אומדן: 84 אלף עסקאות נדל"ן יתבצעו עד סוף 2006
כלל עסקאות הנדל"ן במשק יסתיים ב-2006 בכ-84,000 דירות, כך עולה מאומדני מכון גיאוקרטוגרפיה. מספר הרכישות של דירות חדשות יסתיים בכ-30,000. עוד עולה מהאומדן, כי גם בשנה הקרובה מספר העסקאות הכללי במשק לא יגדל מעבר ל-5% לעומת השנה שעברה, כל זאת בהנחה שמספר הרכישות של תושבי חוץ יהיה דומה למספר הרכישות שלהם בשנתיים האחרונות, העומד על היקף של כ-3,000 דירות ונכסים.
מספר העסקאות במשק גדל בשנה האחרונה בערך בקצב הגידול של האוכלוסייה, אולם מספר הדירות החדשות שנרכשו כמעט ולא השתנה. הערכה, כי חלק מהיציבות בביקוש לדירות חדשות נובע מהעובדה שמספר היוצאים מהארץ גדל בשנתיים האחרונות ולכן התפנו דירות יד שנייה. כמו כן, בקרב היוצאים מהארץ שיעור גבוה של צעירים, שאינם זקוקים כעת לדירות ראשונות לעצמם או לדירות להשכרה ולכן מקטינים את הביקוש לדירות חדשות.
עוד עולה מהאומדן שתל אביב וירושלים הן שתי הערים היותר מושכות בישראל. כ- 10%-11% מכלל מבקשי הדירות מעוניינים לרכוש דירה באחת מהן. חיפה, אשדוד וראשון לציון הן הבאות אחריהן ברשימת היישובים המבוקשים. ברמות ביקוש מעט יותר נמוכות נמצאות: באר שבע,חולון, פתח תקווה ורמת גן. כ- 3% מכלל רוכשי הדירות מוכנים לשקול לרכוש דירה במודיעין.
נתון חשוב נוסף שעולה מהאומדן, הוא ששוק המשקיעים ברכישת דירה ירד מ-7.5% בתקופות הטובות של שנות ה-90 ועד ל-3% בסוף 2006 כשברבעון האחרון של 2005 - שוק המשקיעים עמד על כ-4.5%. ירידת שוק המשקיעים בנדל"ן יורד בין השאר גם בגלל שהיום התשואה מדירות להשקעה היא סביב 4%-6% דולרית לעומת השקעות סולידיות בשוק ההון, המגיעות גם ל 7%-10% בשקלים.
מחקרי החטיבה הכלכלית של גיאוקרטוגרפיה מלמדים שחלה עלייה במחיר הדירה המבוקש בישראל: מחיר דירה מבוקש ברבעון האחרון של 2006 מגיע לכ-185,000 דולר, בעוד שברבעון האחרון בשנה שעברה המחיר היה כ–166,000 דולר בממוצע. חלק מההבדלים במחיר נובעים מהשינוי בשער הדולר. מספר החדרים המבוקש בחודש הקרוב יהיה 4 חדרים, ללא שינוי בהשוואה לשנה שעברה.
אומדני המכון לגיאוקרטוגרפיה בוצעו עבור הכנס השנתי של פורום פיתוח, בנייה ונדל"ן של המי"ל שיערך ביום רביעי ה- 26.12.06.