ברננקי מודאג אך אופטימי: "אני כלל לא צופה מצב של סטגפלציה"

יו"ר ה'פד': "ארצות הברית לא קרובה בכלל לסיטואציית הסטגפלציה המסוכנת ששלטה בשנות ה-70"
אילן קליקה |

זה זמן מה שהעם האמריקני חושש מנקודת המפגש של 2 התופעות השליליות של הכלכלה האמריקנית, האינפלציה הגואה והאטת הצמיחה הכלכלית, מפגש בעל פוטנציאל ליצור מצב של סטגפלציה.

נגיד הפדרל ריזרב, בן ברננקי, ציין היום בפני הקונגרס בוושינגטון כי "ארצות הברית לא קרובה בכלל לסיטואציית הסטגפלציה המסוכנת ששלטה בשנות ה-70".

"אני לא צופה מצב של סטגפלציה", הדגיש ברננקי פני סנט ועדת הבנקים. ובכל זאת, התחזקות מחירי האנרגיה, בנוסף לאינפלציה הגואה, יוצרים תסבוכת לא קלה בעבור ה'פד' ומקשים על נסיונם לרסן את האינפלציה ולעודד את הצמיחה.

ומהזווית הפוליטית, הנשיא בוש ציין היום במסיבת עיתונאים כי הכלכלה הגדולה בעולם לא תגיע למצב של מיתון. בהמשך לדבריו, ציין הנשיא כי הוא מסרב להוסיף על "חבילת התמרוץ", ומה שנחוץ כעת לעם האמריקני, זה מעט סבלנות. "למה שלא ניתן ל"חבילת התמרוץ" את ההזדמנות לפעול?", ציין בוש.

עדותו של ברננקי בפני הועדות בוושינגטון נמשכה על פני יומיים, כאשר המסר העיקרי בדבריו הינו: הפדרל ריזרב מוכן להוריד את ריבית הבסיס פעם נוספת בכדי לעודד את הכלכלה הפגועה. רגע לפני עדותו של ברננקי היום, פורסמו נתוני התוצר המקומי הגולמי. על פי הנתונים, הכלכלה האמריקנית האטה באופן דרסטי ברבעון הרביעי, כאשר שיעור הצמיחה, בתאום השנתי, נקבע על 0.6%, ירידה בהשוואה להערכות השוק, שיעור צמיחה שנתי של 0.7%.

הנתונים רק חיזקו את ההרגשה הרווחת בקרב ציבור המשקיעים בארצות הברית בפרט, ובעולם בכלל, כי מנוע הצמיחה הגדול בעולם עומד פני מיתון, זאת באם הוא כבר לא נמצא במצב של מיתון.

ברננקי הודיע כי הוא מוכן להוריד את הריבית, חרף התחזקות מחירי הנפט וסיכוני האינפלציה, בכדי להניע את צמיחת הכלכלה. "אנו מודאגים", ציין ברננקי. "אנו מנסים לאזן מספר רב של סיכונים", אמר ברננקי למחוקקים בוושינגטון.

ברננקי מסיים את דבריו ברוח חיובית כאשר הוא מציין את תקוותו להתחזקות הכלכלה במחצית השנייה של השנה, זאת בעזרת מהלכים מוניטריים ופיסקלים. כמו כן, הסביר ברננקי כי הוא מקווה שמחירי האנרגיה, ושיעור האינפלציה, ישנו את כיוונם עוד השנה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה