אוירה עכורה כנסיבות שאין לדרוש מהעובד להמשיך לעבוד

עב 9566/05 עינב סינדל נ' נידיילי תקשורת בע"מ, מיום 10.6.2007. תקציר מאת עו"ד תהילה זכריה
עו"ד לילך דניאל |

העובדות -------- עינב סינדל (להלן: "העובדת") הועסקה כמזכירת לוח על ידי נידיילי תקשורת בע"מ (להלן:"המעבידה") עד להתפטרותה.

מחודש נובמבר 2004, החלה לעבוד אצל המעבידה עובדת חדשה נוספת (להלן: "העובדת החדשה") בתפקיד דומה לזה של העובדת, ואשר היתה לה היכרות מוקדמת עם מנהלת הלוח (להלן: "המנהלת"). בין העובדת לעובדת החדשה החלו סכסוכים, ובתאריך 7.6.2005 שלחה העובדת מכתב התפטרות, בו היא מודיעה על התפטרותה עקב בעיות בריאותיות וסיבות אישיות.

העובדת תובעת פיצויי פיטורים מכוח סעיף 11(א) לחוק פיצויי פיטורים (להלן: "החוק") בטענה, כי התקיימו נסיבות אחרות שביחסי עבודה, שבהן אין לדרוש ממנה, שתמשיך בעבודתה.

פסק דין -------- בית הדין קבע, כי לעניין הזכאות לפיצויי פיטורים לפי סעיף 11(א) לחוק, יש לבדוק בכל מקרה לגופו, הן את חומרת היחסים העכורים והן את יחסו של המעסיק למצב שנוצר, והאם נקט בצעדים למען השכנת שלום בין העובדים המסוכסכים.

בית הדין קבע, כי במקרה הנדון, נוצרו נסיבות שביחסי העבודה, שבהן אין לדרוש מהעובדת, כי תמשיך בעבודתה, ויש לראות את התפטרותה כפיטורים. בית הדין קבע זאת לאור העדויות אשר מהן, בין היתר, הסיק, כי העובדת היתה עובדת מסורה במשך תקופה ארוכה (6 שנים), והמתיחות נוצרה רק לאחר הגעתה של העובדת החדשה. עוד קבע בית הדין, כי אופיים של החיכוכים אינו עוסק באי שביעות רצון או מורת רוח, אלא מדובר בחיכוכים שהביאו אף לאיום על העובדת.

בית הדין הדגיש, כי בסכסוך שבין העובדים יש משקל רב להתנהגות המעסיק. במקרה זה, קבע בית הדין, כי המנהלת נקטה עמדה ברורה כנגד העובדת, ולא הוכח, כי נעשה ניסיון מצד המנהלת לפתור את הסכסוך. עמדתה הברורה של המנהלת אף החמירה את הסכסוך.

בית הדין קבע, כי העובדה שהעובדת רצתה להתפטר לא שולל את קיומם של הנסיבות הנדרשות לפי סעיף 11(א) לחוק, במקרה ואכן נוצרו יחסי עבודה עכורים והעובדת ספגה השפלות.

בית הדין פסק, כי מכיוון שאין מחלוקת בקיומה של האוירה העכורה, ולאור ההתכתבויות מהן עולה המצוקה בה היתה שרויה העובדת, אשר נזקקה לטיפול פסיכיאטרי, הרי שהתקיימו הנסיבות האמורות בסעיף 11(א) לחוק, ועל המעבידה לשלם לעובדת פיצויי פיטורים בתוספת ריבית והפרשי הצמדה.

בשל המחלוקת בין הצדדים לא נפסקו פיצויי הלנה.

תוספת לסכום חוב בהתאם לעלייתו של המדד המחירים לצרכן מיום היווצרות החוב ועד למועד פירעונו.

(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה