פריסת מס שבח שנים לאחור בשומה סגורה

מאת: עו"ד אפרת סלומון ושמאי מקרקעין משה הר שמש

האם ניתן לפרוס, רטרואקטיבית, את מס השבח בגין עסקה שהתבצעה בשנת 2008, גם בעבור שנת 2007 שבה יצאה שומה 01? ;האם אפשר לבקש מפקיד השומה שלא להוציא שומה 01, בגלל עסקת השבח?
עו"ד לילך דניאל |

שאלות: ---------- 1. האם ניתן לפרוס, רטרואקטיבית, את מס השבח בגין עסקה שהתבצעה בשנת 2008, גם בעבור שנת 2007 שבה יצאה שומה 01? 2. האם אפשר לבקש מפקיד השומה שלא להוציא שומה 01, בגלל עסקת השבח?

תשובה: --------- ניתן לפרוס את מס השבח לתקופה של עד ארבע שנים (שלוש שנים שקדמו למכירה, ושנת המכירה), או לפי תקופת הבעלות בנכס - לפי הקצרה שבהן. על פי סעיף 48א(ה) לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג-1963 [להלן - "החוק"], תנאי לבקשת פריסה במס שבח הוא הגשת דוחות לשנים שלפני המכירה, שבהן מבוקשת הפריסה (חשוב לציין כי נישום שלא שילם מס לפי השיעור המרבי, חייב להגיש דוח לשנת המס שבה הייתה מכירה החייבת במס שבח לפי סעיף 131(א)(5א) לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 [להלן - "הפקודה"]). מבחינת דיני המס, הבקשה לפריסה מובילה לחישוב רעיוני הנגזר מהכנסת הנישום (ויתרת נקודות הזיכוי), אולם היא איננה משפיעה על שנות המס הקודמות, בין שהן "פתוחות" ובין שהן "סגורות". עם זאת, בשנת המס שבה נעשית המכירה נכון לבקש במקביל פריסה במס הכנסה לפי סעיף 91(ה)(1) לפקודה, כדי שלא להיחשף לדרישה לשלם את מס השבח שנחסך בשלב המקדמה אצל פקיד השומה. אם מבצעים פריסה לאחר שכבר תוקצר הדוח לשנת המס שבה נמכרו הזכויות בנכס, אכן יש מקום לתקן את השומה כדי לקלוט את הנתונים החדשים. המשיבים - ממשרד מאיר מזרחי ושות', עורכי דין. התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן.

באדיבות "כל-מס" מבית חשבים ה.פ.ס. מידע עסקי בע"מ

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה