עמיחי בומבך: "דנקנר הופך את כור לפלטפורמת רכישות"
לפני מספר ימים דווח כי הקונצרן כור מכר את השליטה בחברת אי.סי.איי לפי שווי של 1.2 מיליארד דולר. המהלך נראה כהמשך ישיר לריקון האחזקות של כור מלבד האחזקה במכתשים אגן. האם נוחי דנקנר רכש את השליטה בכור אך ורק בכדי לשלוט במכתשים אגן? עמיחי בומבך, מנהל מערך מחקר מניות בפסגות-אופק, אומר היום ל-Bizportal כי למרות שבשוק קיימת הנחה שדנקנר קנה ביוקר את השליטה בכור וכי עשה זאת רק בכדי להגיע למכתשים אגן, הוא למעשה עשה עסקה מצויינת ודרכה הוא מכין לעצמו את הקרקע לרכישות במיליארדים.
בחודש מאי 2006 רכש קונצן אי.די.בי את השליטה בחברת כור לפי שווי חברה 1.27 מיליארד דולר (כ-5.4 מיליארד שקל בהתאם לשער הדולר). שווי השוק של החברה כעבור שנה של עליות בבורסה עומד כיום על 4.85 מיליארד שקל. לכאורה, נראה שדנקנר אכן עשה עסקה גרועה ושילם מחיר יקר מידיי רק בשביל להגיע לשליטה במכתשים אגן.
בומבך סבור, כי "דנקנר אכן מאמין בחברת מכתשים אגן וכי החברה היא אחת הסיבות המרכזיות לרכישת השליטה בכור אך עם זאת, מהלכיו האחרונים של דנקנר מצביעים על כך שאיש העסקים רואה בחברה הרבה מעבר לאחזקתה במכתשים ומבצע את מהלכיו באופן הדרגתי ושקול".
כור אכן מתרוקנת מנכסיה ובומבך מעריך כי היעד של דנקנר הוא להפוך אותה לפלטפורמת הרכישות של חברת אי.די.בי. "אי.די.בי רכשה את כור במאי 2006 בידיעה שהיא רוכשת חברה עם הפסדים צבורים בגובה של 1.7 מיליארד שקל. הדבר ייצור עבורה קרקע פורייה לביצוע רכישות רווחיות וזאת תוך שימוש בהפסדים הצבורים לצורך קיזוז מס. כל זאת, מבלי לסכן את דירוג החברה (שכעת עומד על +A) ע"י גיוס הסכומים הנדרשים דרך גיוס חוב (מניות או אג"ח)" כך אומר בומבך.
למה לא לבצע את הרכישות דרך דסק"ש או אי.די.בי? בומבך אומר כי "בכדי לבצע רכישות בהיקף כספי גדול מאוד, כור מציעה לדנקנר פלטפורמת השקעה נוחה בהרבה, כיוון שהוא יכול לגייס סכומים גדולים מבלי לסכן את דירוג האשראי. דנקנר לא ירצה להביא להורדת הדירוג בחברות בדסק"ש או באי.די.בי פיתוח (שעומדות שתיהן על AA)".
מה התוכניות ומאיפה הרווחים?
לאחרונה צוטט דנקנר באומרו כי אין בכוונתו לרכוש את השליטה בבנק לאומי. אין זה משנה אם הרכישה תהיה בנק לאומי או כל חברה אחרת מסביב לעולם. לצורך הדוגמה, הגיוני להניח כי דנקנר יבצע עסקה שתניב לו תשואה כוללת של לפחות 10%. הגיוני גם להניח שדנקנר יחפש השקעה בסדר גודל של כ-5 מיליארד שקל לפחות (שווי השליטה בלאומי). בומבך סבור כי כור מאפשרת לנוחי לבצע עסקה שכזו בתנאים נוחים וברווחיות גבוה מאוד.
"נוחי יכול לגייס 1.5 מיליארד שקל דרך אג"ח בשוק ההון ולשלם ריבית של כ-4% צמודת מדד כפי שגייס לאחרונה. חצי מיליארד שקל הוא יכול להביא מההון העצמי של כור ועם ה-2 מיליארד הוא יכול לבקש מהבנקים עוד 3 מיליארד שקל בריבית של 4% צמודת מדד. התשואה הכוללת לה דנקנר מצפה עומדת על לפחות 10% כך שהרווח הצפי הוא 500 מיליון שקל. אם נוריד 4% (הריבית לבנק ועל החוב בשוק ההון) על ה-4.5 מיליארד שקל, נראה שתוך קצת יותר משנה נוחי מחזיר את ההשקעה על הרכישה" כך מפשט היום בומבך את הדברים.
עוד אומר בומבך, כי ההפסדים הצבורים של כור, הפסדים שעומדים על 1.7 מיליארד שקל לפני עסקת אי.סי.איי שאותם רכש דנקנר כאשר רכש את השליטה בחברה, הם גורם משמעותי ביותר עבור אסטרטגיית הרכישות של דנקנר בעבור כור. לסיכום אומר בומבך, כי "לא מן הנמנע שדנקנר יגדיל משמעותית את אחזקתו בחברה על רקע פוטנציאל הרכישות הגדול ולכן דנקנר יעדיך לתחלק ברווחים עם כמה שפחות שותפים"