתחות האחרונה, ביום חמישי, הרגולטורים הפדרלים תפסו את וושינגטון מיוצ'ואל, בנק החסכונות הגדול ביותר בארה"ב ושחקן גדול בשוק המשכנתאות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה