השכר בתעשיה צומח: 40% מהצמיחה - בהיי טק

נתונים של התאחדות התעשיינים מעלים תמונה לפיה השכר צמח ברבעון הראשון של השנה ב-4.1% ולמרות זאת, בינואר-אפריל צנח פריון התעשייה ב-2.6%
שי פאוזנר |

ברבע הראשון של 2007 עלה השכר בתעשייה ב-4.1% ריאלית בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד והגיע לכ-10,760 שקל לחודש בממוצע. כך עולה מדברים שמסר הבוקר יאיר רוטלוי, יו"ר ועדת עבודה בהתאחדות התעשיינים ומנכ"ל לודז'יה, בהסתמכו על ניתוח רבעוני על השכר שערך אגף כלכלה בהתאחדות התעשיינים. רוטלוי מציין, כי השכר החודשי הממוצע בתעשייה ברבע הראשון של 2007 גבוה בכ-40% מעל השכר הממוצע במשק.

יו"ר ועדת העבודה בהתאחדות התעשיינים מעריך היום, כי בשנת 2007 כולה יגדל ריאלית השכר בתעשייה ב-3% לעומת השנה הקודמת.

את עליית השכר ברבע הראשון של 2007 ניתן ליחס למספר גורמים עיקריים ביניהם: עליית שכר המינימום שהיה גבוה נומינלית ברבעון הראשון של 2007 ב- 7.5% בהשוואה לרבעון הראשון של 2006, זאת בעקבות עדכון שכר המינימום בסך של 250 שקל, בשתי פעימות. יש לציין, כי עדכון שכר המינימום מושך כלפי מעלה גם את רמות השכר בדרגים הסמוכים לו; הגידול הניכר בפריון העבודה בתעשייה, אשר עודד את החברות לבצע עדכוני שכר; קליטת מרבית המועסקים החדשים (כ-60%), בענפי הטכנולוגיה העילית והמעורבת עילית, המאופיינים ברמת שכר גבוה יחסית לממוצע התעשייה, דבר שמשך כלפי מעלה את השכר ממוצע בתעשייה; האינפלציה השלילית ששררה במהלך תקופה זו, (מדד המחירים היה נמוך ב- 0.6%, לעומת הרבע הראשון של 2006), דבר שהביא לעלייה ריאלית קלה בשכר בתעשייה, גם כאשר לא חל כל שינוי בשכר הנומינלי.

מניתוח התפתחות השכר בתעשייה לפי קבוצות ענפים עולה שביצעו בהתאחדות התעשיינים עולה, כי ברבע הראשון של 2007 נרשמה עלייה בשכר הריאלי בכל קבוצות ענפי התעשייה, כאשר קבוצת ענפי הטכנולוגיה המעורבת עילית רשמה את עליית השכר הגבוהה ביותר והסבירה כ-40% מסך עליית השכר בתעשייה.

מניתוח התפתחות השכר בתעשייה של התאחדות התעשיינים לפי קבוצות ענפים עולה, כי ברבע הראשון של השנה חלה עלייה ריאלית חדה ביותר של 8.4% בשכר הממוצע בקבוצת ענפי הטכנולוגיה המעורבת עילית והוא הגיע ל-12,624 שקל בממוצע לחודש - עלייה כה חדה בשכר הקבוצה לא נרשמה בעשור החולף.

עלייה זו נרשמה לאחר גידול בקצב שנתי של 4.3% ברבע האחרון אשתקד ושל 0.8% ברבעון השלישי של 2006. (מדובר בענפי הכימיקלים וזיקוק נפט, מכונות וציוד, מנועים וציוד חשמלי).

במקביל, חלה ברבע הראשון של השנה עלייה ריאלית של 4.8% בשכר הממוצע בקבוצת ענפי הטכנולוגיה מעורבת מסורתית והוא הגיע ל-8,929 שקל בממוצע לחודש. אף כי מדובר בגידול חד, משקפת עליית השכר בקבוצה זו ברבע הראשון של השנה האטה ביחס לקצב עליית השכר שאפיין את הקבוצה במחצית השנייה של 2006, (קצב שנתי של 7%-6%). (מדובר בענפי הכרייה והחציבה, מינרלים אל מתכתיים, מוצרי גומי ופלסטיק ומתכת).

כמו כן, נמשך ברבע הראשון של 2007 הגידול בשכר הממוצע בקבוצת ענפי הטכנולוגיה המסורתית, בתקופה זו נרשמה עלייה ריאלית של 3.4%, והשכר החודשי הממוצע הגיע ל-7,172 שקלים, זאת בהמשך לעלייה ריאלית של 4% ברבע הקודם. (מדובר בענפי המזון ומשקאות, טקסטיל והלבשה, נעליים ועור, עץ וריהוט, נייר ודפוס).

ענפי הטכנולוגיה העילית רשמו את עליית השכר המתונה ביותר, מדובר בעלייה ריאלית בקצב שנתי של 1%, כך שהשכר החודשי הממוצע בקבוצה זו הגיע ל-16,495 שקלים, זאת לאחר עלייה בקצב של 3.8% ברבע האחרון אשתקד ויציבות ברבעון השלישי של 2006. (מדובר בענפי הרכיבים האלקטרוניים, ציוד תקשורת אלקטרוני , ציוד בקרה ופיקוח ורפואי וכלי הובלה).

השכר הגבוה ביותר ברבע הראשון של 2007 היה בענף ציוד תקשורת אלקטרוני - 20,267 שקל בחודש בממוצע, (גדל ב-1% לעומת התקופה המקבילה אשתקד); ההכנסה הנמוכה ביותר היתה בענף נעליים ועור - 5,740 שקל לחודש בממוצע, (גידול ריאלי של 4% לעומת התקופה המקבילה אשתקד).

רוטלוי אמר היום עוד, כי השכר בענף הנעליים והעור גבוה בכ-60% משכר המינימום, שהיה ברבעון הראשון של השנה. הוא הדגיש, כי בחודשים ינואר-אפריל 2007 חלה ירידה ניכרת של 2.6% בפריון העבודה בתעשייה, לעומת ממוצע הרבעון האחרון ב-2006.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה