"אין מכרות אשלג חדשים בצנרת ל-5 השנים הקרובות; הביקוש יגבר"
מחירי האשלג בעולם מטפסים בשנים האחרונות ומקפיצים את רווחיה של כיל הישראלית, כמו גם של חברות האשלג האחרות בעולם. אם תשאלו את פול מטיסק, מנכ"ל חברת פוטאש וואן (Potash One) הקנדית, המגמה הזו תימשך ומחירי האשלג כמעט ויוכפלו בשנים הקרובות.
"אין מכרות חדשים בצנרת למשך 5 השנים הקרובות", אמר מטיסק בכנס בשנחאי. להערכתו, מחירי האשלג יגיעו ל-900 דולר לטון בממוצע בתוך שנתיים-שלוש על רקע הביקוש הגובר למזון בעולם והיצע האשלג ההדוק. דבריו מגיעים לאחר שהשנה נחתמו כבר חוזים בודדים של אשלג במחיר של 1,000 דולר לטון.
האשלג משמש לתהליך ייצור מזון לבני אדם, לחיות וכן לייצור ביו-דלקים. המחסור באשלג מוביל לעליות מחירים בשוק ומיטיב עם חברות כמו כיל, K+S הגרמנית ופוטאש. חברות אלה חתמו על חוזי אשלג בסין לפי תג מחיר של 567 דולר לטון בחודש אפריל.
"הביקוש יגבר במדינות כמו סין, ברזיל והודו", הוסיף מטיסק. "הרגלי האכילה במדינות אלו משתנים ויש תיאבון למזון המבוסס פרוטאינים ממזון המבוסס עמילן".
לפי נתוני איגוד תעשיית הדשנים העולמי, סין, ברזיל והודו היו אחראיות לכמחצית מייבוא הדשנים בעולם בשנת 2007. סין, אגב, היא יצרנית וצרכנית התבואה הגדולה בעולם.