משך הודעה מוקדמת לעובדת ששהתה בחופשת לידה
חוק הודעה מוקדמת לפיטורים והתפטרות , התשס"א -2001 (להלן: "החוק") קובע את משך ההודעה המוקדמת בהתאם לוותק של העובד במקום העבודה. החוק קובע כי עובד משכורת (עובד חודשי) זכאי עבור ששת חודשי עבודתו הראשונים להודעה מוקדמת של יום אחד בשל כל חודש עבודה. במהלך התקופה החל מהחודש השביעי לעבודתו ועד לתום שנת עבודתו הראשונה זכאי העובד להודעה מוקדמת של יומיים וחצי לכל חודש עבודה בתקופה האמורה. לאחר שנת עבודתו הראשונה ואילך - זכאי להודעה מוקדמת של חודש ימים.
האם חופשת הלידה תחשב ל"חודש עבודה" הצובר וותק לעניין הודעה מוקדמת?
ניתן לומר כי מכיוון וכאמור לעיל, זכות זו ניתנת בהתאם לוותק, הרי שתקופת חופשת הלידה צריכה גם היא להיכלל במניין חודשי העבודה של העובדת לשם קביעת משך ההודעה המוקדמת, וזאת לאור סעיף 6(ט) לחוק עבודת נשים הקובע כי היעדרות מעבודה לרגל חופשת לידה לא תפגע בזכויות התלויות בוותק אצל המעבידה. חיזוק לעמדה זו ניתן לקבל מהעובדה כי תקופת חופשת הלידה הינה תקופה בה ממשיכה להתקיים צבירת זכויות כגון מחלה, הבראה, פיצויי פיטורים, וחובת המשך הפרשה לפנסיה, כל זאת מכוח הוראות מיוחדות הקובעות זאת. חריג לכך הוא הזכאות לחופשה שנתית, הנצברת לפי ימי עבודה בפועל, כפי שמצוין במפורש בחוק חופשה שנתית.
בהתאם לכך, ניתן להסיק, כי מכיוון שלא קיימת הוראה מיוחדת בעניין זה לגבי הודעה מוקדמת, ומכיוון שלא צוין במפורש כי משך ההודעה המוקדמת היא בהתאם לימי עבודה בפועל, כפי שצוין לעניין חופשה שנתית, אז יש להפעיל את הוראת סעיף 6(ט), ולומר כי זכות העובדת להודעה מוקדמת התלויה והמחושבת בהתאם לוותק אינה צריכה להיפגע בשל חופשת הלידה.
מנגד, ניתן לומר כי הכוונה בסעיף 6(ט) היא כי תקופת חופשת הלידה לא תנתק את יחסי העבודה, אך אין בה כדי לצבור זכויות אם לא נאמר כך מפורשות. בנוסף, מכיוון שחוק הודעה מוקדמת נוקט במונח "חודשי עבודה" לעניין קביעת משך ההודעה המוקדמת, ניתן לפרש כי הכוונה היא לחודשי עבודה בפועל, ובמקרה זה, העובדת לא תהיה זכאית כי תקופת חופשת הלידה תיכלל בחישוב משך ההודעה המוקדמת, כפי שהיא אינה זכאית לצבירת ימי חופשה שנתית בתקופה זו.