איך לחלק את החלק המנייתי? גאידמק בנקים וכל היתר
כל מי שמשקיע בשוק ההון, עושה זאת במטרה להשיג תשואות גבוהות לאורך זמן, או במילים אחרות "לעשות כסף". כמובן שבכדי להשיג תשואות גבוהות, צריך בראש ובראשונה לדעת לבחור את המניות הנכונות אבל ברור גם שלחלוקת המניות בתיק יש השפעה מכרעת לאורך זמן.
עדיין לא נתקלתי במשקיע שלא עשה "מכה" על איזו מניה ובכל זאת, מספר האנשים שעושים בבורסה כסף לאורך זמן שואף לאפס. הסיבה היא חלוקה לא נכונה של תיק המניות. בכתבה הבאה ננסה להפטר ממספר "רעות חולות" שגורמות לאנשים שלא להצליח להשיג תשואות גבוהות לאורך זמן.
איך להסתכל על האפיק המנייתי
ההמלצה הסטנדרטית של הבנקים היא לחשיפה של 30% למניות. אם נסתכל על ה-30% האלו כ-100% חלק מנייתי, עכשיו הזמן לחשוב איך מחלקים את החלק הזה. בבורסה יש סוגים שונים של מניות, מניות מעו"ף לא דומות למניות יתר ומניות של חברות יצואניות שונות בתכלית ממניות הקשורות לצריכת פנים והמשקיע צריך לתת על זה את הדעת (אתייחס בכתבה לשוק הישראלי בלבד - ניתן לעשות התאמה ושילוב של שווקים בחו"ל בהתאם לאמור).
תיק השקעות חכם צריך להכיל מניות ממגוון סוגים. ברור שפוטנציאל לעליות שערים חדות בזמן קצר מצוי בעיקר במניות הקטנות (מניות השורה השלישית) אבל מלבד העובדה שהסיכון הוא גבוה, הקורלציה של המניות הקטנות למצב הבורסה היא נמוכה, ובשנים של עליות, זה עלול להיות כואב ומתסכל.
המעו"ף הוא הבסיס
המעו"ף רשם בשנים האחרונות תשואה של מאות אחוזים ומי שלא היה "עליו" וודאי מבכה על הטעות. לכן, ההמלצה הראשונה היא לתת משקל משמעותי בתיק המניות למניות גדולות. נכון שבמניות הקטנות יש יותר ריגוש וסיכוי לזינוקים אבל המניות הגדולות, אשר בשנים האחרונות מספקות תשואה שנתית יציבה, הן הבסיס לתיק. מתוך כך, נניח שלפחות 50% מהתיק יושקע במניות ממדד המעו"ף ועוד אחוז מסויים למניות השורה השניה - ת"א-75.
בתוך ה-50% צריך לעשות מספר הבחנות. חלק מהמניות צריכות להיות מוטות יצוא וחלק מוטות צריכת פנים. דוגמה למניות שכאלו היא שופרסל והבנקים מצד אחד, או כי"ל וטבע מן הצד השני. הצמיחה בארץ היא חזקה, ולכן יהיה זה נבון לשים חלק מהכסף על מניה מוטת צריכת פנים. מצד שני המשקיע רוצה גם מניה דפנסיבית למקרה של תקלות בצמיחה (מלחמה, חילופי שלטון....) ולכן יש צורך במניות מוטות יצוא. הנדל"ן לא עוצר ולכן רצוי שתהיה גם נציגות נדלנית וכך הלאה בנוגע לשאר המגזרים.
המניות הקטנות שבתיק
המניות הקטנות זה הריגוש, זהו המקום בו המכורים לשולחן הרולטה מוצאים את פורקנם וממשיכים בשלוות חייהם. החלק הזה חייב להיות החלק הקטן בתיק המניות. בקטגוריה הזו נכנסות מניות החלום (אורכית ודומותיה), מניות גאידמק ושאר מניות בעלות פוטנציאל גבוה לרווח כמו גם להפסד.
הטרנד של הימים האחרונים הוא לרדת על המניות שגאידמק קנה ואכן, מי שרכש את מניות גאידמק רואה עכשיו ירידות חדות. אבל מי שהקפיד על חלוקה נכונה של התיק, לא נפגע בצורה משמעותית ועדיין שומר לעצמו את האופציה לעליות נאות במידה וההבטחה של גאידמק תתממש. זה גם החלק בתיק שבו המשקיע עושה בדרך כלל את כמות השינויים הגדולה ביותר ולמעשה מרגיע את החלק המשוגע שבו, בסדר, כל עוד מדובר בלא יותר מ-20%-25% דיינו.
מי שהקפיד על חלוקה שכזו בתיק המניות בשנים האחרונות ולצורך הדוגמה נכווה קשות במניות הקטנות והשקעתו במניות אלו התכווצה בעשרות אחוזים, עדיין עשה תשואה יפה מאוד במניות הגדולות ולכן התיק שלו המשיך צפונה.
החלק הקשה - כמה כסף על כל מניה?
אחרי שמצאנו מניות לתפארת עבור האפיק המנייתי, נשאלת שאלת השאלות: כמה כסף לשים על כל מניה ומתוך כך, להחליט כמה מניות צריכות להיות בתיק ההשקעות? התפיסה אומרת שחייבים לגוון, כמה שיותר גיוון יותר בטוח. ואני אומר - גיוון זה אם כל הרעות. גיוון יתר זה אולי תעודת ביטוח לתיק אבל מצד שני זה כמעט ולא מאפשר לעשות רווח של ממש. ברוב המקרים חלק מהמניות יעלו וחלק ירדו והמשקיע יישאר בלי כלום.
אני מכיר אנשים שמנהלים תיק מניות של 300 ו-400 אלף שקל ומחזיקים במניות בסכום של 10 אלף שקל ואני אומר בשביל מה? גם אם המניה תעשה 50% זה הרי בקושי יורגש. בכדי להשיג תשואה גבוה צריך לחלק את האפיק המנייתי לסקטורים וקטגוריות ולשים סכום נכבד על מספר מצוצמם של מניות.
פחות מ-25-35 אלף שקל על כל מניה בתיק של 300-400 אלף שקל - פשוט לא רלוונטי. הדבר מצריך כמובן את המשקיע לבחון בצורה קפדנית את המניות בהן הוא מעוניין להשקיע כיוון שמדובר בסכומי השקעה נאים, אך האין זה כל העניין? להשקיע מחשבה. אם מצאתם 10 מניות ראויות להשקעה (לפי חלוקת הסקטורם והסוגים) אבל סכום הכסף שלכם מאפשר לכם להשקיע רק בחמש או שש מניות (כיוון שלא נשקיע סכום נמוך), הדבר יאלץ אתכם לצמצם את הרשימה ולחשוב מהן המניות היותר "נכונות".
לסיכום - טיפ
המשקיע צריך להסתכל על תיק המניות שלו כאילו זו מניה נסחרת (סוג של חברת אחזקות) וכל תקופה מסויימת לעשות חושבים האם זו מניה שכדאי להשקיע בה או לא. בבסיס של הדברים, מה אנחנו רוצים ממניה? גרף במגמת עליה, זה הכל. חודשים פחות טובים או יותר טובים זה לא מעניין. אם התיק באופן כללי ממשיך לתפוח לאורך זמן אז הכל בסדר, אם הוא מדשדש או רושם ירידות (בתקופה של עליות), צריך להתחיל להסיק מסקנות. לא כל אחד נולד להיות משקיע.
מאת: יוסי פינק