הקיבוצים תובעים מהמינהל וקק"ל עיון בתיקי הקרקעות
140 קיבוצים ומושבים ותיקים ברחבי הארץ, החברים בעמותת אדמתי, פנו למינהל מקרקעי ישראל ולקרן הקיימת לישראל בבקשה לפתוח בפניהם את הארכיונים ולאפשר לכל אחד מהישובים לעיין במסמכים הנוגעים אליו. המסמכים נחוצים ליישובים לצורך השלמת המידע הנחוץ לביסוס זכויותיהם באדמותיהם ולהוכיח את ההשקעות ההיסטוריות ברכישת הקרקע, השבחתה ושמירה עליה. העמותה מיוצגת על ידי עורכי הדין עופר נועם ויוסף ג'רסי.
יו"ר עמותת אדמתי, בארי הולצמן, מסר שהישובים זכאים לעיין בכל מסמך הנוגע להם על פי חוק חופש המידע והם מצפים מהמינהל וקק"ל לאפשר זאת, כפי שנוהגים כל הארכיונים ומקורות המידע המוסדיים. הולצמן ציין שהישובים הותיקים השקיעו כסף וזמן עבודה רב בקרקעות עליהם הם יושבים וחלק מהתיעוד על כך מצוי בארכיונים של הגופים הציבוריים.
לדברי הולצמן, במקביל לאיתור המידע מהארכיונים הציבוריים, המליצה העמותה לכל אחד מהישובים לערוך בדיקה מקיפה של המסמכים והמידע המצויים בארכיונים הפנימיים של הישובים. מספר קיבוצים ומושבים שעשו בדיקה זו גילו מידע רב ערך המתעד השקעה של המייסדים בקניית הקרקע, הסכמים היסטוריים מול פיק"א וקק"ל והשקעות בהשבחה יסודית של הקרקע. גילויים אלו הם בעלי ערך רב במאבק על הזכויות בקרקע.
ביום חמישי, 8 בפברואר, יערך בבית התנועה הקיבוצית בתל אביב כנס של נציגי קיבוצים ומושבים שיעסוק באפשרות להעזר במידע הרב המצוי בארכיונים להוכחת הזכויות בקרקע. בכנס שותפים מרכז המועצות האזוריות, התנועה הקיבוצית, תנועת המושבים, האיחוד החקלאי ועמותת "אדמתי".
בכנס ישאו דברים ראשי מרכז המועצות האזוריות ותנועות ההתישבות, גנז המדינה, מנהלי ארכיונים שיספרו על ניסיונם וכן עורכי דין, חוקרים שמאים ונציגי ישובים העוסקים בתחום זה שיספרו על ניסיונם