תשואות רבותי תשואות: העליות והירידות שעשו את 2006

המנייה המאכזבת של השנה - טבע איבדה 34% באחת השנים הגרועות שלה; כוכבת העליות - אלרוב נדל"ן עם תשואה שנתית של 299%. וגם... תשובה לשאלה, מי ניהל את שוק האג"ח?
דותן לוי |

מכירים את השיר של שימי תבורי - "פעם את בוכה ופעם את צוחקת", יש לי תחושה שהוא משקף בצורה מושלמת את שנת 2006. המגמה החיובית של הבורסה התל אביבית שהצליחה מחד לעמוד בגבורה בפני מלחמות ושאר מהמורות, וצחקה בפנים לכל המספידים, אך מאידך, באותה נשימה, הזכירה במקומות מסוימים שלא מדובר בגאות במלוא מובן המילה ומניות רבות, כמו גם מדדים הפגינו חולשה וסיימו בצד התחתון של הגרף ואף מתחת לקו האפס.

תשואה מובטחת בנדל"ן

נתחיל במדד שלא עצר - מדד הנדל"ן המשיך לספק את הסחורה גם השנה. בנגוד ליתר המדדים שנחלשו מעט לאחר התשואות מרקיעות השחקים של שנת 2005, התעלה על עצמו מדד הנדל"ן עם זינוק של 68.2%, בהשוואה לתשואה של 39.8% בשנת 2005 (שנת השקת המדד בבורסה).

בין הגורמים לעליה המכובדת ניתן למנות את כניסתם המאסיבית של יזמי הנדל"ן הישראלים לשווקי הנדל"ן בעולם, ובמיוחד לארצות מזרח אירופה שנמצאות בתנופת פיתוח אדירה.

מניית הנדל"ן המובילה - ג'י.טי.סי , שנכללת גם במדד ת"א 100 התבלטה בתשואה שנתית של 158.9%. שמעט אחריה, כלכלית ירושלים של אליעזר פישמן שזינקה השנה ב-134.7%. סקטור הנדל"ן היה כה חזק השנה, שמלבד מניית אמות שהשילה כ-4% (3% ביום המסחר האחרון), מי ששם את כספו על כל מניה ממדד הנדל"ן, עשה תשואה מינימלית של כ-20%. העיקריים נחלשו

המדדים העיקריים של תל אביב (ת"א 100 ו-25) רשמו צניחה משמעותית בעקום התשואות בהשוואה ל-2005. מדד ת"א 25 המשיך להוביל עם עליה של 12.8% בהשוואה לזינוק של 34.8% ב-2005, כשהוא פותח פער זניח של 0.33% בלבד על מדד ת"א 100 שהוסיף השנה 12.47%, בהשוואה ל-31.2% בשנת 2005.

מניית אפריקה ישראל שלטה ללא עוררין במדד המעו"ף, כשבין כל המניות "הכבדות" הצליחה לסיים עם זינוק של לא פחות מ-101.64%, כשהיא פותחת פער משמעותי של 36% אחרי הבאה אחריה בתשואות - גזית גלוב.

אכזבת השנה, היא ללא ספק ענקית הפרמצבטיקה - טבע, שסיכמה את אחת השנים הגרועות בתולודותיה עם ירידה שנתית של 34.77%. רק לשם השוואה, את שנת 2005 סיכמה טבע בעליה של 58.3%.

מניית הנדל"ן גי'טיסי מקבוצת קרדן, היא המנייה המובילה בתשואות במדד ת"א 100 עם תשואה נאה של 158.19%. מנגד, את תחתית הרשימה סוגרת מניית אורכית שצנחה ב-60%.

מחפשים את הישועה ביתר

מבין יתר המדדים, מדד מניות הטכנולוגיה היה גם השנה המדד הגרוע ביותר, עם תשואה שלילית של 10.8% לעומת תשואה שלילית של 3.1% ב-2005.

התרסקות השנה במניות הטכנולוגיה שייכת למניית ריטליקס . החברה שעוסקת בפתרונות תוכנה לגופים קמעונאיים נחתכה בשיעור של 40%, ברקע, בין היתר, פספוס תחזית הרווח לרבעון השלישי, ושמועות שהתפוגגו בנוגע לרכישת החברה.

בצד החיובי, הובילה מניית גילת שהצליחה על רק חולשת מניות הטכנולוגיה לסיים את השנה עם עליה של 36% כשהיא נהנית מסגירת מספר עסקאות והנפקות מוצלחות.

האכזבה הגדולה של השנה מבין המדדים שייכת למדד הבנקים. המדד, שהיה כוכב 2005 עם תשואה שנתית של 55%, לא הצליח לנסוק לגבהים חדשים, ונותר בתשואה דלה של 3.65%.

שני הבנקים הגדולים במדינה - הפועלים ולאומי הם הסיבה לביצועים המאכזבים. בנק הפועלים איבד 2.61% מאז תחילת השנה, ולאומי הוסיף 1.52% בלבד.

מנגד, הבנקים הקטנים הוכיחו שבזמן שאחיהם הגדולים מדשדשים מאחור, הם עוד לא אמרו את המילה האחרונה. מזרחי טפחות עלה 23.65%, כשמיד אחריו הבנק הבינלאומי (בינלאומי 5 ) שסיפק תשואה שנתית של 20%.

משקיעים רבים שהתאכזבו מהתשואות הנמוכות יחסית במדדים העיקריים חיפשו את הישועה במדדי היתר. מדד היתר 30 רשם תשואה של 20.37%, כשאחיו הגדול (או ליתר דיוק הקטן) מדד מניות היתר 150 הפליא בתשואה של 36.33%, ושמר על יציבות לאחר שאת 2005 סיכם בתשואה של 30.3%.

מניית חברת נטו היא הכוכבת של מדד היתר 30. נטו הוסיפה השנה 251% במחזור מסחר שנתי ממוצע של 1.6 מיליון שקל. בתחתית בלטה חברת אקס טי אל שנחתכה ב-71%.

במדד היתר 150 שלטה שוב חברת נדל"ן. מניית לגנא הולדינגס של יעקב אנגל המריאה ב-365 מיליון שקל, במחזור שנתי מכובד של 940 אלף שקל. בצד השלילי, כמו במדד היתר 30 מסכמת את סוף הרשימה מניית אקס טי אל.

ומה בין כל מניות הרצף תשאלו? כאן המצב שונה לחלוטין. פה מדובר במאות אחוזים, וגם כאן יש מספר אחת שרחוקה מאות אחוזים ממספר שתיים ברשימה. אלרוב נדל"ן בהחלט הוכיחה שהשמיים הם לא הגבול, וסיימה עם עלייה של 299%. מובילת הירידות - חברת טי.אר.די שאיבדה 70% מערכה.

האג"ח השקלי - הפד ניהל את רוב השנה

התחום השקלי מתחלק לשתי תקופות. בבית ההשקעות מיטב אמרו היום, כי בעוד שבשלושת הרבעונים הראשונים של השנה היו אלה התשואות באג"ח הארוכות של ממשלת ארה"ב שהשפיעו על המגמה, הרי שבהמשך הייתה זו הריבית המקומית. נושא ריבית ה"פד" היה שיחת היום בקרב הכלכלנים בארה"ב, כאשר ההערכות בנוגע לתהליך העלאת הריבית שם, והאם הוא קרוב לסיום, שונו חדשות לבקרים, בהתאם לפרסום נתוני מאקרו, ונאומים שנשא יו"ר ה"פד".

בשליש האחרון של השנה הגביר האפיק השקלי את הקצב ורשם עליות נאות במיוחד שנתמכו באישור דירוג האשראי של ישראל על ידי סוכנויות הדירוג הבינלאומיות. גם המשקיעים הזרים ראו את הפוטנציאל באגרות החוב מסוג שחר ובנובמבר ביצעו רכישות בהיקפים משמעותיים שדחפו גם את השחרים לעליות.

בסיכום השנה עלו אגרות החוב הממשלתיות הלא צמודות בשיעור משוקלל של 6.4%. בבית ההשקעות מיטב בדקו היום את התנהגות השוק השקלי על פי הסוגים השונים של אגרות החוב השקליות, מראה כי: אג"ח מסוג מק"מ המתאפיינות בזמן קצר, של עד שנה לפדיון, עלו בשיעור משוקלל של 5.7%. אג"ח מסוג גילון, המעניקות ריבית משתנה, השיגו תשואה של 4.9%. אג"ח מסוג שחר, המעניקות ריבית קבועה, הניבו תשואה של 7.3% בממוצע משוקלל, כאשר הקצרות שבהן, ל-0 עד 2 שנים עלו בשיעור של 5.1% ואילו הארוכות עלו בשיעור החד ביותר של 8.7%.

כלכלני מיטב מסרו, כי בדיקת התנהגות השוק השקלי על פני השנה מלמדת שנקודת השפל של האפיק הלא צמוד נרשמה ב-5.01.06 ואילו לנקודת השיא הוא הגיע ממש בסוף השנה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה