ניצנים לשינוי מגמה במסחר בדולר: התחזק מאז המהלך של פישר בכ-8%
על רקע הדיבורים החוזרים ונשנים על התחתית בשוקי המניות בעולם, לפחות בתחום אחד כנראה הבשילה לה נקודת המפנה – המסחר בדולר בעולם. אולי לא פחות מכך, הגורמים בשוק מתחילים לחוש כי ייתכן שינוי מגמה גם מול השקל.
לאחר הצניחה החדה בחודשים האחרונים וגם ההיחלשות המצטברת של עשרות אחוזים מול האירו בשלוש השנים האחרונות, המטבע האמריקני קרוב מאוד לרשום את התחתית האחרונה מול אינדקס המטבעות. נזכיר כי החודש רשם השטר הירוק התחזקות מרשימה מול האירו והיאן היפני, לאחר שרשם שפל היסטורי. בשנה האחרונה הגביר הדולר את מהלך ההיחלשות שלו על רקע להורדות הריבית האגרסיביות של הפדרל ריזרב.
יחד עם זאת, בצירוף העובדה שהריבית הריאלית שלילית – כלומר ריבית ה'פד' בניכוי שיעור האינפלציה, צפוי השטר האמריקני להתחזק. "אני מאמין שהתחזיות לשינוי בערכו של הדולר משתפרות מדי יום", אומר דיוויד רסלר, כלכלן ראשי ב- Nomura Securities International שבניו יורק.
בינתיים, האנליסטים בעולם תוהים בנוגע להשפעות היחלשות הדולר על הכלכלה האמריקנית ושיעור ההשקעות ברחבי העולם. הכלכלנים מאמינים כי במהלך השנים הקרובות יזרום הון רב לתוך שעריה של ארה"ב ויביא להתחזקות הדולר.
אצלנו בישראל, הביע הנגיד פישר את חששו העמוק מהיחלשות השטר האמריקני מול השקל והחליט להגביר את רכישות המט"ח של בנק ישראל ל-100 מיליון דולר ביום בממוצע. כנראה החלטה שחיזקה מאוד את השטר האמריקני מול השקל מאז הפתיע פישר את השוק עם החלטתו ב-10 ליולי החודש.
ההאטה הצפויה במשק הישראלי, שקיבלה מעט ביסוס עם פרסום נתוני המדד המשולב לבחינת מצב המשק - גם כן צפויה לתרום את חלקה בהיחלשות השקל. כזכור המדד המשולב רשם קריאות שליליות במהלך החודשיים האחרונים.
התכונה במסחר בדולר השבוע תהיה רבה, לנוכח החלטת הריבית של סטנלי פישר מחר בשעה 18:30 שעון ישראל. מחד, פישר יהיה מעוניין לבלום את ההתפרצות האינפלציונית והחריגה מיציבות המחירים שהציב לעצמו. מאידך, באם יעלה את הריבית כפי שמעריך הקונסנזוס בשוק הוא עלול לבלום במעט את התחזקותו של הדולר מול השקל.