זירת המאקרו: הכלכלה האמריקנית נכנסת למבחן

המשק האמריקני עודנו חזק, נתוני התעסוקה שפכו מעט אור ותידלקו מהלך נוסף של עליות. עם זאת, יהיה חשוב לבחון את נתון הרווח המצרפי של החברות במדד ה-S&P500 בכדי להבין טוב יותר מהי ההשפעה של המשבר על הרווחים ועל התוצאות העיסקיות בעתיד
שהם לוי |

הפסימיים יצטרכו לחכות מעט, כך "אמר" ביום שישי האחרון דו"ח התעסוקה של המשק האמריקני, עם תוספת של 110,000 משרות חדשות למגזר הלא-חקלאי. קשה מאוד להאמין אבל לפחות בשלב זה מגיע ציון לשבח לברננקי ולנשיא הבנק המרכזי באירופה ז'אן קלוד טרישה. שניהם עמדו עם האצבע על הדופק ושיחררו את האצבע המוניטרית הלוחצת ובדיוק בזמן, הראשון הפחית את ריבית הניכיון ב-0.5% ולאחר מכן את ריבית ה'פד' ב-0.5%, תוך כדי שהוא מזרים נזילות לשווקים ומשחרר את מחנק האשראי הלוחץ. השני, הזרים מאות מיליארדי יורו של נזילות בדיוק כאשר השווקים היו צריכים אותם, והחליט להמתין לעת עתה עם העלאת ריבית גוש האירו, שהייתה מאוד מתבקשת לנוכח נתוני האינפלציה בגרמניה.

בסקירות המאקרו הקודמות התייחסתי למרכיב המחזורי של הצמיחה שעשוי להגיע לכדי מיצוי. ובכן השאלה הגדולה היא האם באמת תוכלנה החברות להשיג צמיחה איתנה ברווחיות, בעונת הדוחות של החברות במדד ה-S&P500 ? יהיה מאוד חשוב לשים לב לשיעור צמיחת הרווח המצרפי, עליו להיות גבוה מ-6%, בהשוואה לרבעון המקביל. ברבעונים הראשונים שיעור צמיחת הרווח המצרפי עמד על מעל ל-8%, כך שאם לוקחים את השפעות המשבר, ואת הפגיעה בתחום הפיננסים יש לצפות לצמיחת רווח מתונה יותר. את הערכה זו נעמיד במבחן בסקירות הבאות.

גם אם תפחת צמיחת הרווח מ-6%, ותהיה כ-3.9%, כפי שהיא צפויה להיות על פי מכלול התחזיות של האנליסטים, עדיין נאלץ להמתין לפחות עוד שני רבעונים נוספים לבחינת מצב החברות, בטרם נסיק מסקנות מרחיקות לכת.

בכל אופן, חשוב לזכור כי המשקים הגלובליים יתקשו לשמור על קצב צמיחה גבוה ברבעונים הבאים, והסבירות למיתון עולמי, בשלהי 2008 או לפני כן עלתה לאור משבר האשראי האחרון.

ריבית ה'פד'

ההערכה המעודכת עומדת על כך שהפדרל ריזרב לא ישנה את הריבית המוניטרית ב-31 לאוקטובר. בראש בראשונה חשוב להבין שיש להמתין מעט בכדי לראות את השפעת ההקלה המוניטרית האגרסיבית שביצע ה'פד' על הכלכלה עצמה ולא על השווקים. נזכור שהפדרל ריזרב הפחית גם את הריבית המוניטרית וגם את ריבית הניכיון ב-0.5%, מרבית ההשפעות של המהלך על הכלכלה והצריכה הפרטית הן בפיגור, ויהיה צורך לבחון אותן בנתוני התוצר לרבעון הרביעי ואף מעבר לכך.

הסיבה השנייה לאי-הצורך בהפחתה נוספת של ריבית ה'פד' מצוייה בשוק התעסוקה האמריקני, זה שגרם למהלך החריג האחרון של ה'פד'. כפי שהסברנו בסקירות הקודמות, בשוק העבודה נקבע התוצר במשק, תוספת נמוכה של משרות פרושה תוצר לנפש נמוך יותר, קרי שיעור צמיחה נמוך יותר.

שוק התעסוקה האמריקני

בכל אופן, אסור להתעלם מעלייה בשיעור האבטלה ל-4.7%, כאשר רק לפני שלושה חודשים המשק האמריקני היה תחת שיעור אבטלה של 4.5%. הפדרל ריזרב רואה בשיעור אבטלה של 4.6% את שיעור האבטלה שמוגדר בעגה הכלכלית, "תעסוקה מלאה". חלק גדול מהלחצים האינפלציונים שראינו ברבעון הקודם, שכמעט והובילו את ה'פד' להעלות את הריבית הגיעו בשל התחממות שוק העבודה האמריקני.

מבחינה מאקרו כלכלית, ישנו קשר הפוך בין שיעור האבטלה לרמת האינפלציה, כאשר שיעור האבטלה מאוד נמוך נוצרים לחצים אינפלציונים במשק, מאחר והמחסור בכוח העבודה מביא לעליית השכר של הפועלים, זה מקרין על הוצאות היצרנים ולבסוף מביא לעליית מחירים במשק.

בשורה התחתונה, שוק התעסוקה האמריקני יהיה חייב לשמור על שיעור אבטלה נמוך מ-5%. באם יעלה שיעור האבטלה מעל לרמה זו לפני תום הרבעון הראשון לשנת 2008, תהיה זו נורת אזהרה חמורה להתפתחות של מיתון בכלכלה הגדולה בעולם. לפיכך, יהיה עדיין צורך אמיתי לעקוב אחר שוק התעסוקה האמריקני גם בפרסומים הבאים של מצב התעסוקה- אחד האינדקטורים המאקרו כלכליים החשובים ביותר.

כיצד לנצל את המצב לגריפת רווחים בשוק האג"ח האמריקני

מי שעקב אחרי הסקירה הקודמת יכול להיווכח כי אכן מדד אגרות החוב הממשלתיות (Treasury Notes ) רשם ירידות, והתשואה עליהן הגיעה ל-4.61% ביום שישי האחרון. משקיעים אשר ניצלו עובדה זו כפי שהצעתי יכלו לגרוף רווחים - או על ידי מכירת נכסים אלו ברווחי הון משמעותיים, ובאפשרות השנייה והיותר מסוכנת מכירת חוזה עתידי על המדד. כרגע, לפחות נראה שככל שנתוני המאקרו של הכלכלה האמריקנית יהיו טובים יותר תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב יעלו מעלה, ומחיריהן ירדו עוד.

נוכל להוסיף לכך עוד שתי סיבות מרכזיות, הראשונה ככל שיעבור הזמן יתבררו נזקי האינפלציה של עליית מחירי הזהב הנפט והסחורות העולמיים, המשקיעים מבחינתם יחלו להעדיף יותר ויותר מכשירים צמודים וגידורים נוספים, למרות אתנחתא זמנית בעליית מחירי הסחורות. האג"ח הקונצרני לטווח של עד 270 יום, בדירוגים גבוהים של AAA ו-AA מהווה ברגע זה הזדמנות קנייה, ואפשרות לרווחי הון מהירים לאלו שזריזים לזהות את המגמה. במקרה הגרוע ושוק האג"ח לא יתאושש בטווח הנראה לעין. נזכור, כי בחרנו בטווח לפדיון מאוד קצר, כך שהתשואה הנקובה תהיה מבוטחת למי שימתין לפרעון האגרות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה