הבנקים לא צופים התחזקות משמעותית בדולר השבוע
את המהלך השלילי שרשם הדולר השנה, ומנגד, את הייסוף הגבוה בשער השקל איש מהאנליסטים לא חזה, ולהפך, בעקבות המלחמה בלבנון, פער הריביות הנמוך (שהפך לשלילי) בין ישראל לארה"ב ומגמת התשואות באג"ח הארוכות בארה"ב, צפו את המגמה ההפוכה. בסיכום שנתי, הודו חלק גדול מהאנליסטים בבתי ההשקעות כי הדולר הוא "הנעלם הגדול" של שנת 2006.
בסיכום חודש דצמבר 2006 השיל המטבע האמריקני 0.52%, כאשר שערו היציג של הדולר עמד על 4.201 לשקל בממוצע. בהשוואה לחודש הקודם השיל הדולר 2.31%, ומתחילת השנה ירד הדולר בממוצע חודשי ב-8.89%.
להלן, תחזיות המט"ח של בנקים אגוד, לאומי והפועלים לטווח הזמן הקצר והארוך:
בנק פועלים:
- בטווח הקצר אנו מעריכים כי יתכן פיחות מיתון בשקל מול הדולר, על רקע הורדת הריבית המפתיעה. בנק ישראל החליט בשבוע שעבר להוריד את הריבית בשיעור חד מהצפוי ופער הריביות השלילי התרחב להיקף חסר תקדים של 0.75%. תגובת השקל השבוע הייתה מינורית, פיחות של חצי אחוז בלבד, ובשלב זה נראה כי השפעת ההורדה בריבית טרם מוצתה, בשל החגים בחו"ל והירידה בפעילות של משקיעים זרים. יחד עם זאת ההערכות הן, כי המשקיעים הזרים לא יצאו בהמוניהם מישראל רק בגלל הריבית, כך שהפיחות בשקל צפוי להיות מתון בלבד.
- בטווח הארוך אנו מעריכים כי בנק ישראל ימשיך לעקוב אחר שער השקל ויפעל למנוע את המשך התחזקותו על ידי הורדת ריבית נוספת במידת הצורך. ההערכות כי הדולר צפוי להמשיך ולהיחלש בעולם והציפיות כי גם בשנת 2007 ביצועי כלכלת ישראל ימשיכו למשוך משקיעים זרים, ייקשו על בנק ישראל לעמוד במשימה. ההערכות בשוק הן, כי כדי לעמוד ביעד האינפלציה בשנה הבאה, שער הדולר בסוף השנה צריך להיות כ- 4.30 שקל.
בנק לאומי
בטווח הקצר, צופים בבנק לאומי כי ללא התפתחויות מהותיות במישור הביטחוני והגיאופוליטי ימשיך הדולר להסחר מול השקל בהתאם למגמות המסחר בעולם. נציין כי בשבוע הבא, חזרה לפעילות מלאה של משקיעים זרים שהיו בחופשה עלולה להוביל לסגירת פוזיציות השקעה בישראל לאחר השגת רווחים נאים בתקופה האחרונה, מגמה שעשויה להתמתן לאור העלאת תחזית הדירוג של ישראל לאחרונה.
בטווח הבינוני- המשך הגירעון במאזן התשלומים של ארה"ב וגיוון יתרות המטבע של הבנקים המרכזיים המובילים עלול לתמוך בהמשך החלשותו של הדולר מול המטבעות המובילים בעולם כמו גם מול השקל. בנוסף, המשך זרם ההשקעות הזרות בארץ צפוי גם הוא לתמוך בשקל.
בנק אגוד
בסיכומו של דבר אומרים בבנק אגוד כי מהלך ההתחזקות של הדולר מול השקל השבוע נובע ברובו כתוצאה מהשפעת הצעד הבלתי צפוי של נגיד בנק ישראל אשר בניגוד לכל הציפיות להורדה הדרגתית של הריבית, הוא בחר בהורדה חדה של 0.5% ובכך הפגין נחישות וגמישות מחשבתית כמו גם מחויבות אישית לשמירה על יעדי האינפלציה לשנת 2007.
לדעת כלכלני בנק אגוד, הדולר צפוי לשמור על מגמת יציבות בטווח הזמן הקצר, לפחות עד שהמסחר במט"ח יחזור לפעילות מלאה לאחר תחילת השנה האזרחית החדשה ושובם של הסוחרים מחופשת החג. יש לציין כי נגיד בנק ישראל לא שולל את המשך הורדת הריבית לצורך שמירה על יעדי האינפלציה וזאת לאור הזרימה השנתית של כ- 27 מיליארד דולר למשק הישראלי. סכום זה יוצר לחץ כלפי מעלה על המטבע הישראלי ומשפיע כתוצאה מכך ישירות על האינפלציה.
בפינוטק מציינים כי השטר הירוק נחלש ב- 11.4% אל מול האירו וב- 13.8% אל מול הסטרלינג, כמו כן ירידה של 8.2% כנגד סל המטבעות של ששת העיקריים. "זוהי הייתה השנה הגרועה ביותר של הדולר מאז שנת 2003", מוסר אסטרטג מטבעות בכיר מניו-יורק. "נתונים כלכליים חלשים ליוו את הדולר לאורך השנה החולפת,ולכן, אומרים בפינוטק, שינוי מדיניות הריבית ע"י ה-FED הינו הכרחי לשיפור הכלכלה האמריקאית בשנה החדשה", מוסיף הבכיר.
בפינוטק מוסיפים כי שבוע המסחר שלפנינו הינו קצר יחסית בשל תקופת החגים בעולם עם פתיחת השנה האזרחית החדשה,יחד עם זאת המשקיעים דרוכים לקראת פירסומם של נתונים כלכליים משמעותיים וחשובים בינהם נתוני הייצור מאירופה ונתוני שוק העבודה בארה"ב. "עם חידוש המסחר אנו צפויים למחזורי מסחר גבוהים ולכן לנתונים הכלכליים עשויה להיות השפעה רבה על יחסי הכוחות בין השטר האירופי לאמריקאי", כל מוסר היום דילר בכיר משיקגו.