"צעדנו לתוך טורנדו השבוע - אנחנו נמצאים בסביבת שוק מאוד מיוחדת"
ניסיונות החברות להמנע מקריסה פיננסית ע"י גיוס חרום של כספים נמצאים כעת תחת סכנה של ממש כאשר מומחים מתארים את תנאי השוק הנוכחיים בגרועים ביותר ב-20 השנים האחרונות.
חברת הבנייה הבריטית, טיילור ווימפלי, נאלצה אתמול לנטוש גיוס של 500 מיליון ליש"ט שנועד להציל את המאזן הפגוע שלה. מומחי שוק טוענים "שחלון גיוס הכספים נסגר כעת". בנקאי בכיר אחד אמר, כי "צעדנו לתוך טורנדו השבוע - אנחנו נמצאים בסביבת שוק מאוד מיוחדת, סביבה שלא נראתה ב-20 השנים האחרונות".
החשש הקיים כיום בין הכלכלנים הוא שהחברות יאלצו לקצץ משרות בעוד המשקיעים מתבצרים. סיימון וורד, כלכלן בכיר בבית ההשקעות ניו-סטאר אמר "שאם החברות לא יכולות לגייס מספיק כסף מהבנקים או משוקי ההון הן יצטרכו לפטר עובדים ולצמצם השקעות. סימנים שזה קורה, כבר נראים בשטח".
משקיע מוסדי גדול, שביקש לדבר באנונימיות, אישר ש"גישת המשקיעים" כלפי גיוס הון "התקשחה" בעקבות "הדאגות מאיכות האשראי". "אנחנו מגיעים למקום בו לתגובת בעלי המניות ישנה השפעה אמיתית על הכלכלה. זה לא עושה למשקיעים שלנו שום טוב, אם חלקים שלמים של הכלכלה נפגעים עקב הבעיות בגיוס הכספים", הוא הוסיף.
62% מאנשי ההון סיכון מעריכים כי שוק ההנפקות הראשוניות בנאסד"ק לא ייפתח מחדש לפני סוף 2009 ו-39% ממנהלי ההון סיכון ציינו כי קיים מחסור משמעותי באפשרויות מימון לחברות בשלבים מאוחרים, על פי נתונים שפורסמו אתמול ע"י פירמת ראיית החשבון והייעוץ דלויט-בריטמן-אלמגור-זהר.
בבריטניה, הנתונים האחרונים שפורסמו מצביעים על כך שלחברות מתחילים להיגמר המזומנים והן מתחילות לגעת ברזרבות. נתוני נזילות התאגידים, כמות הכסף אותה מחזיקות החברות החברות, רשמו ירידה של 0.5% במאי. "לראות התכווצות זה לא דבר רגיל", אמר וורד."
המשקיעים מתרחקים מגיוסי הון, כי הם פוחדים להפסיד כסף אפילו ברמות המחירים הנוכחיות.
ליהמן ברדרס גייסה בחודש שעבר 6 מיליארד דולר לפי מחיר של 28 דולר למניה. מאז, המניה התרסקה בכ-22%. בשבוע שעבר, מניות הבנק הבלגי פורטיס הרעידו את השווקים כאשר צנחו ב-18%, לאחר שבנק חשף, כי הוא צריך לגייס עוד 1.5 מיליארד אירו.
המשקיעים בישראל יותר סלקטיביים
טל רובינשטיין מנכ"ל כלל פיננסים חיתום אומרת היום, כי "סביר שלא נראה הנפקות ראשוניות (IPO) בחצי שנה הקרובה בישראל".
רובינשטיין, שהחליפה בתחילת השבוע את צחי סולטן שעבר להיות המנהל הכולל של תחום הבנקאות להשקעות, אומרת ש"המשקיעים בישראל, כמו בעולם, הרבה יותר סלקטיביים אך לא חווים בארץ את משבר הנזילות כפי שהוא בא לידי ביטוי בארה"ב ובאירופה".
המשקיעים בעיקר הולכים לכיוון ההנפקות אג"חים של חברות גדולות. "ישנם גם שווקים הנמצאים מתחת לעיני המשקיעים שעדיין נושמים וצומחים. בשבדיה - בורסה בעלת מעורבות גדולה מאוד של משקיעים פרטים - אנחנו עדיין רואים גיוסים", אומרת רובינשטיין ומציינת, כי אנחנו צפויים לראות שתי הנפקות של חברות ישראליות בבורסה השבדית.
בורסת OMX, מפעילת הבורסות בכל המדינות הנורדיות והבאלטיות חוץ מנורבגיה ואיסלנד, נרכשה לאחרונה ע"י בורסת הנאסד"ק האמריקנית.
"חשוב לציין, שהזמן שלוקח לבצע הנפקות אג"ח מרגע ההכרזה (Time To Market) התקצר מאוד", אמרה רובינשטיין בעוד היא מתייחסת לכללי התשקיף בבורסה. "חברות עם תשקיף קיים כבר לא ממתינות שלושה חודשים עד ביצוע הגיוס הם מבצעות אותו מהר - תוך שבועות ספורים".
בשורה התחתונה, אם מדובר בחברה גדולה, רובינשטיין אומרת שהמשקיעים ישימו את הכסף, רק השאלה באיזה מחיר.