IBI: יפן ברזיל ואוסטרליה IN תאילנד וטורקיה OUT
עם פתיחתה של שנה חדשה עולה שאלת השאלות, באילו שווקים כדאי להשקיע השנה? כלכלני איביאי מעמתים בין מספר אפשרויות השקעה.
יפן מביסה את אירופה
מעבר לעובדה כי השוק היפני הניב תשואה נמוכה בשנת 2006 לעומת השוק האירופי, סבורים באיביאי כי ישנן סיבות נוספות המצביעות על כך שהשוק היפני עשוי השנה להפתיע לטובה, ובמיוחד ביחס לאירופי.
בעוד הכלכלה האירופית שצמחה בשנת 2006 בשיעור גבוה מן הפוטנציאל הולכת ומתמתנת, הכלכלה היפנית נמצאת זה 2 רבעונים בקצב צמיחה נמוך שאף צפוי להתגבר. קצב צמיחת הרווחים של החברות היפניות בשנת 2007 צפוי להיות חזק הרבה יותר מאשר בקרב החברות האירופיות. הצמיחה היפנית צפויה לעמוד על 13.4% לעומת אירופה שצפויה לסכם את השנה עם צמיחה בשיעור של 8.4%.
בצד המטבעות. בניגוד לין שהפגין חולשה, רשם האירו התחזקות במהלך 2006. בתוך כך, בשל חולשתו של הין, תנאי הסחר של יפן עם העולם השתפרו לטובתה והדבר עשוי לבוא לידי ביטוי בתנופת היצוא היפני.
הערכה היא שהשנה יבלטו לחיוב ביפן סקטור הבנקאות, המכירות הקמעוניות והתעשייה (במיוחד בקרב היצואניות).
החשש העיקרי בנוגע לכלכלה היפנית, כי בעקבות חזרה של הדפלציה לכלכלה היפנית זו לא תחזור לקצב הצמיחה הפוטנציאלי. מצב כזה עשוי להשפיע לרעה על ההוצאה הפרטית.
פוטנציאל צמיחה לברזיל ואוסטרליה
בין שווקי המניות של אוסטרליה ברזיל קנדה ומכסיקו, מעריכים באיביאי כי לאוסטרליה וברזיל פוטנציאל להמשך צמיחה, כשמנגד, קנדה ומכסיקו אינן מומלצות להשקעה בשנה הקרובה.
בין הטיעונים, תקופת המיתון בקצב הצמיחה של יבוא הסחורות לארה"ב, מעמיד את המדינות עם שיעור החשיפה הגבוה יותר לשוק האמריקני (אלו המייצאות חלק ניכר מתוצרתן לארה"ב) ללחץ כבד שעשוי להמשך כל עוד הפעילות בכלכלה האמריקאית מגמגמת.
כדי להמחיש את החשיפה לארה"ב מציינים באיביאי כי, כ-80% מיצוא הסחורות הקנדי פונה לארה"ב, שיעור של כ-85% מיצוא הסחורות המכסיקני מופנה לארה"ב. לעומתן, רק 7% מהיצוא האוסטרלי וכ-20% מהיצוא הברזילאי פונה לארה"ב. לפיכך, נראה כי השוק האוסטרלי והברזילאי צפויים להציג השנה התפתחויות נאות יותר מן השוק הקנדי והמכסיקני.
להתרחק מטורקיה ותאילנד
בצד השווקים של קוריאה, ברזיל רוסיה, טורקיה, ותיאלנד ממליצים באיביאי להתרחק מהשקעה בתאילנד וטורקיה.
קוריאה וברזיל מציגות, להערכתם, מחירים אטרקטיביים, לעומת שווקים מתעוררים, תוך כדי ביקושים חזקים פנימיים. רוסיה, המוטה לתעשיית האנרגיה, הופכת מעניינת מאוד לאור הירידה האחרונה במחירי חומרי הגלם.
לעומתן, טורקיה נמצאת ב- 2007 בשנת בחירות והפוליטיקה הפנימית מפריעה לשוק ההון וכפי שכבר ראינו, הוחלט לדחות את הנפקת חברת החשמל שבבעלות המדינה, שהייתה מתוכננת להתקיים בקרוב, עד לאחרי הבחירות. כמו כן, רמת הרגישות של השוק הטורקי לאירועים חיצוניים היא גבוהה מאוד.
תאילנד, למרות מחירי השוק הזולים, הפכה בעייתית מאוד להשקעה לאחר ההפיכה הצבאית בספטמבר האחרון. המגבלות על תנועות ההון במדינה מערימות קשיים ומשנות את סנטימנט המשקיעים לרעה.
הסיכון: קוריאה לא חשופה במיוחד לארה"ב אלא יותר לסין וליפן, לפיכך אם תימשך היחלשות הין היפני היצוא הקוריאני ייפגע. ברזיל חשופה להמשך התחזקות של הריאל הברזילאי או לזעזוע בשווקים המתעוררים.