מרטין וויטמן - האיש שהפך לאגדה: הרווח הגדול של המשקיע הסבלני

וויטמן שנתפס בעיני המשקיעים בוול סטריט כאגדה, אוהב לרכוש רק חברות שקל להבין - נשמע מוכר? על האסטרטגיה, המנטרה והאחזקות הבולטות של וויטמן
שהם לוי |

"קנה החזק והתפלל", מי לא חשב פעם על המשפט הזה. לפחות זאת לא השיטה של מרטין וויטמן. וויטמן ניחן בכישרון נדיר למציאת ערך אמיתי במניות ולאורך זמן - ללא ספק תכונה נדירה. לא מזמן ביקר וויטמן בישראל וקיבל תואר פרופסור של כבוד מאוניברסיטת תל אביב כתודה על תרומתו לחינוך של מעוטי היכולת. אנחנו מעניקים לו עוד לא פחות כבוד מהדרך בה הוא מנהל את השקעותיו. מרטין וויטמן יסד את קרן Third Avenue Value Fund (סימול: TAVFX) שקיימת עד עצם היום הזה. מאז הקמתה ב-1990 ואז אוקטובר 2007 גרפה הקרן תשואה ממוצעת של 16.83%, בו בזמן שמדד ה-S&P 500 השיג תשואה של 12.33%. כלומר וויטמן הכה את המדד ביותר מ-4% וזאת אחרי ניכוי דמי ניהול - ללא ספק תשואה שמנהלי השקעות רבים היו מתהדרים בה ובמיוחד כשמדובר על שנים ארוכות ולא תקופת זמן קצרה.

נכון להיום הקרן אותה מנהל וויטמן מחזיקה ב-102 מניות ושוויה עומד על כ-9 מיליארד דולר, נכון לסוף הרבעון הראשון של השנה.

וויטמן מאוד דומה בגישתו לוורן באפט, אין לו כלל מהיר ופשוט למכירת מניותיו. הוא אינו מבצע פעולות בניירות המוחזקים על ידו כמעט בכלל. שיעור התחלופה בתיק ההשקעות שלו הוא 16% בלבד בשנה. למעשה הוא אינו מסתמך על שוק המניות כדי להפיק רווחים.

מרטין וויטמן לא אוהב למכור מניות כלל, אך לאחרונה הוא ביצע מספר רב של מכירות, רק בגלל שהוא היה חייב וזאת על מנת לרכוש מניות אחרות. וויטמן ממשיך לרכוש ממניות מבטחות האג"ח MBIA ו-AMBAC ששוויין נחתך ביותר מ-90% מאז פרוץ המשבר.

האסטרטגיה: התשואה הנמוכה להון העצמי - כהזדמנות

וויטמן מאמין שכדי לרכוש נכסים זולים, ההשקפה לטווח הקצר צריך שתהיה גרועה, אפילו גרועה מאוד - כדוגמא אפשר לקחת את מבטחות האג"ח.

הערכת מנהל קרן הערך של אבניו, חברה טובה תמיד ישנן בעיות עם תשואה נמוכה מאוד על ההון העצמי, או בעגה המקצועית (ROE). התשואה על ההון העצמי מתקבלת מחלוקת הרווח השנתי בהון העצמי של החברה והיא שקולה לתשואה אותה דורשים בעלי המניות מהחברה.

וויטמן מאמים גם שהיכולת של החברה לנצל את העיוותים הקיימים בשוק בתקופות של משבר תלויה מאוד במבנה המאזן שלה. כיום הוא מעסיק כ-17 אנליסטים מומחים שמנתחים את החברות בהן הוא משקיע מאוד לעומק. בטווח הארוך אותן מניות החזירו לו בריבית דה ריבית, המונח "10 baggers" ואפילו "20 baggers" שהודבק בין השאר למניות של פיטר לינץ' הוטמע מאוחר יותר גם עבור המניות ששכבו בתיק של וויטמן. ה-10 מסמל את מספר הפעמים שהמניה הכפילה את שוויה מאז הרכישה.

בין המניות שוויטמן מכר לאחרונה אנחנו מוצאים את המניות הבאות:

Brookfield Infrastructure Partners L.P., Stewart Information Services Corp., Public Storage Inc., ProLogis, Montpelier Re Holdings Ltd., Mirant Corp., JAKKS Pacific Inc., Investment Technology Group Inc., Haynes International Inc., The First American Corp., ConsolidatedTomoka Land Co, Alexander & Baldwin Inc., Arch Capital Group Ltd., Tompkins Financial Corp.

הרכישות הבולטות האחרונות וגם הסיבות:

וויטמן הוסיף ממניות חברת ג'ואי (סימול: JOE) ורכש אותה במחירים שנעים בין 37.22 דולר למניה ל-46.01 דולר למניה במחיר ממוצע של 40.5 דולר. ההשפעה על תיק המניות שלו בעקבות הרכישה היא 0.16%. נכון לסוף אפריל מחזיק וויטמן בכ-7.5 מיליון ממניות החברה.

חברת The St. Joe Company, בשמה המלא, מחזיקה יחד עם החברות הבנות נדל"ן מניב ברחבי פלורידה. החברה פועלת בארבע סגמנטים של שוק הנדל"ן: מגורים עירוניים, נדל"ן מסחרי, וגם נדל"ן כפרי. שווי השוק של החברה הוא 3.34 מיליארד דולר, מכפיל הרווח עומד על 53.01 ותשואת הדיבידנד המשתקפת ממנה היא 1.8%.

וויטמן הוסיף לאחרונה גם ממניות CIT Group (סימול: CIT). מחיר הרכישה שלו נע בין 9.55 דולר ל-24.53 דולר, מה שמשקף מחיר ממוצע של 16 דולר. ההשפעה על התיק של וויטמן כתוצאה מהרכישות היא 0.12%. נכון לסוף אפריל 2008 מחזיק וויטמן ב-3.25 מיליון ממניות החברה - וכידוע וויטמן לא קונה את המניות על מנת 'לעשות סיבוב'.

מבחינת המאפיינים של החברה אז קבוצת CIT, מעניקה שירותים פיננסים מסחריים. מרבית הפעילות שלה מבוססת על מתן הלוואות לרכישת נכסים, צינורות אשראי לעסקים ועוד תוכניות מימון שונות. חשוב לציין שכאן גם טמון הסיכון של החברה. מעבר לכך, במהלך שני הרבעונים האחרונים החברה דיווחה על הפסד ומניותיה צנחו ממחיר שיא של 60 דולר למחיר של כ-8 דולר נכון לסגירת המסחר אמש בוול סטריט.

למרות כל הנתונים השליליים לא קשה לנחש מדוע וויטמן רכש ממניות החברה ששווי השוק שלה עומד כיום כעל כ-2.7 מיליארד דולר ויחס שווי השוק להון העצמי נמוך מ-1. הסוכרייה האמיתית היא תשואת הדיבידנד שעלתה ל-4.1% בעקבות מהלך הירידות במניה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה