"מיקרוסופט לא תהיה לבד על ה-Desktop העתידי"

כך מעריך בראיון בלעדי מצולם סגן נשיא רד-האט העולמית, וורנר קנובליך. בשיחה עימו הוא מסביר מהיכן יבוא השינוי במחשבים שלנו ומעריך: "מקום העבודה שלכם ומדינות חלשות יובילו את אימוץ המערכות המתחרות בחברה של ביל גייטס"
שי פאוזנר |

"רד-האט מאמינה, ואנליסטים בשוק הזה תומכים בהערכה שבתוך 5 שנים נראה בשוק רשתות המחשוב לארגונים בכל העולם חלוקה של 35% למערכות הפעלה מסוג קוד-פתוח מול 65% של מערכות השייכות לחברות תוכנה גדולות כמו סאן, מיקרוסופט ואחרות". כך מעריך וורנר קנובליך, סגן נשיא ומנהל איזור אירופה, צפון אפריקה והמזרח התיכון של ענקית התוכנה רד-האט (Red Hat) בביקור בישראל.

כיום מחזיקה לדבריו מערכת ההפעלה מסוג קוד-פתוח - לינוקס כ-20% משוק מערכות ההפעלה בארגונים בעולם. "השינוי בבתים יבוא בעקבות ההרגל של אנשים לעבוד עם מערכות כאלה במקום העבודה", הוא מסביר. זהו בסיס שיטת השיווק של רד-האט ושל שאר השחקנים בתחום הקוד-הפתוח.

השינוי של עולם התוכנה יבוא מהשווקים המתעוררים ובעיקר ממקומות עניים. בשיחה עימו ניסינו להבין, מדוע בעצם עולם מערכות ההפעלה למחשבים אישיים נשלט עדיין בידי מיקרוסופט, למרות הבטחה בת עשר השנים כי המצב ישתנה, אומר קובליך.

נספר - כי כבר לפני עשור, החלו לצוץ כלים שונים בחינם שפותחו על ידי קהילת מפתחים בעולם כולו בהתנדבות - כאשר המטרה היתה "להכניע" את מיקרוסופט ולייצר מערכות שיהפכו לאלטרנטיבה למערכת ה"חלונות" היקרה והמונופוליסטית שלה ומערכות תוכנה נוספות, שהיא הפכה לחזקות ביותר בעולם המחשבים.

מערכת ההפעלה המפורסמת ביותר בתחום זה היתה מערכת ההפעלה לינוקס שעל פי ההבטחה - היתה אמורה להפוך למי שתוביל לשינוי ביחסי הכוחות על גבי המחשבים של כולנו. המערכת היתה ונשארה מערכת "קוד-פתוח" (open source) שמוצעת בחינם לכל דורש. היא גם מאפשר לכל מפתח תוכנה להיכנס "לקרביים" שלה (מה שאז היה בלתי אפשרי כמעט בתוכנות של החברות הגדולות בתחום ובראשן, מיקרוסופט) ולשנות אותה ולהתאים אותה לכל צורך שהוא.

העובדה שהיא מחולקת בחינם היתה אמורה - כך חשבו לפני עשור ויותר, ליצור מצב בו ענקיות כמו סאן ומיקרוסופט יאלצו להציע תוכנות בזול מאוד ואולי אף בחינם, גם הן. הדבר לא קרה. כיום מחזיקה מיקרוסופט 97% משוק מערכות ההפעלה בעולם.

עם השנים, הפכה לינוקס למערכת בה משתמשים בעיקר עסקים בינוניים וגדולים. לצד הגידול בשימוש בה - למרות שהיא מופצת בחינם, עלה הצורך של עסקים המשתמשים בה לקבל תמיכה וסיוע תכני לפתרון בעיות ופיתוח יישומים חדשים המבוססים על הלינוקס. כמה גופים עסקיים נולדו והתפתחו סביב הצורך הזה (והם דווקא עושים ממנו כסף לא רע) והבולטת בהם היא חברת רד-האט העולמית, הפועלת "סביב" תוכנת הלינוקס ותוכנות קוד-פתוח נוספות, אותה מייצגת בישראל חברת מטריקס.

מחשב לכל ילד... בעולם העני

בשיחה עימו מסביר לנו קנולביך, כי הסיכוי שאנחנו - המערביים, נוותר על ה"חלונות" של מיקרוסופט ונעבור לעבוד עם תוכנות חינמיות כמו לינוקס על המחשב שלנו לא נעלם. אולם התפיסה, לפיה צריך לתת תוכנה בחינם כדי שנחליף את החברות הגדולות - בכל מחשב בעולם, מתה. הוא מודה, כי ההתמקדות של רד-האט היא כיום בתחום המחשוב הארגוני ולא מכוונת אל השוק הפרטי - למחשבים בבית.

הגישה הזו, אומר קנובליך, תאפשר להכניס את המערכות המתחרות במיקרוסופט מ"הדלת האחורית" אל המחשבים בכל העולם. לדבריו - בסיס ההערכות של רד-האט הן כי אנשים לא מחפשים מערכת דומה-תחליפית לחלונות אלה משהו אחר לגמרי.

בראיון עם יניב ליבוביץ', המשמש כמנהל קבוצת ה"קוד הפתוח" בחברת מטריקס שמייצגת את רד-האט בארץ, הוא אומר, כי מטריקס, המייצגת את רד-האט ותומכת בלינוקס בישראל, מעריכה כי בשוק הארגוני הישראלי נראה בתוך שנים אחדות שתי מערכות הפעלה מרכזיות - מערכת של מיקרוסופט לצד מערכת הלינוקס. הוא מדגיש, כי מטריקס בישראל איננה מכוונת בהגדרה להשתלטות לינוקס של ה-Desktop ומסמנת את הצמיחה בתחום השרתים כיעד.

נושא נוסף עליו ליבוביץ' שם דגש היא העובדה במדינות בהן הממשלה בחרה לפעול לקידום נושא "הקוד הפתוח", השתנתה התפיסה של המשק באותה מדינה לגבי שוק זה.

מדינות עניות וחברות גדולות

קנובליך אומר עוד, כי חלק לא מבוטל מהפעילות של לינוקס מתמקד במערכות שאינן מערכות הפעלה קלאסיות של מחשבים שולחניים או ניידים. למשל, הוא מספר, כי אחד השווקים הצומחים ביותר של רד-האט הוא שוק המערכות לנקודות מכירה בחנויות.

עוד הוא מסביר, כי הפרויקט הבינלאומי של חלוקת מחשבים זולים לילדים בארצו נכשלות ("one laptop per child"), שקיבל תהודה רבה בתקשורת, יהיה מפתח חשוב לכניסת מערכות חינמיות לשוק המחשוב העולמי. כל המחשבים שיחולקו ברחבי המדינות העניות ביותר בעולם - במזרח הרחוק, דרום אמריקה ובאפריקה, בעיקר, יפעלו על בסיס מערכת ההפעלה לינוקס.

קנובליך צופה, כי העובדה שהילדים הללו שיוכלו להביא לשינוי של חלקות העושר מול העוני בעולם בעתיד, לא יראו לעולם מחשב עם "חלונות", תאפשר לקפיצת דרך גדולה עבור מערכות הקוד-הפתוח. הוא מגלה, כי עד סוף השנה תושלם חלוקה של 8 מיליון מחשבים כאלה ברחבי העולם.

השינוי הוא מסכם - "צפוי לבוא ממקום העבודה שלכם ומהעולם השלישי".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה