שלמה מעוז מגיב למדד יוני: החשש מפני ייסוף נוסף בשקל ימנע מפישר לעלות את הריבית

הכלכלנים בדויטשה בנק: "האם די בנתונים הללו כדי לדחות את העלאת הריבית? אין זה ברור"
אילן קליקה |

מדד המחירים לצרכן לחודש יוני, שפורסם אתמול בערב והצביע על עלייה מתונה של 0.1% לעומת צפי לעלייה של 0.5%, תפס את השוק בהפתעה. גם בבית ההשקעות דויטשה בנק הופתעו מהעלייה המתונה במדד, אשר הורידה את האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים ל-4.8% (לעומת 5.4% במאי), והאנליסטים כבר לא בטוחים שבנק ישראל יעלה את הריבית בסוף החודש.

כמו כן, שלמה מעוז, הכלכלן הראשי בבית ההשקעות אקסלנס נשואה, טוען כי למרות שפישר צריך לעלות את הריבית בישראל, החשש מפני ייסוף נוסף בשקל ימנע ממנו לעשות זאת.

"ניתוח המדד מראה כי בנק ישראל צריך להמשיך להעלות הריבית גם בסוף חודש זה בכדי להימנע מהעלאה חריפה בריבית בחודשים הבאים. אך בנק ישראל יעדיף, ככל הנראה, שלא להעלות הריבית בכדי שלא להביא לייסוף השקל, וידחה בכך העלאת הריבית לסוף חודש אוגוסט.", הסביר מעוז.

מעוז הוסיף כי, בנק ישראל ייאלץ להעלות הריבית בחודשים הקרובים. "להערכתנו צמודי המדד הקצרים עדיין אטרקטיביים, ובהקשר לגילונים הארוכים ולמט"ח, איש לטעמו".

האינפלציה בישראל ממשיכה להיות גבוהה גם בחודש יוני וזאת אפשר ללמוד מהעליה במדד הבסיסי, מהעליה במדד ללא ירקות ופירות, מקצב העליה במחירים עפ"י נתוני המגמה בחודשים האחרונים ומהעליה במדד המחירים הסיטונאיים. מכאן שמדדי המחירים בחודשים הבאים ימשיכו להיות גבוהים, הסבירו בדויטשה בנק.

"האם די בנתונים הללו כדי לדחות את העלאת הריבית? אין זה ברור", אומרים האנליסטים דוייטשה בנק. "הרבה מאוד תלוי בכיוונו של השקל".

בדויטשה בנק מזכירים שמחירי המזון עלו בחודש יוני ב-0.4% - השיעור המתון ביותר מאז יולי 2007, ומדגישים כי גם בשווקים מתעוררים אחרים חלה התמתנות בעליית מחירי המזון בחודש יוני. האנליסטים מדגישים גם שהריבית הריאלית הינה שלילית, שכן ריבית בנק ישראל עומדת על 3.75% והאינפלציה ניצבת של 4.8%.

דויטשה בנק סבור שהשקל יכתיב לנגיד בנק ישראל, פרופסור סטנלי פישר, את כיוון הריבית. "בנק ישראל מודאג שהעלאת ריבית נוספת תביא להתחזקות השקל, בשעה שהוא מנסה להביא לפיחות", אומרים האנליסטים, ומציינים כי פישר ימתין לנתוני ציפיות האינפלציה שיפורסמו במהלך השבוע.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה