ה"אמרתי לכם" של משה טרי - חפציבה

יותר משלוש שנים מאז קריסת הבנק למסחר וכ-16 שנה לאחר הפקת המסקנות מקריסת בנק צפון אמריקה, חברות ממשיכות לקרוס, עולם כמנהגו נוהג ואנחנו נדרשים להבנה וסבלנות
יוסי פינק |

"ימי הקפה והביסקוויטים נגמרו. רשות ניירות ערך לא תשלים עוד עם התנהלות פאסיבית של הדירקטורים או עם התבטלותם בפני ההנהלות של החברות הציבוריות" כך פתח משה טרי, יו"ר רשות ניירות ערך, את כנס "אחריות דירקטורים" לפני פחות מחודש. בשוק היו כאלו שהרימו גבה לנוכח הכוחניות והנחישות בה פועל טרי בעניין אחריות הדירקטורים, נושא מוכר ואפילו קצת טחון. אבל היום, אחרי פרשת חפציבה, הגבות של כולם חזרו למקומן הטבעי.

יותר "אמרתי לכם" מזה אין, ואני מניח שטרי, עם כל הצער שבדבר (אמר שר התשתיות), רואה את פרשת קריסת חפציבה בסיפוק רב. אבל איפה הוא היה חוץ מלהגיד שצריך לעשות? הרי הוא בעמדת המבצע והמפקח.

ברור לכל, כי לדירקטורים של חפציבה יש חלק גדול בפרשת קריסת החברה. עו"ד עירית בן עמי, ממשרד פיטרו בן-עמי המתמחה במשפט מסחרי ומשמשת כדירקטורית במספר חברות, סבורה כי "לא יכול להיות שיום אחד מתגלה חוב של מיליארד שקל ולא ידעו על זה זמן רב קודם לכן. בהחלט עושה רושם שהדירקטוריון של חפציבה לא מילא את תפקידו כראוי".

האמת היא שפרשת חפציבה היא לא הראשונה שמותירה את הדירקטורים במבוכה קשה. פרשת קריסת בנק צפון אמריקה, ומספר שנים לאחר מכן פרשת קריסת הבנק למסחר כבר היו כאן קודם. בפרשת קריסת הבנק למסחר היו אלה תהליכי הבקרה הלקויים אשר אפשרו לעובדת למעול בסכום של 250 מליון שקל. מבקר המדינה ציין בדו"ח שלו, כי אם היו מערכות הניהול והבקרה בבנק מתפקדות בערנות הראויה, ככל הנראה לא הייתה מגיעה מעילה זו למימדים הללו.

פרשת בנק צפון אמריקה הובילה לסוג של מהפכה בהתייחסות לתפקיד הדירקטור. על הדירקטורים הוטלו חובות אמון וזהירות כלפי החברה, אשר כוללים בין היתר את החובה ללמוד על אופי עסקי החברה, להשתתף באופן פעיל וביקורתי בישיבות דירקטוריון החברה ולהיות מעורה בעסקיה וללמוד את מבנה הבקרה הפנימית בחברה.

בכתב התביעה שהגיש כונס הנכסים בפרשת הבנק למסחר נכתב - "דירקטוריון רשלני שהפר באופן שיטתי נהלים מחייבים". על-פי כתב התביעה, במשך שנות ביצוע הגניבה פעלו האורגנים המוסמכים בבנק, ובמיוחד דירקטוריון הבנק וועדות הדירקטוריון, באופן רשלני, תוך הפרה שיטתית של נהלים מחייבים ותוך מערכת יחסים עכורה, אשר העיבה, על-פי כתב התביעה, על ניהולו המקצועי של הבנק.

אז איפה פרשת הבנק למסחר עומדת היום? כמעט שלוש וחצי שנים לאחר שהתפוצצה הפרשה (אפריל 2004) וזיעזעה את מדינת ישראל, הליך התביעה כנגד הדירקטורים ושאר הנתבעים עדיין לא התחיל ולנוכח גודל התביעה, נראה כי ההליך לא צפוי להתחיל בקרוב. תאריך הסיום של הפרשה לבטח לא נראה לעין. הציבור לבטח כבר איבד עניין.

כנראה שכך יהיה הדבר גם לגביי הדירקטורים של חפציבה. שנים ארוכות יחלפו עד שיועמדו (אם יועמדו) הדירקטורים לדין, בינתיים טרי כנראה יסתפק בלהגיד אמרתי לכם, נפגעי חפציבה יתרוצצו באולמות בתי המשפט (אלא אם המדינה שוב תפרוס את חסותה עליהם) ועולם כמנהגו נוהג. עד לפרשה הבאה. אז לטרי יש הזדמנות פז - to put his money where his mouth is בואו נראה אותו, מקווה שיש לכם סבלנות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה