אי תשלום שכר מינימום-עבירה שראוי להטיל קנסות בגינה

פ 115/05 משרד התמ"ת נ' מכבסת הדוידקה אלי זוהר בע"מ, ניתן ביום 8.5.2007. תקציר מאת עו"ד מיכל דוידי מצא
עו"ד לילך דניאל |

עובדות ------ מכבסת הדוידקה אלי זוהר בע"מ (להלן - המעבידה), הינה מכבסה ותיקה הפועלת שנים רבות במרכז ירושלים. המעבידה הורשעה עפ"י הודאתה באי תשלום שכר מינימום, בהתאם לעסקת טיעון בין הצדדים. לפנינו גזר הדין שניתן בהתאם להודאתה של המעבידה.

לטענת המעבידה, עובדי המכבסה מקבלים בנוסף לשכר העבודה חופשות בהיקף מוגדל הן בחגים היהודים והן בחגים מוסלמים. כמו כן, העובדים מקבלים זיכוי לשירותי כביסה וגיהוץ בהיקף השווה ל 300 ₪ לחודש ואף מקבלים הפסקת צהרים בת חצי שעה על חשבון המעבידה. עוד נטען, כי מנהלי המעבידה עברו את העבירה מחוסר ידיעה, ניהול שכר העובדים לא נעשה על ידם אלא על ידי משרד הנהלת חשבונות וזה לא עדכן את שכר המינימום כנדרש. המעבידה ומנהליה תיקנו כל שצריך היה והורו למשרד הנהלת החשבונות, להקפיד בעניין ולשלם הפרשים הנגזרים מהעניין. המעבידה הינה עסק ותיק ומכובד בו עובדים דורות של עובדים עומדת בתחרות עסקית קשה, ולא הוגנת, עם מכבסות הפועלות במזרח ירושלים המעסיקות פועלים מהשטחים ושם לא נאכפים חוקי העבודה והן משלמות שכר נמוך בהרבה מהשכר שמשלמת המעבידה.

משרד התמ"ת מנגד שב והדגיש את חשיבותו של חוק שכר מינימום, התשמ"ז-1987 (להלן - חוק שכר מינימום) ואת זכויות האדם שהוא מגלם, וכן כי מדובר ב-22 מקרים שבהם לא שולם שכר מינימום.

בית הדין האזורי לעבודה בירושלים קבע ----------------------------------- בבסיס חוק שכר מינימום, עומדת התפיסה לפיה כוחות השוק, בפרט במציאות כלכלית כשלנו, מוטים לטובת המעביד ויש להגן על העובד שהינו הצד החלש בהתקשרות. לפיכך נקבע שעובד שמוסר כוחותיו למקום העבודה, ראוי שיקבל שכר שיספיק לו כדי מחייתו בכבוד, דהיינו, שכר מינימום.

לעניין טענת המעבידה, כי לעובדים נתנה זכות להביא בגדים לכביסה וגיהוץ, אימץ בית הדין את גישת המשפט העברי, לפיה השכר צריך להשתלם בכסף, כדי לאפשר לעובד לממש את פירות עבודתו מיד ולפרנס את משפחתו מהכסף שהרוויח. לפיכך אין לשלם את תמורת העבודה בשווה כסף.

בית הדין ציין, כי מדובר בעבירה כלכלית שראוי להרתיע מפניה ולהטיל קנסות ממשים ומשמעותיים כדי למנוע ביצועה. לכן, הטענה לפיה המעבידה נהגה יפה בעובדיה אף היא אין בה רבותא. נכון יעשה מעביד, שינהג כראוי בעובדיו ומובטח לו שאלה ישיבו לו בנאמנות רבה כגמולו. הצלחת העסק תלויה בעובדיו. מי שינהג באופן הוגן בעובדיו יקצור פירות התנהגותו עשרות מונים.

באשר לטענה לפיה במקומות אחרים - במזרח ירושלים נוהגים להעסיק עובדי שטחים ולא אוכפים שם את חוק שכר מינימום, קבע בית הדין שאף כאן אין בטענה זו כדי להושיע את המעבידה. יחד עם זאת ציין בית הדין שראוי וטוב יעשה משרד התמ"ת, אם יגביר האכיפה של חוק חשוב זה, המבטא את מחויבות החברה לזכויותיהם ולכבוד האדם של העובדים, עליהם נשענת יציבותה של הכלכלה והחברה.

לאור כל האמור לעיל ובהתחשב במכלול טענות המעבידה ובחשיבות החוק גזר בית הדין על המעבידה קנס של 70,000 ₪. כמו כן, תחתום המעבידה, על התחייבות, בסך 100,000 ₪ שלא לעבור עבירה על חוק שכר מינימום או חוק הודעה לעובד (תנאי עבודה), התשס"ב-2002 במשך שנתיים ממועד מתן גזר הדין.

(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה