שוק מפותח? MSCI דוחה את ההחלטה בנוגע לשוק הישראלי - האנליסטים מגיבים
המשקיעים בשוק ההון הישראלי יצטרכו להמתין עוד קצת. חברת MSCI Barra, אשר מנהלת את מדדי ה-MSCI של בנק ההשקעות מורגן סטנלי המוכרים והנחשבים ברחבי העולם, דחתה את החלטתה בנוגע להעברת הסטאטוס של המדינה ל'שוק מפותח' מ'שוק מתפתח' (או "מתעורר") כפי שהוא מוגדר היום.
MSCI הודיעה היום לפנות בוקר, יום ה', כי בחודש הבא, יולי 2008, תערוך התייעצות פתוחה בנוגע להעברת שוקי ישראל ודרום קוריאה מדרוג שווקים מתעוררים לשווקים מפותחים. במהלך ההתייעצות שתערך עם משקיעים מוסדיים בינלאומיים, MSCI תבדוק את התאימות של סיווג שכזה ועל הזמנים המתאימים לביצוע מעבר אם יתרחש. ב-MSCI מתכוונים לפרסם את ההחלטה הסופית בנוגע לישראל ודרום קוריאה עד ליוני 2009.
עוד מוסרים ב-MSCI, שלמרות שההחלטה הסופית תינתן עד למועד המצויין, עד סוף השנה הנוכחית הם מתכוונים לדווח למשקיעים המוסדיים על התוצאות וההשלכות של ההתייעצות שנערכה.
יחד עם ישראל היה מעומד למעבר לרשימת השווקים המפותחים החברים במדדי MSCI DV, כאמור, גם דרום קוריאה. המדינות עשויות להצטרף לרשימה מכובדת של מדינות בעלות כלכלה מפותחת ויציבה. עם מדינות אלה נמנות מובילות עולמיות, כמו: ארה"ב, בריטניה, צרפת, קנדה, יפן, אוסטרליה גרמניה ועוד.
MSCI אינה מסתפקת בדירוג המדינות ובמשקל הכולל שלהן בתוך המדד, אלא מרכיבה מדד השקעות לכל מדינה ומדינה ממניות מקומיות. קביעת משקלה של כל חברה במדד נעשית על-פי שקלול הנקבע מראש, ומתחשב בקריטריונים רבים כגון רמת סחירות, כמות ההון הצף, שווי שוק ועוד.
במידה וב-MSCI יחליטו להעביר את השוק הישראלי למדד השווקים המפותחים משקל ישראל יהיה 0.2% בלבד. לשם השוואה המשקל היחסי של ישראל במדד השווקים המתעוררים (MSCI EM) עומד כיום על 2.2% בלבד. זאת לאחר שבעבר קיבלה ישראל משקל של 3%-4% מתזרים הקרנות במדד תיקי ההשקעות העולמי, כחלק מקטגוריית השווקים המתעוררים.
כדאי להביא בחשבון שמנכ"ל הבורסה הישראלית צפתה השבוע, כי בתוך שנתיים תגיע פעילות הזרים בבורסה של ת"א ל-40% לעומת 25%-30% היום. ויתור על המשקיעים הזרים הגדולים בבורסה משמעותה שוק שהפעילים הכמעט יחידים בו הם הגופים המוסדיים הישראליים.
השוק הישראלי עבר כבר שדרוג ע"י חברת הדירוג הבינלאומית FTSE (פוטסי). חברת הדרוג הודיעה בסוף שנה שעברה על שדרוג ישראל מ"שוק מתעורר" ל"שוק מפותח", שינוי שנכנס לתוקפו החודש. כמו כן, ישנן דיבורים על הצטרפותה של ישראל לקבוצת המדינות החברות ב-OECD בהמשך להעלאות דירוג האשראי שקיבלה מצד 3 סוכנויות הדירוג הבינלאומיות הגדולות (S&P, מודי'ס ופיץ').
חשוב לציין שהמדדים המובילים בעולם שייכים ל-MSCI, פוטסי (לצד S&P ו-Dow Jones Wilshire). המדדים הינם בעלי חשיבות לקביעת אמות מידה המנחות שקלול של תיקי השקעות עבור משקיעים, ומשפיעות במידה רבה על זרימת ההון העולמית. אך בעוד שכ-10% מהכסף העולמי נחלק בין המדדים השונים, כמו הפוטסי ואחרים, כ-90% מהכסף בעולם מנוהל באמצעות מדדי MSCI, אומר חיים ישראל, ראש מחלקת המחקר של מריל לינץ' בישראל.
מעבר לשוק מפותח - טוב או רע? כאשר יבוצע השינוי ובמידה וישראל תדורג כשוק מפותח, מנהלי הכספים המבססים את תיקי לקוחותיהם על מדד ה-MSCI EM יצטרכו להתאים את השקעותיהם בהתאם לשינויים. הדבר יכול להוביל לכך שהמשקיעים בשווקים המתעוררים יזרקו מניות אותם הם מחזיקים במה שכבר לא מסווג כשווקים מתעוררים.
"הולכת להיות מכירה די משמעותית של מניות ע"י מנהלי הכספים בשווקים המתעוררים, כדוגמתנו, במידה והיתבצעו שינויים", אומר היום אלן קונוואי, ראש מחלקת ההשקעות בשווקים המתעוררים בשרודר ניהול השקעות (Schroder). נציין ששרודר הינה אחת מבעלות העניין הגדולות במכתשים אגן, מחזיקה 5.43% מהחברה, קרי 832.7 מיליון שקל.
בנוסף לשרודר פועלות בישראל עוד הרבה קרנות השקעות זרות, כגון רימה מנג'מנט, קפיטל גרופ, קפיטל ריסרצ', קרן ברוקסייד קפיטל וקרן ההחזקות וולינגטון. כמו גם את פידליטי שהצטרפה לאחרונה לבעלי המניות של כי"ל ובעלת החזקות בעשרות חברות ישראליות.
למרות זאת, לא צריך לצפות לתגובה מיידית של המשקיעים הזרים ברגע השינוי, כיוון שההתאמה הסופית של המדדים לוקחת בדרך כלל מספר חודשים או אפילו עד שנה שלמה.
"השינויים יתרחשו לאט ובצעדים קטנים, לא בצעדים גדולים ביום אחד", אומר היום אוסאמה הימאני, ראש מחלקת ההשקעות בשווקים המתעוררים של UBS. "השוק לא הולך לחטוף 'שוק' גדול ביום אחד".
קונוואי משרודר אמר שה-5.5 מיליארד דולר אותם הוא מנהל בקרן השווקים המתעוררים הינם במשקל יתר בדרום קוריאה ומשקל חסר על ישראל, אך במידה ודרוג השווקים ישתנה הוא יצטרך למכור לפחות חלק מהחזקותיו במדינות. "המרוויחים הגדולים יהיו המדינות הגדולות הנשארות במדד השווקים המתעוררים - ברזיל, הודו, רוסיה, מקסיקו ודרום אפריקה", הוא אמר.
"צפוי, כי ישראל לא תהיה מדינה בה חייבים להשקיע עבור הרבה מהמשקיעים במדינות המפותחות, ואפילו אם הם יחזיקו בה, הם עשויים להחזיק רק במניה אחת או שתיים", אומרים היום בברוקראז' הגרמני אלפא (Alpha). "זה תרחיש שלילי עבור מניות קטנות בעוד המשקיעים בשווקים המתעוררים ימכרו וחיובי יותר עבור מניות גדולות אשר צפויות להישאר תחת הראדר של המשקיעים הגלובלים".
למרות זאת, באלפא אומרים שישראל עשויה להיות מקרה מיוחד כיוון שחלק מהמניות הנסחרות בה, בייחוד מניות הטכנולוגיה והרפואה הינן כבר אהודות ע"י המשקיעים במדינות המפותחות.