53% ממנהלי ה-VC: היקף הגיוסים ב-2007 לא ישתנה

זאת בהשוואה לשנת 2006. 73% מהמנהלים סבורים שתחום ה-cleantech מדורג שני אחרי האינטרנט בציפייה לגידול במספר ההשקעות
דותן לוי |

מרבית מנהלי קרנות הון הסיכון בישראל (כ-69%) סבורים, כי חברות ישראליות צריכות לשאוף להנפיק בבורסה ולהפוך לחברות גדולות ועצמאיות, בניגוד לנתיב האקזיט העיקרי כיום - מיזוגים ורכישות.

כך עולה מסקר ה-VC Indicator הרבעוני שערכה פירמת ראיית החשבון והייעוץ, Deloitte בריטמן אלמגור ברבעון הרביעי של 2006 בקרב מנהלי קרנות הון הסיכון. יחד עם זאת, בחצי השנה הקרובה קיימת הסכמה כללית (94%) כי בטווח הקרוב רכישות, ולא הנפקות, תמשכנה להיות אסטרטגיית האקזיט המובילה.

עוד עולה מהתוצאות, כי במחצית הראשונה של 2007 מנהלי הקרנות מתכוונים להתמקד בהשקעה בסיבוב ראשון על חשבון השקעות בשלב מוקדם (סיד). 45% מהנסקרים השיבו כי בחודשים הקרובים יבצעו את רוב ההשקעות שלהם בשלב סיבוב ראשון, כמעט כפול מ-23% שהשיבו כך בסקר הקודם שנערך ברבעון ה-3 של 2006.

מספר המנהלים שישקיעו בשלבים מוקדמים (Seed) ירד ל-20% בלבד, לעומת 27% בסקר הקודם. "יתכן וההתמקדות בסיבוב ראשון נובעת מהתגברות ההשקעות בחברות אינטרנט אשר לרוב מגייסות את כספי ה-Seed שלהן ממשקיעים פרטיים", אומר מכלוביץ'.

עקב התחזקות השקל מול הדולר ושנה רביעית של עליות בבורסה בת"א, רק מיעוט קטן (6%) ממנהלי קרנות הון הסיכון, צופים כי בחצי השנה הקרובה יורע האקלים הכלכלי בישראל. זאת, לעומת 15% בסקר מהרבעון השלישי 2006, שהתקיים מייד לאחר סיום מלחמת לבנון. הרוב המכריע, 62%, צופים כי לא יחול שינוי משמעותי במצב הכלכלי ו-32% מביעים אופטימיות וסבורים שנראה שיפור.

רוב מנהלי הקרנות (53%) סבורים, כי ההון שיגייסו חברות היי טק במהלך 2007 בישראל יהיה זהה בהיקפו לסכום שגוייס במהלך 2006. כ-36% סבורים כי תרשם עליה בסכומי הגיוס, ורק 11% סבורים שכמות ההון שיגויס תקטן.

תחום ה-cleantech, שנמצא בחיתוליו בישראל, מדורג שני אחרי האינטרנט בציפייה לגידול במספר ההשקעות מבחינת ציפיות מנהלי הקרנות - 73% מהם מאמינים שמספר ההשקעות בתחום יגדל בחצי השנה הקרובה. למרות זאת, כיום רק 2% מהמנהלים חשים שמספר ההזדמנויות בתחום ה-cleantech הוא חזק. 79% אומרים כי מספר ההזדמנויות כיום הוא נמוך אך נמצא במגמת התחזקות ואילו כמות לא מבוטלת (19%) מאמינים כי המספר יישאר נמוך, כלומר הם סבורים שתחום ה- cleantech למעשה לא יתפתח.

לדברי רו"ח אשר מכלוביץ', ראש מגזר ההיי-טק ב-Deloitte בריטמן אלמגור: "השאיפה של חלק גדול ממנהלי הקרנות לראות חברות ישראליות מנפיקות, בצירוף עם ההקלות הצפויות בתקנות סרבנס אוקסלי שיחולו על חברות קטנות, עשויות להביא לעלייה במספר ההנפקות הראשוניות של חברות ישראליות בנאסד"ק בעתיד.

ומה לגבי השאלה המטרידה - האם שוק ההיי-טק חוזר לימי הבועה? ובכן, מרבית ממנהלי קרנות ההון סיכון הישראליות (43%), סבורים שלא. מסתבר שקהילת הון הסיכון הישראלית חלוקה בדעתה בסוגיה זאת, ו-23% ממנהלי הקרנות מאמינים כי אנו עדים לבועה חדשה בעוד ש- 34% מהם סבורים כי מוקדם מדי לקבוע בצורה נחרצת האם נוצרת לה בועה חדשה.

שאלת קיומה של בועת אינטרנט חדשה עלתה עקב רכישתה של יו טיוב על ידי גוגל תמורת 1.65 מיליארד דולר, יחד עם הקמת מספר רב של חברות אינטרנט מקומיות. השקעות בתחום האינטרנט מדורגות ראשונות על ידי מנהלי הקרנות מבחינת הציפיות לגידול בעסקאות במחצית הראשונה של 2007.

לדברי מכלוביץ': "ההתעוררות במגזר האינטרנט והגידול בהשקעות בתחום זה אכן מעלה תהיות לגבי היווצרות בועת אינטרנט חדשה, אך מוקדם מדי לקבוע כי בועה כזו אכן קיימת. תנאי השוק השוררים כיום שונים מהותית מאלה של שנת 2000; הוצאות הפיתוח והשיווק של חברות סטארט אפ בתחום האינטרנט נמוכות כיום בהרבה מבתקופת הבועה, והמשוב המתקבל מהשוק מהיר יותר ומהווה מדד אמין להצלחתם של מודלים עסקיים. בנוסף, תקנות סרבנס אוקסלי מונעות הנפקות ענק של חברות ללא בסיס פיננסי איתן שאפיינו את שנות הבועה".

סקר ה-VC Indicator נערך על ידי פירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte בריטמן אלמגור בקרב שותפים ומנהלי השקעות בקרנות הון סיכון בישראל, ובכללן של הקרנות הגדולות בארץ. הסקר משקף את ציפיותיהם של מנהלי תעשיית הון הסיכון לששת החודשים הבאים. הסקר מתקיים מדי רבעון ונערך זו הפעם ה-19.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה