יום לאחר החלטת הריבית בארה"ב: הדולר היציג נחלש ל-3.55 שקלים
הדולר נחלש היום לעומת השקל לאחר שהבנק המרכזי בארה"ב אותת אמש כי יש בכוונתו לדחות את העלאת הריבית עד לשנה הבאה, כשברקע פורסם דו"ח האינפלציה של בנק ישראל לרבעון השני של השנה, בו מעביר הבנק המרכזי הישראלי מסרים להתחזקות הדולר בהמשך השנה ואף ציין לראשונה כי תיתכן תפנית בדולר-שקל כבר השנה.
הדולר איבד היום 0.17% ושערו היציג נקבע ברמה של 3.55 שקלים. האירו היציג השיל 0.21% ל-5.4917 שקלים.
"הלחץ הבסיסי וארוך הטווח להתחזקות השקל צפוי להתמתן, ואף ייתכן בו
מפנה במהלך השנה", נכתב בדו"ח של בנק ישראל, אשר מתייחס לא רק לטווח הארוך אלא גם לטווח הקצר: "החודשים הקרובים צפויים להתאפיין בהתמתנות הלחץ הבסיסי להתחזקות השקל, אך גם בעליית התנודתיות ואי-הוודאות לגבי שער החליפין".
הפדרל ריזרב, בראשות היו"ר בן שלום ברננקי, החליט להותיר אמש (כצפוי) את הריבית בארה"ב ברמה של 2%. החלטת הריבית הייתה צפויה אולם הודעת הריבית גנבה את ההצגה. ה'פד' הדגיש כי "הסיכונים לצמיחה הכלכלית עדיין שרירים וקיימים", לעומת הודעת הריבית הקודמת בחודש יוני שם נאמר כי "הסיכונים לצמיחה קטנו".
בשווקים הפיננסיים מפרשים את ה'פד' בצורה חד משמעית: ברננקי לא מתכוון להעלות את הריבית בחודשים הקרובים, וההידוק המוניטרי הבא עשוי להתרחש רק בשנה הבאה, שכן לפי החוזים העתידיים על הריבית, מאותתים כעת על סבירות של 28% בלבד כי ה'פד' יעלה את הריבית בספטמבר (לעומת 34% לפני הודעת הריבית אמש). החוזים על הריבית מאותתים כי העלאת הריבית תתבצע רק בחודש ינואר 2009.
דחיית העלאת הריבית בארה"ב פוגעת בדולר וגוררת אותו להיחלשות מול המטבעות המובילים בעולם וגם מול השקל. עם זאת, הדולר עדיין נסחר בשיא של כמעט 4 חודשים מול השקל, ומאז שבנק ישראל הגדיל את רכישות המט"ח שלו פי 4 ל-100 מיליון דולר ב-10 ביולי, זינק הדולר בכ-10%.
"המגמה של הדולר-שקל מונעת ברובה על ידי כיוונו של הדולר בזירה הגלובלית", מוסרים מחדר המסחר של פינוטק. "חולשתו של השקל הינה בלתי נמנעת על רקע התאוששותו של הדולר אל מול מרבית המטבעות בעולם, וזאת למרות מספר חדשות טובות לשקל וביניהם השלמת השלב הראשון בתהליך הקבלה לארגון ה-OECD (ארגון המדינות המפותחות) ועלייה של 1.2 מיליארד דולר ביתרות המט"ח לרמה של 32.5 מיליארד דולר. המומנטום נשמר עם הדולר כשרמת ההתנגדות המשמעותית הבאה ניצבת ב-3.65 שקלים".