הסכם קיבוצי כללי לביטוח פנסיוני מקיף במשק

ביום 19 בנובמבר 2007, נחתם בתל אביב, הסכם קיבוצי בין לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, לבין הסתדרות העובדים הכללית החדשה, האגף לאיגוד מקצועי ואגף הפנסיה, הביטוח ושוק ההון, המחייב את המעבידים לבטח את העובדים בפנסיה מקיפה.
עו"ד לילך דניאל |

ביום 19 בנובמבר 2007, נחתם בתל אביב, הסכם קיבוצי בין לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים (להלן: "לשכת התיאום"), לבין הסתדרות העובדים הכללית החדשה, האגף לאיגוד מקצועי ואגף הפנסיה, הביטוח ושוק ההון (להלן: "הסתדרות העובדים"), המחייב את המעבידים לבטח את העובדים בפנסיה מקיפה (להלן: "ההסכם"). הסכם זה, הינו הסכם מתוקן להסכם שנחתם בין ארגונים אלה ביולי 2007. ההסכם ייכנס לתוקף במועד, שבו ירחיב אותו שר התמ"ת בצו הרחבה (להלן: "צו ההרחבה"). יצוין, כי ההסכם החתום טרם פורסם ברשומות. עם זאת, ביום 21.11.2007, פרסם שר התמ"ת הודעה, לפיה בכוונתו להוציא צו הרחבה להסכם. הסכם זה לא יפגע או יגרע מזכויות עובדים עליהם חל הסדר פנסיה מיטיב במועד הקובע, כפי שיפורט להלן. להלן עיקרי ההסכם:

חובת הביטוח הפנסיוני המקיף ----------------------------- כל עובד, שאין לו הסדר פנסיוני מיטיב, זכאי לבחור בקרן פנסיה מקיפה או בקופת גמל לקצבה, ועליו להודיע על בחירתו למעביד בכתב, בפרק הזמן הקצוב להלן: 1. מי שהתחיל לעבוד, לאחר מועד כניסתו לתוקף של ההסכם - בתוך 60 ימים מתחילת עבודתו. 2. מי שהועסק 9 חודשים לפחות, לפני מועד כניסתו לתוקף של ההסכם - עד ליום 1.2.2008 או בסוף החודש בו ייכנס ההסכם לתוקף. 3. מי שהועסק פחות מ-9 חודשים, לפני מועד כניסתו לתוקף של ההסכם -60 יום לפני מועד זכאותו. עובד, שלא הודיע על בחירתו בכתב בתוך פרק הזמן הנקוב, יבוטח בקרן פנסיה מקיפה חדשה, מהמועד בו קמה לו זכאותו. הביטוח הפנסיוני יהיה ביטוח לקצבה, והוא יכלול כיסויים גם למוות ולנכות באותה קופה או בקופות נפרדות. זכות הבחירה של העובד בכל הסדר אחר מכוח הוראות החוק תישמר.

תחולה ------ "המועד הקובע" לעניין הסכם זה, הינו 1 בינואר 2008 ,או מועד תחילת עבודתו של העובד, המאוחר מבין השניים. יודגש, כי כניסתו לתוקף של ההסכם, מותנית בהוצאת צו הרחבה להסכם ע"י שר התמ"ת, כפי שפורט לעיל. ההסכם יחול על כל עובד המועסק או שיועסק בכל מקום עבודה, החבר בלשכת התיאום, למעט מי, שבמועד הקובע או לאחריו מבוטח, או שהמעביד מחויב לבטחו, מכוח אחד מאלה: 1. הסכם קיבוצי, הסדר קיבוצי, הסכם אישי, מנהג, נוהג, צו הרחבה קיים או עתידי ו/או דין, כך ששיעור ההפרשות בגינו לקופת גמל, לרבות קרן פנסיה, עומד על לפחות 17.5% משכר העובד. 2. הסכם לביטוח פנסיוני, בהסדר ביטוחי הכולל ביטוח למקרה פטירה ולמקרה של אובדן כושר עבודה, ובלבד ששיעור ההפקדות עומד על לפחות 5% תגמולים - חלק מעביד; 5% תגמולים - חלק עובד; 5% - חלק מעסיק לפיצויי פיטורים. 3. הסכם לביטוח פנסיוני, כאשר שיעור ההפקדות עומד על לפחות 11.5% משכרו (5.5% - תגמולי עובד; 6% - תגמולי מעביד), או בהסדר פנסיית יסוד. 4. הסכם לביטוח פנסיוני, לרבות הפרשה לקופת גמל (הסדר קצבתי או הוני, ו/או כל שילוב ביניהם), כאשר שיעור ההפקדות עומד על לפחות 10% משכרו (5% - תגמולי עובד; 5% - תגמולי מעביד), או בהסדר פנסיית יסוד. על מעביד, כאמור בסעיפים 3-4 לעיל, תחול חובת העברת רכיב "פיצויי פיטורים", כקבוע בהסכם. 5. הסכם לביטוח פנסיוני בפנסיה תקציבית, המעניקה לעובד זכות לפנסיית זקנה, וכיסויים למקרה מוות ונכות. בנוסף, הסכם זה לא יחול על מי, שפרש מעבודתו בגיל פרישת חובה ומקבל קצבה.

גיל תחולת החובה לביטוח פנסיוני ------------------------------- עובדים ייהנו מחובת ביטוח פנסיוני, החל בגיל 21 (לגבר) ובגיל 20 (לאישה), ועד לגיל פרישת חובה בהתאם לחוק. ההסכם יחול גם על מי, שבמועד הקובע, בגיל 50 ומעלה, ואין לו הסדר פנסיה מיטיב. על עובד כאמור, תחול חובת ביטוח פנסיוני, אולם, העובד יהא רשאי להצטרף לקופת גמל (לקצבה ו/או הונית) באמצעות הודעה בכתב למעסיק.

השכר המבוטח ------------ השכר המבוטח יהא שכר העובד, ורכיביו כמשמעם בחוק ובתקנות פיצויי פיטורים. תקרת השכר המבוטח תעמוד על השכר המשולם לעובד, או השכר הממוצע במשק, לפי הנמוך.

שיעורי ההפרשות --------------- שיעור ההפרשות מהשכר יהיו כמפורט להלן:

החל הפרשות הפרשות הפרשות מעביד סה"כ מיום מעביד עובד לפיצויים

1.1.2008 0.833% 0.833% 0.834% 2.5% 1.1.2009 1.66% 1.66% 1.68% 5% 1.1.2010 2.5% 2.5% 2.5% 7.5% 1.1.2011 3.33% 3.33% 3.34% 10% 1.1.2012 4.16% 4.16% 4.18% 12.5% 1.1.2013 5% 5% 5% 15%

תחילת הזכאות ------------- העובדים יהיו זכאים לביצוע ההפרשות לביטוח פנסיוני, בתום שישה חודשים מתחילת העבודה (להלן: "תקופת ההמתנה"). ממועד כניסתו לתוקף של ההסכם ועד ליום 31.12.2008, ובתקופה זו בלבד, תהא תקופת ההמתנה בת 9 חודשים. עובד, שבתחילת עבודתו, נהנה מביטוח פנסיוני קיים, יהיה זכאי להפרשות כבר מתחילת עבודתו, והביצוע בפועל יהיה רטרואקטיבי, לאחר שלושה חודשי עבודה, או מתום שנת המס, המועד המוקדם מביניהם.

תשלום לקרן/קופת ביטוח במקום פיצויי פיטורים -------------------------------------------- תשלומי המעביד לפי הסכם זה לפיצויי פיטורים, יבואו במקום תשלום פיצויי פיטורים בהתאם לסעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, בגין השכר, הרכיבים, התקופות והשיעורים בגינם נעשתה ההפרשה בלבד. מעביד יהיה רשאי לשלם את השלמת פיצויי הפיטורים עד לשיעור של 8.33% לקופת גמל אישית לפיצויים על שם העובד או לקופת גמל לקצבה. מעביד, שלא העביר תשלומים כאמור, ישלם לעובד הזכאי להם את השלמת פיצויי הפיטורים בהתאם להוראות חוק פיצויי פיטורים.

(*) המידע באדיבות "כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה