ממוצע ימי האשראי במשק ביוני - שוטף פלוס 68
ממוצע ימי האשראי במשק הישראלי עמד בחודש יוני 2007 על שוטף + 68 ימים, כך עולה ממדד מוסר התשלומים של D&B - דן אנד ברדסטריט ישראל. משמעות הנתון היא שמיום הוצאת החשבונית חולפים בממוצע 68 יום עד לקבלת התשלום בפועל.
בחינת הפיגורים בתשלומים על עסקאות מעלה, כי בחודש יוני 14% מסך העסקאות במשק שולמו בפיגור (מעבר לימי האשראי הממוצעים בכל ענף) וזאת לעומת 11.2% במאי, כלומר חל גידול של 2.8% במספר העסקאות שנעשו בפיגור. כלכלני דן אנד ברדסטריט מציינים כי במבט חצי שנתי נראה, כי מוסר התשלומים השתפר, שכן מתחילת השנה ממוצע מספר העסקאות שנעשו בפיגור עומד על 12%, זאת לעומת 13.4% - הממוצע בחודשים המקבילים אשתקד.
מנכ"ל דן אנד ברדסטריט, ראובן קובנט מוסר, כי קיימת א-נומליה במשק, מצד אחד המשק בעיצומו של תהליך התרחבות כלכלית הנמשך כבר ארבע שנים ומהצד השני מוסר התשלומים במשק אינו משתפר בצורה דרמטית. ההסבר לא- נומליה זו נובע מהיות אשראי הספקים האשראי הזול ביותר במשק, על כן הלקוחות מעדיפים ליטול אשראי מספקיהם, בצורת פיגורים בתשלומים מאשר נטילת אשראי אחר, לדוגמה מהבנקים.
עוד מוסר ראובן קובנט, כי תופעה זו גורמת לעלות יתר במחירי השירותים והמוצרים ללקוח הסופי, שכן הספקים מגלגלים את עלות האשראי על מחיר המוצר ומשכך הצרכן הסופי סופג את עלות האשראי.
הענף שבו ממוצע ימי אשראי הוא הגבוה ביותר הוא ענף תעשיית הטקסטיל וההלבשה בו העסקאות משולמות בממוצע של שוטף + 90 ימים, אחריו תעשיית העץ הנייר והדפוס עם שוטף + 89 ימים ובמקום השלישי ענף קבלנות הבנייה עם שוטף+ 84 ימים. הענף בו ממוצע ימי האשראי הנמוך ביותר הינו ענף השירותים העסקיים עם שוטף + 55 ימים.
בחינת הענפים במשק על פי שיעור העסקאות המבוצעות בפיגור מעלה כי בענף תעשיית מוצרי כימיה ודלק נרשמה ביוני ההרעה המשמעותית ביותר, עם גידול של 5.7% בשיעור העיסקאות שנעשו בפיגור, ביוני עמד המדד על 9.8%, לעומת 4.1% במאי. כלכלני דן אנד ברדסטריט מציינים כי למרות שענף זה רשם את ההרעה המשמעותית ביותר, הוא שמר לאורך זמן על שיעור פיגורים נמוך, כאשר גם הרעות שחלו בשיעור הפיגורים בעבר, תוקנו לאחר חודש או חודשיים, כך שאין צפי להמשך הרעה בשיעור הפיגורים ובייחוד לאור ההתרחבות הכלכלית הכללית במשק.
בענף קבלנות בניה נרשמה ההרעה השנייה בגודלה, עם גידול של כ-4.5% בשיעור העסקאות שנעשו בפיגור, ביוני עמד המדד של 27.3% לעומת 22.8% במאי.
ענף ייצור מוצרי המזון רשם את ההטבה המשמעותית ביותר, עם קיטון של 1% בשיעור העסקאות שנעשו בפיגור, בחודש יוני עמד המדד על 9.1%, לעומת 10.0% במאי. מדד מוסר התשלומים של דן אנד ברדסטריט נבנה מחישוב סטטיסטי של כול דיווחי הספקים הנאספים ע"י דן אנד ברדסטריט.