לא מאמינים בברננקי: הקרנות הממשלתיות בסין ובמפרץ הפרסי החלו לזרוק דולרים
חלק לא מבוטל מהקרנות הממשלתיות הגדולות בעולם מחפשות לחתוך את חשיפתן לדולר האמריקני מתוך חשש לגורלו של המטבע הפגוע, מדווח היום הפייננשל טיימס. אחת הקרנות הגדולות ביותר במפרץ הפרסי חתכה את אחזקותיה בנכסים הנשלטים על ידי הדולר משיעור של 80% לפני שנה לשיעור הקטן מ-60%, בשעה שמנהל מטבע החוץ של ממשלת סין מחפש לחתום על עסקאות עם חברות פיננסיות פרטיות באירופה כחלק מאסטרטגיה להפחתת אחזקותיה בדולר.
הקרנות הממשלתיות תרמו עד כה במתן עזרה לחיזוק נזילות המוסדות הפיננסים הפגועים בארה"ב, אך איבדו כסף רב תוך כדי התהליך. המשך הסערה בשווקים ממשיכה לזעזע את אמונתם במדיניות המוניטרית בארה"ב וקובעי המדיניות.
קנת' שן, מנהל קבוצת ההון הפרטית בקטאר השקעות, קרן נוספת המחפשת ליצור עסקות נוספות באירופה במקום בארה"ב, שידר דאגות דומות כבר בשנה שעברה, במהלך נאומו בכנס בהונג קונג. "מצבו של הדולר האמריקני הינו נושא משמעותי עבור אלו השוקלים להשקיע בהשקעות הקשורות לארה"ב".
השינוי במנהל מטבע החוץ הסיני הינו משמעותי, מכיוון שהמנהל מחזיק במרבית מסך רזרבות המט"ח של המדינה, כ-1,600 מיליארד דולר, במכשירים דולריים ונשארה מאחורי ממשלות אחרות, דוגמת סינגפור, בגיוון חשיפתה למט"ח. לאחרונה, המנהל קיים שיחות עם חברות הון פרטיות באירופה בעניין הזרקת מיליארדי דולרים לקרנות האחרונות שלהם, בדיוק בגלל שקרנות אלו אינן רגישות לדולר, כך טענו מקורבים לנושא לפייננשל טיימס.
על ידי שינוע הכספים לקרונות הון פרטיות המבוססות באירופה, המנהל יכול לגוון את השקעותיו, מבלי להפחיד את שוק המט"ח ולגרום לקטסטרופה בדולר. לדברי הפייננשל טיימס, דובר מנהל מטבע החוץ בסין סירב להגיב.
מאחורי הקלעים, בכירי הקרנות מטילים בספק את אמינותו של הפדרל ריזרב ואת יכולתו של משרד האוצר האמריקני להגן על דולר ולשמור על היציבות הפיננסית.
אך יש לציין שהמצב אינו חדש לדולר, לאחר שכבר בשנה שעברה כווית חתכה את קשריה עם הדולר, דבר שהעלה שאלות רבות דוגמא: האם מוסדות פיננסים אחרים יעקבו אחריה.