מנכ"ל Nobi: מדי יום נוספים 80 אלף גולשים לרשת בסין
סין בכלל והאינטרנט הסיני עובדים לפי כללים אחרים ושונים מהשוק האירופי והאמריקני. אין זה פלא שחברות גדולות ומובילות בישראל, אינן ממהרות לדרוך רגלן בשוק הסיני. כדי לפצח את הקוד הסיני, חשוב ללמוד את השפה, התרבות והרגלי הצריכה של השוק המקומי.
לשם כך, קיימות חברות שונות המתמחות במיתוג בשווקים מתפתחים, אשר חוקרות לעומק את מדינת היעד ומגבשות תוכנית אסטרטגית להחדרת המוצר או השירות הרצויים לשוק המקומי. אחת מהחברות הללו היא Nobi, אשר פועלת עד כה בשווקים של רוסיה, אוקראינה, ניו יורק, ישראל וסין.
מנכ"ל Nobi, חנוך רבינוביץ', מספר בראיון ל-BizTv כי הפוטנציאל להצלחה בסין בכלל ובשוק האינטרנט בפרט, גבוה בסין, אולם קיים גם מימד של סיכון.
"כיום, ישנם כ-140 מיליון משתמשים באינטרנט הסיני, המחוברים בפס רחב, פתוחים לטכנולוגיה ומסתגלים מהר לדברים כשמדברים בשפתם", מסביר רבינוביץ' על הרשת הסינית ומשתמשיה ומוסיף, כי "מדי יום מצטרפים כ-80 אלף משתמשים סיניים חדשים לרשת, שזה בערך כמו העיר עפולה".
דברו פשוט
על מנת להצליח באינטרנט הסיני, נותן רבינוביץ' מספר כלים. ראשית, אמנם מדובר בשוק חדש, אך הכללים בו ישנים. יש לשתף בעל ניסיון בשוק הסיני במיזם, להפגין אומץ, הבנה של השוק, ליצור בידול של המוצר או השירות החדש למול הקיים בשוק, ליצור באזז סביב המוצר החדש, "כמו באפל יצרו סביב מכשיר האיי-פון", אומר רבינוביץ', ולא פחות חשוב - להשתמש במסרים פשוטים.
אלמנט חושב נוסף להצלחה בשוק הסיני הוא שימוש בשם סיני למוצר או לשירות. כדוגמאות טובות להצלחות של מותגים בינלאומיים בשוק הסיני, נותן רבינוביץ' את NOKIA אשר בחרה בשם סיני חזק ששידר חדשנות רוחנית, מושג חשוב בתרבות הסינית ונחלה הצלחה גדולה. גם רשת הקפה העולמית "סטארבקס" הצליחה לתרגם את שמה לשם סיני אהוד והפכה למושג רווח בקרב הצעירים בסין של שתיית קפה.
מי שפחות הצליחה, מעיד רבינוביץ', היא חברת מוטורולה אשר שגתה בבחירת שם סיני למותג. "מוטורולה בחרה בשם ארוך ומסורבל, המורכב מ-4 סימנים, בעוד המספר המקובל על הסינים הוא 3 או אי-זוגי, מה שיצר דו-משמעות לשם וקונוטציה לא בהכרח חיובית", מנמק רבינוביץ' את כשלון החברה בסין.
הגולש המערבי המאופיין בעיקר כנער בגיל העשרה שונה מאד מאפיון הגולש הסיני שהנו מבוגר יותר, מבוסס יותר ובמעמד חברתי גבוה. "הגולש הסיני מתחבר לרשת אחרי הקולג' ויוצר דרך האינטרנט רשתות חברתיות. הסינים אוהבים מעגלים חברתיים לוקליים ודרך הרשת הם מוצאים את החברים שלהם ואינם נוטים ליצור קשרים חדשים", אומר רבינוביץ'.
זאת גם הסיבה, שהאתרים המובילים באינטרנט הסיני הם אתרי תוכן המשלבים גם רשתות חברתיות, כדוגמת QQ ו-Sina. גם מנועי חיפוש מקומיים נחשבים לפופולארים כמו: Baidu.com. גוגל, לעומת זאת, מדורג שביעי ברשימת האתרים המובילים בסין. בנוסף, באינטרנט הסיני אין יזמויות של תוכן גולשים כמו "יו-טיוב" ו"מיי-ספייס".
מתים על מכשירי סלולר
בבחינת קניות מקוונות, רבינוביץ' מאשר כי מדבור במהפכה שקורית אך לא שוטפת את סין. "הסינים לא קונים המון מתוך שילוב של חשדנות בסיסית כלפי קניות ברשת ושל אפיון המשתמש. בסין, לא משתמשים בכרטיס אשראי לרכישות יומיומיות, אלא לקניות גדולות של מוצרים לבית, מחשב ומתנות לחג".
"לעומת זאת, מתחילה להשתרש תרבות של קניה באמצעות הסלולר, כאשר התחומים החמים ברכישות הם: אפנה וגאד'גטים. מכישר הסלולר הם מחלה בסין והם קונים אותם בהמוניהם, דרך האינטרנט, דרך הסלולר ובחנויות ברחוב. גם אופנה הוא תחום שמתפוצץ באינטרנט הסיני, כמו "נובו מודה", שחצה את הקווים גם לשוק המערבי באירופה, אך עשתה את הכסף הגדול באינטרנט הסיני", מסכם רבינוביץ' את התנהגות הרשת הסינית.