ספר הבז' מרמז על מחצית מאתגרת: "הצרכנים מצמצמים צריכה והמפעלים מעלים מחירים בחדות"

כך נכתב בספר הבז' של הפדרל ריזרב שפורסם לפני דקות אחדות
שהם לוי |

ספר הבז' המספק תמונת מצב לכלכלה הגדולה בעולם פורסם לפני דקות אחדות בארה"ב. הכלכלה האמריקנית מתמודדת עם מספר אתגרים לא קלים, מחד האטה חריפה הנובעת מהמשבר בשוק המגורים, ומאידך האינפלציה הגבוהה הנובעת מביקושים ערים לסחורות מהודו וסין.

מספר הבז' עולה היום כי הפדרל ריזרב מעריך כי הכלכלה האמריקנית האטה באופן מסוים בחודש יוני. כמו כן, היצרנים חווים עלייה בעלויות הייצור ועלולים לגלגל אותן לעבר הצרכן האמריקני. בו בזמן, הצריכה הפרטית חלשה או מגלה סימני האטה במחוזות רבים אותם סוקר ה'פד'.

כזכור ספר הבז' מציג את המצב הכלכלי ב-12 המחוזות בהם פועל הפדרל ריזרב, זה מצביע כי קצב הצמיחה הכלכלית האט במידת מה מאז הדוח הקודם. חמשת המחוזות המזרחיים ציינו כי החולשה ממשיכה או אף מתגברת בתנאים המאקרו כלכלים, בעוד שבשיקגו טענו שהצמיחה 'עצלה', בקנזס סיטי הגדירו את המצב כהתמתנות בצמיחה.

במחוז סנט לואיס הפעילות הכלכלית הייתה יציבה ובסאן פרנסיסקו דיווחו על צמיחה מינורית, או היעדר צמיחה. בקליבלנד ומינאפוליס תיארו צמיחה יציבה ומתונה. בכל המחוזות הוגדרה הצריכה הפרטית כחלשה, או אפילו מגלה סימני האטה, זאת חרף חבילת התמריצים של הממשל האמריקני שהביאה להגדלת הצריכה במספר מוצרים.

הפעילות היצרנית האומדת למעשה את צד ההיצע של הכלכלה הגדולה בעולם רשמה ירידה במחוזות רבים, וזאת חרף הביקושים לייצוא שנותרו גבוהים. שוק המגורים רשמו חולשה במרבית האזורים בארה"ב. הפעילות בנדל"ן המסחרי גם רשמה האטה, או נותרה 'עצלה' במרבית המחוזות, למרות שבחלק מהמחוזות נרשם שיפור קל.

במגזר הבנקאות דווח כי הביקוש לנדל"ן למגורים והלוואות של צרכנים הראה חולשה רבה יותר מאשר הנדל"ן המסחרי.

בינתיים, בזמן ששאר הכלכלה מצביעה על חולשה, מוסיף סקטור האנרגיה ליהנות הגאות שבמחירי הנפט. בכל המחוזות אפיינו את הלחצים האינפלציוניים כמתגברים. העלייה במחירים ניכרת במיוחד בדלקים ושאר תוצרי הנפט, סחורות, מתכות, מזון וכימיקלים.

האינפלציה הצרכנית הייתה מגוונת ברחבי המדינה, חלק מהמחוזות דיווחו על עלייה, בעוד אחדים הצהירו שהמצב יותר מזכיר יציבות לפחות לעת עתה. לחצי השכר, גורם אותו בוחן ה'פד' כמו בנקים רבים ברחבי העולם בקפידה רבה, היו מוגבלים. הביקושים בשוק העבודה היום חלשים, למעט עובדים מיומנים בסקטור האנרגיה.

הכלכלנים ב'פד' יודעים הרבה על הגורמים לאינפלציה; אך אין הם יודעים מספיק, עד כמה משפיעה עליית המחירים על הגישה הצרכנית של האזרחים האמרקינים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה