גיל בפמן: "מסתמנת האטה בפעילות הכלכלית במשק וזאת טרם באה לידי ביטוי בשיעור האבטלה"

כלכלני בנק לאומי מביעים דאגה לנוכח הקריאות במדד המשולב ומדגישים כי נתוני האבטלה מגיעים בפיגור
שהם לוי |

כלכלני בנק לאומי יוצאים היום בסקירה אודות ההתפתחויות בפעילות הכלכלית במשק הישראלי. בראש ובראשונה מציין הכלכלן הראשי בבנק הפעלים, גיל בפמן את הקריאות במדד המשולב לבחינת מצב המשק.

כזכור, המדד המשולב לבחינת מצב המשק המתפרסם על ידי בנק ישראל ומהווה מדד להתפתחות פעילות הסקטור העסקי, ירד בחודש יוני ב-0.3% בהמשך לירידה של 0.1% בחודש מאי.

לפיכך טוענים היום בלאומי כי ברביע השני של השנה התמתן באופן משמעותי קצב גידולו (המחושב על פי ממוצעי הנתונים החודשיים בכל רביע) לפחות מ-4% במונחים שנתיים, לאחר קצבי גידול אשר נעו לרוב בין 6% ל-8% בשנתיים האחרונות. מקורה של ההאטה ברביע השני, בפעילות התעשייה, המסחר והשירותים.

אמנם, בחלק מהענפים מדובר בנתונים חלקיים לרביע השני, אשר ייתכן ובהמשך יביאו לעדכון כלפי מעלה בנתונים, אך עדיין הרביע השני מסתמן כרביע בו קצב הצמיחה בסקטור העסקי יהיה איטי מזה שהיה ברביע הראשון של השנה.

כלכלני בנק לאומי מציינים שורה של גורמים שהביאו להאטה במשק; בהם התחזקותו של השקל והשפעת המשבר בשוק ההון על תחושת העושר של הציבור וציפיותיו לעתיד, תורמים להאטה הן בפעילות התעשייה והן בפעילות ענפים המושפעים מהתפתחות הצריכה הפרטית, כדוגמת ענפי המסחר.

שיעור האבטלה בישראל דומה לממוצע במדינות ה-OECD ונמוך מהממוצע במדינות איזור האירו

ההאטה המסתמנת בפעילות הכלכלית ברביע השני של השנה טרם באה לידי ביטוי בשיעור האבטלה. נתוני המגמה של הלמ"ס לחודש מאי מצביעים על שיעור אבטלה של 6.1% לעומת 6.2% באפריל ו-6.3% בממוצע הרביע הראשון של השנה.

ההאטה המסתמנת בפעילות הכלכלית ברביע השני של השנה טרם באה לידי ביטוי בשיעור האבטלה. נתוני המגמה של הלמ"ס לחודש מאי מצביעים על שיעור אבטלה של 6.1% לעומת 6.2% באפריל ו-6.3% בממוצע הרביע הראשון של השנה.

עם זאת מדגישים בבנק לאומי, כי נתונים אלה משקפים אומדנים חלקיים בלבד בהשוואה לאומדנים הרבעוניים, ומכאן הזהירות הנדרשת בהסתמכות עליהם.

בשורה התחתונה מציינים ששיעור האבטלה מגיב בדרך כלל בפיגור לשינויים בפעילות הכלכלית כך שמוקדם לצפות להשפעת ההאטה על שיעור האבטלה. בחינת שיעור האבטלה בישראל בהשוואה למדינות OECD רבות מלמדת כי בחודש מאי ישראל מצויה קרוב לחציון והממוצע של מדינות אלה ושיעור האבטלה בה נמוך משיעור האבטלה במדינות איזור האירו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה