האוצר נתקל בחומת התנגדות להעלאת שווי השימוש ברכב

ברוש: "לקחת מחלק אחד ולתת לחלק אחר זו בדיחה עצובה" . עו"ד דורון לוי: "האוצר חורג מסמכותו". נגה קינן:" העלאת שווי השימוש תגרום להפסדים של 574 מיליון ש' ותפגע בעובדים ובחברות מהפריפריה
דותן לוי |

ימים לא קלים עוברים על האוצר בכל הקשור לאישור העלאת שווי השימוש ברכבי ליסיניג. בדיון בנושא שנערך היום (ג') בוועדת הכספים של הכנסת הציגה הלשכה של הארגונים הכלכליים התנגדות נמרצת להצעת האוצר, אותו היא כינתה "מהלך פופוליסטי".

לדברי שרגא ברוש, יו"ר לשכת התאום של הארגונים הכלכליים ונשיא התאחדות התעשיינים אמר, כי לשכת התאום מתנגדת להצעת האוצר להעלות את שווי השימוש ברכב צמוד, זהו מהלך פופוליסטי ויש בכך הגדלת העוול והגדלת נטל המס על עבודה, לקחת מחלק אחד ולתת לחלק אחר זו בדיחה עצובה; אם האוצר חפץ לתת לאחרים - ניתן להגדיל את נקודות הזיכוי לכל מי שאין לו רכב צמוד.

ברוש הוסיף, כי החבילה של 4 הרפורמות אותה מציע משרד האוצר לצורך הקטנת הפערים החברתיים - היא למעשה חבילה פופוליסטית, שכן מטרתו של האוצר היתה לפרסם במהירות חבילת צעדים כדי להקדים את האחרים. כך למשל, התוכנית לפנסיה חובה היא לא של האוצר אלא של ההסתדרות והמעסיקים, כך גם בכל הקשור לאכיפת חוקי עבודה ומס הכנסה שלילי.

עוד ציין ברוש, כי הלמ"ס ערך סקר בו התברר כי שיעור השימוש הפרטי ברכב צמוד הינו 30% בלבד וכי למעשה 70% משתמשים ברכב לצורכי עבודה.

עו"ד דורון לוי היועץ המשפטי של לשכת התאום אמר בישיבה, כי העלאת שווי השימוש ברכב אותה מבקש האוצר ליישם, חורגת מסמכות שר האוצר כפי שנקבעה בפקודת מס הכנסה וגם לוקה בחוסר סבירות קיצוני. לדבריו, ניתן ליישם את הצעת האוצר רק במסגרת חוק של הכנסת לתיקון פקודת מס הכנסה.

פגיעה באזורי הפריפריה

התנגדות נוספת בדיונים הגיעה מכיוון פורום ה-CFO הישראלי המוביל את המאבק בכוונת האוצר להעלות את שווי הרכב. לדברי נגה קינן, יו"ר הפורום אשר השתתפה בדיונים, העלאת השווי תגרום למדינה הפסדים של 574 מליון שקל ממיסוי כלי רכב חדשים ומהמס המוטל על שווי הרכב ותיפגע לחינם בעובדים ובחברות בפריפריה.

"אין תחבורה ציבורית לא לאיזור התעשייה ביוקנעם, לא לאזור התעשייה בכפר-סבא ולא בקצרין. כיצד רוצה האוצר שעובדים יגיעו למקומות הללו ויעבדו בשעות המקובלות בענף ההיי-טק?", אמרה נגה.

קינן, ביקשה מחברי הכנסת שידרשו ממשרד האוצר לראות את התחשיבים עליהם מתבסס האוצר הטוען כי העלאת שווי הרכב תכניס למדינה 2.5 מיליארד שקל.

לדברי קינן, הסיבה המרכזית לתופעת הרכבים הצמודים היא המיסוי הגבוה על רכב המונע מעובדים בדרגים נמוכים ובינוניים לרכוש לעצמם מכונית פרטית. בנוסף, מס ההכנסה הגבוה המוטל על שכבות אלה גורם אף הוא לביקוש הגובר לרכבים צמודים.

לגבי ההצעות להעלות את שווי המס על קבוצות רכב מסויימות אמרה קינן כי לא ניתן לבצע זאת מבלי לפגוע באוכלוסיות נרחבות. "העובדים הנהנים מרכבים בדרגה 2 ו-3 הם העובדים הצעירים והמשכילים בדרגות שכר של 6,000-12,000 שקל, בעלי משפחות, והנושאים במרבית הנטל ושאותם צריכה המדינה לעודד ולא להכביד את המיסוי. לגבי רכבי יוקרה ברמה 6-7 הרי שכבר כיום הם משלמים יותר משוויו הכלכלי האמיתי של הרכב הצמוד. לגבי רמות 4-5, נמנעה קינן להתייחס היות ומרבית סמנכ"לי הכספים וחברי הכנסת נהנים מרכבים צמודים ברמה זו ולכן לא ראוי שהפורום ינקוט עמדה בדרגת רכב זו.

לדברי קינן, בכל מקרה, כל העלאה של שווי השימוש ברכב תחול רק משנת 2010. "יש לזכור" אמרה קינן "כי מרבית העובדים חתומים על הסכמי שכירות של שלוש שנים והחזר הרכב טרם תקופה זו גורר קנסות מול חברות הליסינג. אשר לכן, עד ליוני 2010 כל העלאת שווי לקבוצות אלו, אינה אלא פגיעה ישירה ולא הוגנת בשכבות אלו" אמרה קינן.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה