UBS מתריע מפגיעה גורפת בחברות ולווי המשכנתאות בישראל: "כ-50% מהחוב צמוד מדד"
ביום שלישי הקרוב יפורסם מדד המחירים לצרכן לחודש יוני לאחר 2 מדדים גבוהים ברציפות שהקפיצו את האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים לרמה של 5.4%, הרבה מעבר ליעד העליון של בנק ישראל (3%). בעיית האינפלציה של ישראל ידועה, אך בבית ההשקעות UBS מזהירים כי השפעותיה על הכלכלה יכולות להיות הרבה יותר הרסניות מכפי שחושבים רבים.
"הכלכלה הישראלית היא ייחודית כי 50% מהחוב הוא צמוד מדד", אומרים האנליסטים. "העלייה האחרונה באינפלציה הפתיעה את הפעילים בשוק, אך אנו מודאגים כיוון שעלייה נוספת באינפלציה תביא להשלכות שליליות על הכלכלה הישראלית. הצמיחה במחצית השנייה של השנה ובשנת 2009 עלולה להיפגע".
ב-UBS מציינים כי התחזקות השקל מול הדולר מיתנה עד כה את הלחצים האינפלציוניים ומנעה התפרצות אינפלציונית גדולה עוד יותר, אולם הם מזהירים כי כאשר השקל יפסיק להיחלש, האינפלציה תתפרץ. החוב עליו מדברים האנליסטים לא שייך לסקטור ספציפי אחד, והסכנה האמיתית היא, כאמור, היצמדות למדד המחירים.
"60% מהחוב הממשלתי השקלי, 50% מהחוב של החברות בישראל ו-60% מהמשכנתאות הם צמודי מדד", מציינים האנליסטים. "אנו מודאגים מכך שהצרכן הישראלי ייפגע הן מעליית מחירי המזון והאנרגיה והן מעליית תשלומי המשכנתאות בגלל שהן צמודות מדד. זה יכול לפגוע משמעותית בצריכה הפרטית, אשר הזינה את צמיחת התמ"ג בשנים האחרונות".
מלבד משלמי המשכנתאות, האנליסטים מסמנים גם חברות בעלות חוב גדול צמוד מדד, אשר עלולות להיפגע מהמשך עליית האינפלציה. חברות ההחזקה וחברות הנדל"ן יהיו "המפסידות הגדולות". כך, למשל, 32% מהחוב של קבוצת דלק הוא צמוד מדד, 96% מהחוב של דיסקונט השקעות, 62% מהחוב של כלל תעשיות, 73% מהחוב של אידיבי פיתוח, 86% מהחוב של מכתשים אגן ו-48 מהחוב של אפריקה ישראל.