מי יציל את ליהמן? הממשל האמריקני וה'פד' קוראים לבנקאי וול סטריט לעזרה

בעוד הנרי פולסון מבהיר שממשל לא יחלץ את בנק ההשקעות, הבנק הפדרלי של ניו יורק קורא לבכירי הבנקאות לחשוב על תוכנית הצלה
אריאל אטיאס |

שר האוצר האמריקני הנרי פולסון ונשיא הבנק הפדרלי של ניו יורק טימותי גייטנר דוחקים בראשי חברות הפיננסים הגדולות בוול סטריט למצוא פיתרון מידי למצוקת ליהמן ברדרס ובכך מאותתים, שהפעם לא צפוי חילוץ ממשלתי לבנק ההשקעות, ע"פ ציטוטים של אנשים המקורבים לשיחות המתפרסמים הבוקר (יום ו') בתקשורת האמריקנית.

ע"פ הדיווחים, דוברת ה'פד' מישל סמית אישרה את קיומה של הפגישה, אך לא הסכימה לחשוף את שמות המוסדות הפיננסים המשתתפים בפגישה או האם נעשתה איזושהי התקדמות בשיחות.

המנכ"לים שהשתתפו בפגישה שהתקיימה אמש (ו') בזרוע ה'פד' של ניו יורק כוללים את ויקראם פאנדיט מסיטיגרופ, ג'ימי דימון, מג'יי פי מורגן & צ'ייס, ג'ון מאק ממורגן סטנלי, לויד בלנקפיין מגולדמן זאקס, ג'ון ת'יין ממריל לינץ' ומנכ"ל בנק אוף ניו יורק מלון רוברט קלי, אמרו האנשים המקורבים שסירבו להזדהות בשמם, כיוון שהפגישה הייתה חסויה. כריסטופר קוקס יו"ר הרשות לניירות ערך (SEC) גם השתתף בשיחות.

קן וילסון, מבכירי בנקאי גולדמן זאקס שהפך בחודש שעבר ליועץ של פולסון, עזר להוביל את השיחות, שהסתיימו ללא תוכנית ספציפית, אמר אחד מהאנשים. מנכ"ל בנק אוף אמריקה קנת לואיס לא השתתף בשיחות כיוון שהחברה שלו הינה כבר מועמדת פוטנציאלית עבור ליהמן, אמר המקורב.

בנק אוף אמריקה, הבנק הגדול ביותר בארה"ב ע"פ מספר לקוחות, הינו בין החברות השוקלות לרכוש חלק או את כל בנק ההשקעות ש-158 שנות קיומו עומדות בפני סיכון, אחרי שדיווח השבוע על ההפסד הגדול ביותר בתולדותיו ומניותיו צנחו בשיעור של 77% בחמשת הימים האחרונים.

ביום שישי דווח ב-CNBC כי ליהמן ברדרס הודיע לעובדיו, כי תהיה התפתחות גדולה בסוף השבוע, כנראה מכירה של בית ההשקעות. לפני מספר ימים החלו ראשי ליהמן ונציגי הממשל האמריקני בדיונים אינטנסיביים לגבי מספר אופציות, הכוללים מכירה כוללת של בית ההשקעות.

חששות המשקיעים שהחלו לשלוח את מניות ליהמן לצניחה בתחילת השבוע, לאחר הלאמת פאני מיי ופרדי מק ע"י הממשל האמריקני, התחזקו לאחר שליהמן חשף הפסד רבעוני הגדול מהציפיות ובמקביל הכריז על תוכנית רה-ארגון. חדשות נוספות שפגעו בסנטימנט היה הודעת בנק KDB הקוראני, כי הפסיק את השיחות עם ליהמן ולפיכך לא יבצע השקעה בבית ההשקעות.

והקשר הישראלי לכל הסיפור - ליהמן, בנק השקעות חובק עולם, התמודד לפני מס' שנים על המכרז להפרטת בנק לאומי אך לבסוף נדחה (המדינה לא הסכימה להתחייב ל-20% תשואה), שווה היום 2.49 מיליארד דולר, קצת פחות מ-5.5 מיליארד דולר (19.9 מיליארד שקל), שוויו של הבנק הגדול בישראל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה